neděle 4. prosince 2011

Detonace Jiřího Sováka a Chalupáři.

Slavný seriál Chalupáři se narodil v roce 1975 a stal se jedním z nejúspěšnějších seriálů, které Československá Televize kdy natočila. Není se čemu divit, vždyť jde o seriál komediální s minimálním politickým podtextem z tehdejšího běžného českého venkovského prostředí a života, ke kterému má tuzemský divák mnohem blíže, než k seriálům americkým, kterým chybí taková ta určitá evropská inteligence. Jak krásný je český humor, o tom jsem se ostatně přesvědčil naposled před pár minutami v televizi u jakéhosi vzpomínkového pořadu na Jiřího Grossmana. Samozřejmě, že seriál vyšel v minulých letech také na DVD a bývá celkem často reprísován, ale postupem času se ve společnosti objevila snaha objevovat filmová místa našich úspěšných filmů i seriálů a v loňském roce se dokonce objevila v obchodech pěkná knížka, která se po těchto filmových místech vydává. Jenže, lidé už od chvíle, kdy se Chalupáři natočili, se jezdili do obce dívat, vyptávali se místních na různé detaily, kde najdou jakou budovu, kde je ta památná chalupa, kde Evžen Huml ( Jiří Sovák) a pan Císař ( Josef Kemr)bydleli a kde je ten rybník, kde ve druhém dílu lovil Sovák nakoupeného kapra. V roce 2005 jsem ani já neodolal a využil jsem příležitosti, že mám do těch míst tak nějak cestu. Zprvu mi bylo známo, že filmová vesnice Třešňová, se jmenuje ve skutečnosti Višňová, ale nevěděl jsem, kam ji hned zařadit. Jedna Višňová leží totiž ve Frýdlantském výběžku a proslavila se loni povodněmi na řece Smědá. A tak až po bližším seznámení jsem pochopil, že se obec nachází nedaleko městečka Dobříš, či přes státovku kus od Příbrami.



A tak jednoho všedního dne jsem se i já objevil před chalupou, kde se odehrávaly exteréry seriálu a nutno říci, že to bylo určité zklamání. Třicet let dům zcela proměnilo a tak na seriál upomíná pouze stodola, dvorek a snad někdo zavzpomíná, že tam, co je veranda, tam opravdu veranda byla a i obě okna na spodním obrázku jsou na svých místech, ač samozřejmě jiná. Interiéry se točily na Barandově. Co však zůstalo původní, tak to je zcela určitě kostel, hospoda, nákupní středisko připomínající z venčí tak nějak typickou socialistickou samoobsluhu a ten rybník nedaleko autobusové zastávky, kde se odehrával druhý a snad poslední díl. Osobně jsem samozřejmě rád, že jsem místo navštívil, protože na seriál rád koukám, ale to jsem ještě netušil, že jednou přijdu domů z práce a z pokojíku se budou ozývat ty stejné detonace, jaké znám z prvního dílu seriálu, když rodinka připravuje dědu na koupi chalupy. Jiří Sovák se tam vrhá po kotoučovém magnetofonu a křičí ,,Zastavte to, zastavte to! Vy mu taky nic neřeknete. Podívejte se, jak vypadá, zas má ten drn na hlavě..." Dozvěděl jsem se, že skladbu hraje maďarská skupina Sírius a najdete ji celou zde na
Syrius - Devil's Masquerade (Az ördög álarcosbálja) youtube samozřejmě. Známý úsek je ze 40. vteřiny skladby. Stalo se tak včera odpoledne Jo, život, to jsou samá překvapení a já vám přeju jen ta příjemná.


Mimo seriál bych rád upozornil čtenáře na to, co jsem v jiných médiích vždy odsuzoval. Nic nevysvětlili. Nuže, možnost komentování článků se prý technicky u několika prvních článků nového měsíce neobjevuje, ale autoři mají možnost vidět, zda je někde i v historii webu na zpět komentář.


Pro rádio Soutok připravil Standa Švec.

Žádné komentáře:

Okomentovat