sobota 10. prosince 2011

První fotky Čertových hlav ze vsi, tak jako před více než 100 lety.

Když jsem se tudy v září procházel, všude byl les. Média cosi naznačila, že obec Želízy zvažuje vykácení lesa, čímž by bylo možné spatřit známé Čertovy hlavy již z obce od silnice, tak jako to známe jen z historických pohlednic v době před více jak 100 lety. Myšlenka dobrá, ale zdálo se, že půjde o běh na dlouhou trať.


Jenže neutekly ani dva měsíce a stromy jsou pryč. Proč to šlo tak rychle? Ukázalo se, že stromy ohrožují místní mateřskou školku a bylo třeba rychle jednat. A tak se zrodila mediální zpráva, která se objevila v televizi na našich obrazovkách. Čertovy hlavy jsou význačným dílem, které nemá minimálně ve Střední Evropě obdoby, jak se uvádí a tak není divu, že se tak stalo.




Už mi přijde zbytečné uvádět, že je vytvořil sochař Václav Levý,kuchař místního liběchovského zámku před rokem 1845 a i tady se o nich nedávno psalo.


Co je ale nové? Nové je především to, že vám Rádio Soutok přináší vůbec jako první médium fotografie, které nejsou z žádného nedávného současného archivu, ale přímo ze současnosti a pěkně od silnice, tak, jak je může vidět dnešní řidič na silnici do České Lípy, a tak, jak je viděli lidé v obci před více než 100 lety.



Samozřejmě, že jsem vás nemohl připravit i o pohledy z blízka a nabídnout trošku výhledů, byť jeden zajímavý, který kouká přímo na Říp jsem nezveřejnil. Ať máte aspoň trošku důvod si sem zajet osobně.


Opravdu fantastické dílo a jistě by bylo zajímavé vidět sochaře během jeho tvorby.


Na závěr pohled do údolí a na nedaleký liběchovský kostelíček Svatého Ducha.





Pro rádio Soutok připravil Standa Švec.

6 komentářů:

  1. velebnosti to osekané je pěkný hnus. To to nemohlo být nějak s citem?

    OdpovědětVymazat
  2. Z bezpečnostních důvodů ( hrozil pád stromů na budovu), se to prostě rychle pokácelo. Úprava svahu má přijít na řadu příští rok a něco jsem někde četl, že se svah bude opět zalesňovat, což však bude léta trvat, než stromy opět vyrostou tak, aby dílo opět zakryly. Naopak odborníci tvrdí, že slunce pískovci jen prospěje. Dnes se to pěkně smekalo při výstupu nahoru, protože je po dešti vlhko. Hezký sobotní večer.

    OdpovědětVymazat
  3. Jasně, ono to i asi samo nějak zaroste do zelena. Ten svah je ted ale fakt ošklivě hnusnej.

    Docela mě překvapilo že tam nejsou nějaké shody. Předtím nemohly být kvůli kořenům. Ted jim ale nic nebrání. Třeba se ještě objeví.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem přesvědčený o tom, že starosta obce Želízy jistě probral celou věc s odborníky a v rámci nějakého časového harmonogramu dojde k úpravě povrchu i jeho zpevnění a jistě se probírala i otázka výstupu k samotnému dílu. Schody jsou známé třeba z kokořínských pokliček, ale otázka je, jak dalece jsou vhodným i estetickým řešením pro danou konkretní lokalitu.Zde se nabízí navíc možnost výstupu širokými oblouky a pozvolným stoupáním, nebo lze vůbec vést třeba jen dočasně turistickou značku na vrchol mimo tento svah.

    Standa Švec.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den jsem ze Želíz, můj názor je takový že s tím nesouhlasím. Už to není ono už to tam není tak hezké místo když je vidět dolu na silnici. Dřív se mi tam líbilo teď už mě to tam vůbec netáhne. Naštěstí jsou ještě hezká místa u harfenic had a okolí kde se člověk může schovat a odpočinout si. Ale jak sleduju tak tam taky žádný stromy za chvíli nebudou tímhle stylem kácení který pozoruji už delší dobu. Je to smutné toť můj názor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den a děkuji za návštěvu i komentář článku, který zde zdobí již dlouhé 4 roky. Přiznám se, že v minulosti jsem do okolí Liběchova i Želíz rád jezdil a vámi popsané lokality mi nejsou cizí, ale teď jsem tam dlouho nebyl. U Čertových hlav rostly navíc ve stínu a vlhku dobře houby :-), ale tam se jim v okolí všeobecně vždy dařilo.
      To je skutečně těžké okomentovat a nejsem odborník. Nevím, do jaké míry ten svah ohrožoval život pod ním, ale stalo se tak nějak trendem odhalovat krásné skály. V Kokořínském Dole u Grobiána tomu pomohl vítr. Ani nevím, zda na tom svahu byly vysazeny nějaké stromy, nebo, zda nemá tendenci sjíždět dolů, ale zřejmě to tu tak nějak vypadalo v časech Václava Levého i o něco později, kdy bylo místo v rámci republiky velmi proslavené. Na druhou stranu může člověka potěšit krásný výhled na horu Říp, nebo kostelíček Sv. Ducha v Liběchově. Takže bych tam určitá současná pozitiva viděl a myslím, že pokud to aspoň do nějaké míry jde, tak je to i určitá příležitost pro turistický ruch v Želízích.( Prodej pohledů, suvenýrů, občerstvení ...?)

      Vymazat