pátek 25. prosince 2020

Lidé na zvířátka myslí. Vezměte své děti do parku k domu dětí a mládeže. Připravuje se integrace autobusových linek regionu Skalsko do PID. Našeho okresu se týká důležitá linka Mšeno- Skalsko-Mladá Boleslav.

 

Nevím jak vy, ale já mám pocit, že nejvíce snad letí člověku čas tehdy, když je doma a věnuje se nějaké zábavě, nebo se zapomene u nějakých internetových diskusích apod. V takovém případě asi není od věci, se jít aspoň na chvíli podívat ven, protože vás to relativně zpomalí, jste více na světle a je to zdravé.

Posledně jsem vám sliboval výlet. Ještě s ním chvilku počkám a dáme si něco, co se asi dnes hodí více. K Vánocům také patří zvířátka. Pokud si vzpomínáte na nějaké články z minulých let, tak zejména dopoledne na Štědrý den jsem potkával cestou k lesu za mělnickými Blaty řadu rodin s dětmi, kteří šli nadělit nějaké dobroty i zvířátkům. Letos mi to na Štědrý den nevyšlo, ale toulavá mě chytla dnes :-).

Obvykle jsem tu tedy ještě zmínil, že pokud máte nějaké přebytečné knížky, tak že je můžete odnést do knihovničky v čekárně na nádraží ČD. K tomu mám dnes trošku výhrady, protože je to spíše podporování zákazníků sběrných surovin a raději doporučuji knihovničku poblíž vchodu do MKD ( kulturní dům), nebo třeba lze i některý druh knížek ( pohádky) věnovat po dohodě školkám apod.


Vypravil jsem se tedy do polí za město, ale především na jedno dnes již vypozorované místo, kam lidé nosí zvířátkům potravu.

 Sice již dávno nejsou na Mělníku ty tuhé zimy, jaké tu byly v 70. letech 20. století, kdy rampouchy zdobily okapové žlaby, zasněžené lány i polní cesty občas pročísla běžkařská stopa a Vodárenská ulice, nebo i jeden čas ulice Kpt. Jaroše byla uzavřena pro sáňkaře, ale lidé prostě mají zvířátka rádi, a to je moc dobře. Podívejte se, jaké dobroty jim přinesli.

Škoda jen, že televize nás převážně zásobuje zprávami, kdy nějaká lidská zrůda němým tvářím ublíží. Vážně mě vždy potěší, když vidím, že lidé umí být ke zvířatům i hodní.


Je pravdou, že díky dronům i leteckým atrakcím pro turisty, zvlášť za krásného slunečného letního počasí je na ten náš Mělník nádherný pohled, ale také je pravdou, že ať už se na něj díváte ze Řípu, od Mlčechvost, Zelčína, liběchovského kostelíka, Chloumku, Brabčova, Hořeních Vinic, či z polí za mělnickými Blaty, tak je to pohled radosti.  

Mimochodem, teď mě tak znovu napadá, že za dobrých podmínek by mohl být vidět například triedrem z Radobýlu nad Litoměřicemi, ač je chladící věž EMĚ mnohem výraznějším objektem a viděl jsem ji kdysi i bez triedru.


Přírodu máme ale částečně i v parku na Polabí, nebo dole u řeky, kde je má dnešní poslední fotografická zastávka. Sem k domu dětí a mládeže bych pozval zejména rodiče s menšími dětmi. Již minimálně loni jsem si všiml, že je tu touto dobou nějaká naučná stezka pro děti.

Propaguje se poslední dobou hlavně naučná dětská stezka na Chloumku, což je samozřejmě dobře, ale proč se nezmínit i o této, která je jen nedaleko velkého sídliště.


A za DM se rovněž můžete potěšit tradičně pohledem na toto ptačí krmítko. Frekvence příletů a odletů je tu rozhodně vyšší, než v Praze-Ruzyni na letišti Václava Havla :-).

Na závěr dnešního článku tu mám takovou zajímavost, za kterou překvapivě vděčím pozornému kamarádovi. Pokud si někdo také mylně myslí, že okres Mladá Boleslav je již celý v PID, tak vězte, že to tam jde stylem, jako u nás, kde nedávno došlo k připojení Kokořínska, čímž se celý mělnický okres teprve definitivně připojil kompletně do PID.

Zajímavé, že řada okresů, se takto připojuje po určitých částech v různých etapách, ale je to tak. Jsme tedy zvyklí, že autobus z Mělníka i veškerá železnice vedoucí přes Mladou Boleslav je v PID, ale celý okres MB rozhodně ne. V prvním čtvrtletí nového roku se má připojit region Skalsko.

V podstatě se to týká jenom dvou autobusových linek, z nichž jedna vozí z našeho okresu ze Mšena především zaměstnance Škodovky a školáky do Mladé Boleslavi. Pro nás je to linka bohužel nezajímavá, protože nejezdí o víkendech, ale může zajímat nějakého čtenáře ze Mšena. Soutok někdy opravdu díky náhodnému komentáři překvapivě zjistí, že čtenář může být i zdaleka.

https://pid.cz/pripravujeme-integrace-verejne-dopravy-skalska/

Nicméně si, jako starý fanda autobusové dopravy na Mělníku dovolím několik připomínek. V 70. letech tato linka vedla až na Mělník. Jedna spoj v 10.45 vedla jen do Mšena, ale druhá a jediná, a z Mělníka poslední spoj v 15 hodin odjížděla ze stanoviště číslo 10 v ulici 28. října až do Mladé Boleslavi. Vedla do Mšena přes Velký Borek, Mělnickou Vrutici i Jenichov a  cesta tuším trvala 2 hodiny. Autobusy ze Mšena pokračovaly přes Vrátno rovně do Skalska, odkud pokračovaly stejně tak, jako dnes údolím Skalského potoka do Krnska.

Nevím už, zda jela i nějaká spoj o víkendu, ale pamatuji si, že poslední spoj jela ve 22.40 z Mladé Boleslavi a končila ve 23.55 ve Mšeně. Sám jsem dnes překvapený, jak si mohu celý život vůbec pamatovat takové nepodstatné informace, ale i to je ukázka toho, co dokáže lidská paměť.

Hezké svátky!

Žádné komentáře:

Okomentovat