úterý 27. prosince 2011

Vánoční projížďka kolem republiky.

Jedno staré přísloví praví : ,, Kolil jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem." Myslím ale, že to platí nejen o jazycích, ale třeba i o zálibách. Také už vás znavilo sedět doma, případně něco pojídat a koukat na pohádky ? Ikdyž, nutno mimochodem říci, že některé pohádky byly zábavnou parodií na českou současnost. A tak si možná někdo řekne: ,, No jo, ale co dělat, když je venku tak nevábně ?
Inspirací mi byl vlastní téměř rok starý výlet. Pravda, tehdy bylo poměrně příjemné podzimní počasí a výlet měl jasný motivační bod, respektivě hlavní cíl, či hlavní atrakci cesty. A přesto lze někdy vyrazit na cestu s podivným zaměřením. Rozhodnul jsem se, že si jen tak objedu republiku vlakem, budu se dívat z okna a přitom budu na svém mobilu poslouchat lokální rádia a lapat do své sbírky jejich RDSky.
Věřte, že to lze a dokonce tak, že člověk nemusí brzo ráno vstávat do tmy. Pravda, už nám tu rodinnou víkendovou jízdenku zase o pajdu zdražili na rovných 600 Kč, ale volno je jen vzácná věc. A tak se člověk pořádně vyhajal, vzal sebou pár drobností pro čekárny i na cesty a v 9.40 ho už vezl rychlík do Kolína. Tam bylo nutno přestoupit do rychlíku na Varšavu, který vás dopraví ve 12.40 do Olomouce. Mně osobně se stala první část cesty do Olomouce jakýmsi jazykovým konverzačním cvičením z angličtiny, protože jsem vyhrál místo ve vlaku vedle cizince z Brazílie, který byl na návštěvě u nějaké své přítelkyně v Praze a při svém Tour de Evropa mířil do Krakova. Po projetí České Třebové jsem se už ale konečně začal věnovat záměru své cesty a poslouchal jsem pro nás takové exotické stanice, jako je třeba rádio Orion z nejvyššího vrchu Jeseníku Pradědu, nebo rádio Haná, Kiss Morava Olomouc, či další vysilač z nekonečné řady rádia Beat. Eter v Olomouci na Hané žije podobně živě, jako ten náš pražský a ráz krajiny se tu dost podobá našemu Polabí, což je ovšem již každému zřetelné i z pohledu do map.
Přímo z Olomouce vyráží ve 13.06 rychlík do Břeclavi, který však končí až v Brně, ale my ho využijeme pouze do Břeclavi, což má svůj důvod. Trať nás veze povodím řeky Moravy, která tu v roce 1997 udělala obrovské škody a byla první českou apokalypsou novodobé historie. Místy se nám naskytnou někdy i jen mlhavé pohledy na Javorníky a Karpaty, nebo na druhou stranu na krásný hrad Buchlov. Po celou dobu se objevují další exotické RDS, jako je třeba rádio Kiss Hády, rádio Krokodýl, rádio Jih, rádio Rock Max atd. Za Hodonínem tu jsou konečně i slovenské VKV stanice z Velké Javoriny. Jmenují se Regina, SRO 1 a Jemné melodie. V Břeclavi jsem ve 14.31 a mám nějakých 25 minut na opuštění prostor ČD. Břeclav je nejen vstupní branou Moravy ve směru od Slovenska a městem vína stejně, jako Mělník, ale vstupem do Lednicko-Valtického areálu, který patří mezi památky UNESCO. Loni tu v parku měli takovou dřevěnou stavbu ( nyní nepřístupná), kde bylo k shlédnutí všech asi 16 modelů různých místních staveb z areálu, včetně asi nejznámnějšího minaretu, který je jediný na našem území, ovšem Turci ho zde nepostavili. Tady rychle vyndavám sluchátka, připojuji mobil a po určité trpělivosti dostávám z Vídně OE 3, FM 4 a Kronehit. Prvně a naposled na své cestě.
Dodnes nevím, proč třeba v Německu mají všechny osobní vlaky svá stanoviště a u nás stojí kopa lidí do poslední chvíle u světelné tabule a všichni čekají, odkud to vlastně do té Prahy pojede. Rychlík z Budapešti přijíždí v 15.05 a má krásné jméno Slovan. Jde o krásný bezhlučný vlak s příjemným posezením, který vás protáhne vinařskou oblastí s krásným výhledem na romantickou krajinu Mlýnských nádrží na Dyji a zříceniny Děvína, aby vás za pouhých třicet minut přivezl do moravské metropole Brno. Pokud někoho krajina u řeky Dyje zaujme, pak vězte, že tu mají například zatopenou vesnici, ze které v určitých obdobích ční nad hladinu pouze střecha kostela a až tady bylo na našem území dokonce prokazatelně nalezeno římské vojenské ležení. Pro nás je jistě zajímavá zpráva, že i pískovna Baraba u Cítova vypovídá na základě nálezů o možné přítomnosti jakési ,,malé římské čety."
V Brně je zajímavá stanice rádio Free, která je slyšet pouze v části města a objeví se tu i rádio Petrov. Dál už jsem nepokládal výzkum eteru za zajímavý, protože jsme již prakticky v domácích známých vodách.Rychlík vás přiveze v 17.38 do Kolína a pokud dáváte přednost lázeňským Poděbradům, tak vyražte za 7 minut jednu stanici rychlíkem na Rumburk. V Poděbradech máte jeden a půl hodiny na procházky, či na nějaké posezení u zlatavého moku a výzdoba je tu v každém ročním období vždy krásná. Dokonce tu z jednoho pavilonu zněla taneční hudba, tak, jak to tu bývá často zvykem. Odtud odjíždí vlak v 19.27 a ve 20.15 jste doma a můžete zase pokračovat u televize a pochutin. Jedno se však změnilo. Určitě jste vykročili z běžných zvyklostí a o lecčems jste si udělali přehled.
 
Pro rádio Soutok napsal Standa Švec.

4 komentáře:

  1. Krásné odlehčené téma a čtení. Díky za článek. Snad se brzy dočkáme dalšího.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, každý jsme tak nějak svým způsobem střelení. Pokud takový článek přece jen přinese někomu inspiraci, nějaký poznatek, nebo jen příjemné potěšení ze čtení, tak je to asi dobře, byť jde o určitý pohled do soukromí. Na druhou stranu spousta dobrých věcí ztroskotalo na neznalosti davu. Nikdo je neznal, nikdo je nevyužíval, čili nebyl zájem a tak se zdražovalo, nebo zanikly. Proto tak rád propaguju jízdenku SONE+, protože je to jedna z mála dobrých věcí i dnes, ikdyž už se pěkně zdražila a je na nejlepší cestě zaniknout. Nejlevnější cestování do pěkných dálek.

    OdpovědětVymazat
  3. Musím se přidat. Opravdu pěkné čtení. Je jasné že ho nemůže být víc i z ekonomických důvodů. Snad se brzy dočkáme dalšího i trochu osobního pohledu na této skvělé stránce.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to má být. nejdřív se naštvat u toho zdražení MHD a pak klidný článek který ukáže, že ten svět je vlastně krásný. Já ani nevěděla že tyhle stránky existují.

    OdpovědětVymazat