středa 14. prosince 2011

O MP Mělník (3. díl)

A je tu další díl o Městské policii Mělník. Tentokrát se vám pokusím popsat průběh noční služby. Od té doby, co jsem se strážníky strávil jeden den, uběhlo více jak týden a já tiše doufal, že budu mít štěstí a službu strávím se stejnou hlídkou jako minule. No, ale šance na to nebyla nijak velká, protože sou čtyři směny, které se vždy točí v následujícím pořadí: dva dny denní, dva dny noční a následně čtyři dny volna. To se může změnit vždy, když nějaký strážník nemůže nastoupit, ať už ze zdravotních nebo osobních důvodů, popřípadě dovolené. No, štěstí se na mě nakonec usmálo.
Pátek 9.12 19:30. Když jsem přicházel k budově MP, byl to celkem normální pátek. Hospody se plní zákazníky a už v tuto hodinu je pár jedinců silně pod parou. Dorazil jsem a dispečerka oznámila hlídce, která byla v terénu, že jsem na místě. Po několika minutách hlídka přijíždí a usedáme společně do vozu.
19:40. Projíždíme Mlazice. V poslední době se tu objevuje Golf tmavé barvy a zvýšil se počet krádeží. Jedeme ulicemi a bedlivě sledujeme okolí. Také zde se objevují podnapilé osoby, není to však nic, kvůli čemu by měla hlídka nějak reagovat.
19:50. Přijíždíme k hřbitovu na Pražské. Je to krásný hřbitov a jeho večerní atmosféra také není k zahození; rozsvícené svíčky, jemné osvětlení z okolních ulic a ticho dodává až magickou atmosféru. Bohužel není magická jen pro mě. Stejně magická je i pro zloděje. Procházíme tedy hřbitov a kromě někoho, kdo má nekalé úmysly, se rozhlížíme i po nějakém opozdilci, co se zdržel u hrobu příbuzných.
19:55. Z vysílačky se ozve volací znak dispečinku (k těm si povíme něco víc v budoucnu). Strojový hlas oznamuje, že na Slovanech hoří. Rychle běžíme k automobilu. Já alespoň zavírám dveře, na zamykání není čas. Asi každý si umí představit, co se během požáru v panelovém domě může stát. Zatímco já zavírám dveře, služební vozidlo startuje a míří od hřbitova. Zapínáme majáky a sirénu (i o tomto zařízení a vybavení auta si v budoucnu povíme něco víc). Vysílačka oznamuje, že hoří v pátém patře na adrese Slovany 2750. Trošku se vylekám, jelikož bydlím hned v sousedním domě. Co kdyby si dispečerka spletla adresu a hořelo u mě? No, nakonec se tak neděje.
20:00. Přijíždíme na místo. U domu jsou již hasiči a záchranná služba, obyvatelé se v poklidu evakuují a požár je již uhašen. Probíhá dohašování, kontrola bytu a odvětrávání objektu. Já se na místě od svědků, které osobně znám, dozvídám nějaké podrobnosti. Ty jsem vám i napsal v článku přímo o požáru. Po zjištění, že na místě je i hlídka PČR, odjíždíme. Myslím, že všem nám spadl kámen ze srdce. Hlavně že jsou všichni v pořádku!

Varování: Vánoce jsou svátky klidu a míru. K nim bohužel patří i všemožné svíčky, věnce, františky, ale i světýlka. Buďte prosím opatrní. Trocha radosti ze světýlka nestojí za to neštěstí, které se může stát. Dbejte pokynů, které jsou na výrobcích napsané, a ještě více dejte na zdraví rozum.

20:15. Přijíždíme na Blata. Dnes má hlídku právě úsekář z Blat, tak zde provádí úkoly s tímto spojené. Do jednoho podniku dává takzvanou kartu strážníka. Na ní je napsáno, že zde byl, v kolik hodin a jakou kontrolu objektu provedl. To samé pak následuje o domu starší paní, která se v oblasti necítí bezpečně. Tato karta jí snad dodá pocit klidu, když ví, že se zde strážník pohybuje. I k těmto kartám se dostaneme v budoucnu.
20:30. Jsme v chatové oblasti na Hadíku. Kontrolujeme zde objekty, přičemž některé jsou ozdobeny na Vánoce a obydleny a některé prázdné. U nich kontrolujeme uzamčení vstupů na pozemek, okna a dveře do objektu. Pěšky projdeme celou oblast a vracíme se zpět k vozidlu
21:10. Míříme na Interní oddělení v nemocnici Mělník. Má zde být žena z požáru na Slovanech. Naším úkolem je provést kontrolu na přítomnost alkoholu v krvi. To je potřeba nejen kvůli vyšetřování hasičů, ale také kvůli pojišťovně.
21:30. Vracíme se na Blata a okolí a dokončujeme hlídku na úseku. Během této činnosti jsme vysláni na ulici Českolipskou. Jedeme tedy kolem vlakového nádraží. V nahlášené ulici má docházet k narušování klidu. Projíždíme oblast a koukáme po podezřelých. Až skoro na konci Mlazic potkáváme mladíka na neosvětleném jízdním kole. Zastavujeme a on také. Předkládá občanský průkaz a byl poučen o nutnosti mít na kole osvětlení. Nejde o to, zda bude hlídka spokojena, ale o to, aby ho ostatní řidiči viděli a nestalo se nějaké neštěstí. Z místa odjíždí s domluvou a ponaučením, ale příště by to mohl mít i s pokutou.
Zhruba v polovině ulice Českolipská potkáváme skupinu mladíků. Když shlédneme, že mají pantofle, usoudíme, že ti na narušitele nevypadají. A je tomu skutečně tak. Ptáme se, zda někoho nepotkali. Prý ne. Následně kontrolujeme hřiště u ZŠ Mlazice. Na něm jsou sice nějaké osoby, ale nedělají nic nekalého, odjíždíme tedy z oblasti. Když nic, tak je šance, že nás zde viděli obyvatelé a snad mají pocit, že tu MP je právě pro ně. Tato část noci měla vyloženě preventivní účely, ale i ty jsou potřeba.
22:00. Po průjezdu zahrádkářské kolonie za zimním stadionem zastavujeme u takzvaného hotelu. Vyndáváme baterky a míříme na kontrolu. Já jdu mezi strážníky a snažím se fotografovat. Myslím, že zde v objektu zas tolik lidí nebylo, i proto doufám, že vás fotografie potěší. V přízemí budovy, na konci chodby spatřujeme jemné osvětlení a vchod do dalšího pokoje je zakryt kobercem. Po jeho odkrytí vidíme v místnosti několik mužů a otevřený oheň.
 Jak dopadla tato ale i další kontrola opuštěných objektů, se dozvíte již zítra.

http://soutok.blogspot.cz/2011/12/o-mp-melnik-4-dil.html

Pro Soutok Roman Rak

1 komentář:

  1. Sakra proč to není v jednom díle. Teď zase čekat na další... No hezká práce.

    OdpovědětVymazat