úterý 27. prosince 2011

Středočeští zastupitelé schválili na rok 2012 schodkový rozpočet

Středočeský kraj bude v příštím roce hospodařit s příjmy 15,6 miliardy a výdaji 16,3 miliardy korun. Schodek chce pokrýt z přebytku letošního hospodaření. Návrh dnes schválili krajští zastupitelé. Podle opoziční ODS jde o nejhorší rozpočet, který kdy vedení kraje předložilo a který vůbec neodpovídá realitě. Vedení hejtmanství naopak tvrdí, že jde o nejlepší řešení, jaké bylo k dispozici.

Hejtmanův ekonomický náměstek Marcel Hrabě (ČSSD) podotkl, že kraji se proti letošnímu roku sníží daňové příjmy, které získává od státu, přibližně o 320 milionů korun. "A to je ještě velmi optimistický odhad," dodal. Samotné zvýšení DPH podle něj zatíží nejen chod krajského úřadu, ale i jednotlivých příspěvkových organizací. "Snažili jsme se rozpočet přiblížit realitě, ale jaká bude skutečnost nikdo neví," podotkl Hrabě.

Hejtman David Rath (ČSSD) v reakci na výtky opozice prohlásil, že kraj není samostatnou republikou, která by žila ve vzduchoprázdnu, měla vlastní daně, tiskla si své peníze a vydávala dluhopisy. Z tohoto pohledu by prý i souhlasil s tvrzením, že jde o historicky nejhorší rozpočet Středočeského kraje. "Kolik nám vláda pošle, tolik můžeme rozdělit," podotkl Rath. Podle zastupitele za ODS Jana Skopečka ale na tuto skutečnost nelze svádět vše. "Tím se nemůžete vykašlat na celý rozpočet, na celou výdajovou stránku, kterou jste jen opsali z loňského roku," namítl Skopeček.

Rath ale jeho argument nepřijal. "Je zajímavé, že tak vehementně nekritizujete svou vládu. To je dvojí metr. Ale chápu, že tak musíte činit," poznamenal hejtman.

ODS tvrdí, že kraj se skrytě zadlužuje například tím, že prodloužil splatnost faktur za opravy silnic a umožnil dostavbu nemocnice v Mladé Boleslavi formou dodavatelského úvěru. Podle občanských demokratů je otázkou, jaké jsou vlastně celkové dluhy kraje. "Veškeré faktury s odloženou splatností jsme projednávali, můžeme vám to sumarizovat, ale všechny podklady máte k dispozici," namítl Hrabě.

Přebytek letošního hospodaření 925 milionů korun, snížený o splátky úvěru ve výši 222 milionů, je podle ODS jen fiktivní, protože jde z větší části o vázané prostředky na konkrétní akce, které se pouze převádějí z jednoho roku do druhého. "To je virtuální realita, že je to přebytek," prohlásila předsedkyně kontrolního výboru zastupitelstva Dagmar Nohýnková (ODS). Vázané prostředky podle ní představují asi 720 milionů korun.

Občanští demokraté mají obavy, že konečné výdaje kraje budou nakonec ještě vyšší a hejtmanství se neobejde bez provozního úvěru. "Máme informace o tom, že si během roku budou chtít půjčit na provoz," řekla Nohýnková novinářům. Požadovali proto, aby hejtmanství vstoupilo do příštího roku s rozpočtovým provizoriem. Jejich návrh ale nebyl přijat. Stejně dopadly i protinávrhy ODS, aby byly přesunuty peníze na žákovské jízdné zdarma na opravu a údržbu silnic a snížen fond hejtmana.

Komunisté, s jejichž tichou podporou ČSSD ve středních Čechách vládne, kritiku ODS nesdílejí. Připouštějí nicméně, že rozpočet na příští rok nevypadá dobře. "Je to umění možného," míní šéf finančního výboru Pavel Jetenský (KSČM).

Středočeský kraj na letošní rok schválil příjmy 15,5 miliardy a výdaji 16,4 miliardy korun. Loňský rozpočet počítal s příjmy 15,2 miliardy a výdaji 15,8 miliardy korun.

Zdroj: Rádio Impuls
Foto: Vlastní zdroj

Pro Soutok Roman Rak a Jakub Hořejší.

1 komentář:

  1. +1 -2 = spokojený volič ČSSDKSčM. Co si zvolíme to máme. Kdo ty dluhy bude platit už je jim jedno.

    OdpovědětVymazat