sobota 5. prosince 2020

Mělnické muzeum je již opět v provozu a láká návštěvníky do vánočních expozic. Výstava Václav Levý- doba, život, dílo je prodloužena. Jedna ze dvou leteckých map Mělníka ze začátku tisíciletí.

 


Milí čtenáři, přišla mi včera milá zpráva z místního RMM, že je již od 3.12. otevřeno muzeum i kavárna dle řádné otevírací doby. Platí samozřejmě pokyny MZČR proti šíření koronaviru. Více po kliknutí na text níže. Pak se ještě můžete podívat na první městský letecký plán.







V článku ...http://soutok.blogspot.com/2020/11/autobusova-nadrazi-maji-mnoho-tvari.html

jsme se podívali na jeden ze dvou prvních leteckých plánů Mělníka z počátku tisíciletí. U plánů měst se často rok vydání neudává, ale protože mapy prakticky nevyhazuji, tak lze téměř s určitostí říci, že více leteckých plánků města do našich poštovních schránek nedorazilo.

 I toto je dílo společnosti Kompakt s.r.o. se sídlem v Poděbradech. Vzhledem k tomu, že minule bylo v plánku napsáno, že jde o 2. vydání a zde nic takového není, tak lze usuzovat, že toto letecké zpracování je starší. Jde tedy o první letecké provedení, které je milým doplňkem klasického městského plánu na jeho rubu. Samozřejmě, že by bylo možné oba plány porovnat a třeba bychom objevili nějaké rozdíly.

 Jinak mi není známo, že by později vzniklo více takových plánků, nebo aspoň nebyly ty další již distribuovány do našich domácností a případně skončily v místním turistickém informačním centru. Ostatně v porovnání s dnešními možnostmi jde spíše o dekoraci a bez lupy se téměř neobejdete. Je však pravděpodobné, že od té doby v našem TIC bylo několik klasických plánků města k sehnání, což je ovšem jiná písnička.

Příště se podíváme na nějaké novodobé městské průvodce. Pěkný zbytek víkendu !





Žádné komentáře:

Okomentovat