úterý 27. prosince 2011

Středočeši financují sportoviště v Libereckém kraji

Bývalý vojenský prostor sovětské armády v těsné blízkosti hradu Bezděz by měl být během následujících dvou let přeměněn na turisticky atraktivní sportovně rekreační zónu. Zahájení stavebních prací proběhlo 20.12.2011 za účasti hejtmana Středočeského kraje MUDr. Davida Ratha, který je ideovým autorem tohoto projektu inspirovaného obdobným oválem nedaleko Berlína.
Je pravda že finance na tento projekt jdou z dotací od EU. Nabízí se ale otázka, zda by se nedali využít i v našem kraji. Například cyklostezka podel Labe křičí o dodělání mezi Mělníkem a Brandýsem.

In-line park Bezděz nabídne nespočet možností sportovního i turistického vyžití. Návštěvníci všech věkových kategorií se mohou těšit na dvě in-line dráhy o celkové délce cca 7,5 km. Dále zde budou běžecké trasy (v zimě upravené pro běžkaře), rozsáhlá síť cyklostezek a rozhledna. Pro děti se budují pěší naučné trasy pro lepší poznávání přírody s motivem loupežnické stezky. Pro odpočinek bude k využití turistické centrum, které nabídne například ubytování, restaurace, prostor s expozicí historie a přírodních charakteristik kraje, půjčovnu a servis bruslí a kol, lanové centrum a paintball, dětské hřiště i  kemp.

První sportovce  by měl areál přivítat již v roce 2012. Celkové náklady projektu činí odhadem cca 140 milionů korun a měly by být hrazeny z fondů Evropské unie z Regionálního operačního programu.

Pro Soutok Jakub Hořejší.

Žádné komentáře:

Okomentovat