pondělí 19. prosince 2011

Koledy jinak (4. díl)

Dnes si opět můžeme vychutnat anglicky zpívané vánoční koledy. Absolutni klasika Let It Snow v podání Deana Martina a Franka Sinatry.
Dean Martin (jeho rodné jméno bylo Dino Paul Crocetti) se narodil 7. června 1917 a zemřel na první svátek vánoční v roce 1995 Beverly Hills. Herec a televizní showman patřil k největším hollywoodským hvězdám 50. a 60. let. Stejně jako jeho takřka vrstevník Frank Sinatra (celým jménem Francis Albert Sinatra), který se narodil 12. prosince 1915) pocházel z italskoamerické rodiny.
Souboj Dean Martin versus Frank Sinatra, který vám nyní v porovnání interpretací písně Let It Snow nabízíme, by se dal nazvat vpravdě přátelský. Obě hvězdy totiž byly dobrými přáteli a jejich kariéra se mnohokrát protla. Na přelomu 50. a 60. let minulého století spolu s Joeim Bishopem, Peterem Lawfordem a Sammy Davisem Jr. založili umělecké uskupení Rat Pack (Smečka krys). Kvůli jejich vystoupení v Las Vegas nocovali lidé před hotely, kde měli vystupovat.
A ještě pro úplnost: píseň Let It Snow pochází z pera textaře Sammy Cahna a skladatele Julea Styna. Napsali ji v roce 1945 přímo v kalifornském Hollywoodu za jednoho z nejteplejších červencových dní v historii. Jejich dílo do svého repertoáru kromě Franka Sinatry a Deana Martina zařadila nejedna další hvězda hudebního nebe.
Dean Martin: Let It Snow

Frank Sinatra: Let It Snow


Pro Soutok Lukáš Urban.

Žádné komentáře:

Okomentovat