úterý 27. prosince 2011

Řidiči MHD kradou. Ztrátu zaplatí cestující.

Po dlouhé době dojde na úpravu jízdného MHD. Současná cena nestačí. Provoz MHD město ročně stojí více než dva miliony korun. Přesto je provoz ztrátový. V poslední době došlo k obnově vozového parku a MHD změnila provozovatele. Bohužel na kvalitě cestování se nic nezměnilo. Takže u nás v Mělníku budeme platit o dvě koruny vic. To znamená jediné. MHD v Neratovicích bude levnější o celé 4kč.

Důvod první proti zdražení. Řidiči kradou. Ano je to tak. Neříká se to, ale je to prostě fakt. Jezdím MHD poměrně často a v každé jízdě je několik cestujících co nedostanou lístek. Já sám kolikrát na lístek čekám, pak se ptám zda ho dostanu. Ne jednou jsem se dočkal odpovědi, že nefunguje strojek.

A zkusme si to spočítat. 10Kč x 5 cestujích na jednom spoji. Každý den to je zhruba 40 spojů. To znamená že řidiči mají v kapse 2000kč. Když to vynásobíme zhruba 250 pracovními dny, tak jsme na sumě před PŮL MILIONU KORUN. To do toho nepočítáme víkendy během kterých je tento nešvar ještě širší jelikož absence revizorů je víc než jasná. No a pak se divte proč se zdražuje. Nestačilo by více kontrolovat řidiče?


Zkusme se ale podívat na paradoxy MHD. Obnovený vozový park je pro cestující jistě přínosem. Ovšem trend je jasný. Nejen v Praze ale i v malých městech se přechází na autobusy s pohonem LPG. Ty provozovateli ušetří skoro 1/3 nákladů na pohoné hmoty. Bohužel u nás se tak neděje.

Stále máme jen dvě linky. Jejich provoz je pro spoustu občanů nepraktický. Ráno do zaměstnání jezdí. Ale večer už nikoliv. Takže zatímco ráno jsou autobusy plné, odpoledne zejí púrázdnotou. Důvod je jasný. Spousta lidí jede raději autem než aby odpoledne čekala často i véc než šedesát minut na spoj. Nemluvě o faktu že MHD přestává úderem sedmé hodiny večerní jezdit. Nejde po lidech chtít využívat MHD tam, když nemají jak jet zpět.

To se pak nesmíme divit že budeme mít nejdražší MHD na okresu.

Za Soutok vám mohu přislíbit dvě věci. Po zastupitelích budeme vyžadovat dvě věci. Častější kontroly revizorů a vyjádření zda proběhla debata před tímto rozhodnutím o dzražení.

Pro Soutok Jakub Hořejší


12 komentářů:

  1. Tak o tomhle se vážně nemluví. Jednoho řidiče znám velice dobře. jeho přilepšení do kapsy je okolo 3500 měsíčně. A to jde jen o jednoho z nich!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Miroslav neznámý28. prosince 2011 v 0:17

    Pššš. Krade se všude jen se o tom mlčí. Vedení jasně řidičům řeklo at si vydělají na svačinu ale nezneužívají toho. No ale ono nejde toho nezneužít. Přece v poledne nepřestanu krást :-D Sám sem pro ně pracoval. Teď jsem u jiného dopravce a to co se tam děje nemá obdoby. Kdo nekrade je za blba. Ve výsledku to vždy doplatí města nebo cestující.

    Za tohle vás ukamenují...

    OdpovědětVymazat
  3. Nebylo by lepší dřív začít víc kontrolovat (třeba i ze strany těch, kteří dávají dotace), než se přistoupí ke zdražení? Je prostě divný, že město/kraj dává peníze bez toho, aby vyžadoval kontrolu jejich užívání, případně bez toho, aby vyžadoval prodloužení jízdních hodin. Sakra, tohle je něco, o čem se na Mělníku mluví dvacet let, co tu bydlím. A možná mnohem dýl.

    OdpovědětVymazat
  4. Markét poslal jsem starostovi a řediteli představenstva dopis v kterém se ptám právě na tohle. Kolik bylo kontrol, s jakým výsledkem a podobně. Hned jak odpoví, pokud odpoví tak se to dovíme :-) Bohužel tohle je téma o kterém se tady asi musí mlčet. Kdyby si řidiči vydělali to kilo na svačinu,tak asi nikdo ani nepípne,ale každý soudný člověk vidí že to je víc jak na tu svačinu.

    OdpovědětVymazat
  5. Otázka je, proč se na tenhle článek čekalo tak dlouho? No protože to všichni vědi ale mlčí. Pak se divěj že jim to zdraží. ne že by to zachránil ten půl milion ale je rozdíl ho mít a nemít. Ale myslím že tohle je tak žhavé téma že vás jen tak nenechají.

    OdpovědětVymazat
  6. A vy čekáte že vám odpoví? Oni si musí hrabat do své kapsy a tohel je jim jedno. Dokud někdo nekrade jejich tak to neřeší.

    OdpovědětVymazat
  7. Nejhorší je že se za to nikdo nestydí. Pro všechny je to automatické. Prostě nedávají lístky. Je to na všech linkách CSAD. Docela by mě zajímalo kolik to celkem bude na všech linkách. To musí bejt raketa.

    OdpovědětVymazat
  8. Tady má někdo velkou odvahu. Schválně jak dlouho to vydrží....

    OdpovědětVymazat
  9. No ale mějte to těm řidičům za zlé. Pokud jim to důchodci cpou do ruky a lidi ty lístky nechtěj. Jen blbec by si to nevzal. Fakt je ale ten že toho zneužívají až moc.

    OdpovědětVymazat
  10. A stojí těm řidičům ta ostuda za to?

    OdpovědětVymazat
  11. A dělá si z ostudy v tomto státě ještě někdo něco, zvlášť když jde o peníze?

    OdpovědětVymazat
  12. No to asi nedělá. Ale jsem fakt zvědavý co z tohoto vyleze.

    OdpovědětVymazat