sobota 30. listopadu 2019

Taková byla první adventní sobota na náměstí Míru na Mělníku. Dále se podíváme na Billu, na novou zastávku i parkoviště aut u nádraží ČD, nebo se seznámíme s hromadným prodejem domků, s Mělnickou vánoční cestou k Ježíškovi a koukneme na televizní dokument o pivovaru v Lobči a mlýně u Vrátna.


Hned dopoledne mě ještě doma oslovily dvě události. Jaké ? Tak tu první vám sdělím hned a druhou uprostřed článku.

Dokumentární seriál ČT s Miroslavem Vladykou nese název Krásné živé památky a v dnešním dílu jsme mohli shlédnout rozhovor s Alešem Křemenem a navštívit větrný mlýn u Vrátna jehož je vlastníkem. Na podzim loňského roku umožnil pan Křemen zájemcům z řad veřejnosti mlýn navštívit, díky čemuž vznikl zde i můj poslední článek na téma větrný mlýn u Vrátna.

https://soutok.blogspot.com/2018/10/vetrny-mlyn-u-vratna-dnes-navstivila.html

Dále pořad zavítal do parostrojního pivovaru v Lobči, jehož vlastníkem je pan Prouza a opět bych mohl zadat několik odkazů na články týkajících se Lobče, nebo speciálně tamního pivovaru.

https://soutok.blogspot.com/2016/03/v-pivovaru-lobec-se-dnes-krtila-krasna.html

https://soutok.blogspot.com/2015/06/xiv-veteranske-rojeni-na-zamku-v-lobci.html

http://soutok.blogspot.com/2015/05/tohle-lobec-necekala-velka-fotogalerie.html

Vy se můžete na pořad podívat po kliku na odkaz. U nás je prostě nádherně :-).

https://www.ceskatelevize.cz/porady/11804223100-krasne-zive-pamatky/417235100151013-stredni-cechy/

Protože tedy během dopoledne získal můj sobotní plán určitý scénář, tak jsem vyrazil na trhy na náměstí Míru až v 15 hodin. Na úvod jsem samozřejmě vyfotil to, co nás sem každoročně přitahuje. Betlém i stromeček provází v tomto ročním období návštěvníka mělnického hlavního náměstí v každé denní době a samozřejmě se na stromek podíváme i v 17 hodin, až se nám letos prvně rozsvítí.


Pak již přišlo na řadu několik záběrů zachycujících atmosféru trhů a následovala cesta k dalším naplánovaným cílům.





















Mířil jsem kolem zámku do Polabského parku, kde jsem si tentokrát vybral roztomilý vzkaz ze známé Lucerny ...

https://dvojka.rozhlas.cz/alois-jirasek-lucerna-7495990


O probíhající adopci mladých stromků jsem tu již psal  v článku http://soutok.blogspot.com/2019/11/billa-uz-jen-dny-pred-otevrenim.html



Máte malé děti ? Pak zbystřete. Letos prvně od 2. prosince je pro vás připravena Mělnická vánoční cesta k Ježíškovi. Že nevíte o co jde ? Není nic snadnějšího, než kliknout na odkazy níže. Prý jde o novou začínající tradici.

https://m.melnik.cz/melnicka-vanocni-cesta-k-jeziskovi/d-17731


https://www.novinykraje.cz/blog/2019/11/28/extra-pro-deti-parkem-na-polabi-povede-od-letoska-melnicka-vanocni-cesta-k-jeziskovi/


Tabule jsou již připraveny, ale obsah zatím chybí :-).


A jsem opět u ní. Kde ? No u mělnické Billy. Kdo jste četli můj poslední článek na téma Billa, tak víte, že mi tvrdil jeden známý, že někde u silnice je tabule s udáním zahájení provozu.

Není, tady nikde jsem ji nenašel. Možná někde před Kradlovem, ale tady ne. Už to tedy mohu snad zveřejnit. Když jsem psal ten poslední článek, tak mi bylo sděleno ( jedna paní povídala), že se šušká, že to bude před Mikulášem. Takové dohady by se raději moc zveřejňovat neměly.

Pokusil jsem se tu tedy posledně naznačit, že když člověk používá mozek, tak není často daleko od pravdy :-). Dnes už to mohu snad sdělit. Osobně nemám facebook a na rozdíl od historické skupiny FB pana Lojky je skupina FB Mělník city už dva roky snad i pro návštěvníky FB nepřístupná ( dlouho jsem to ani nezkoušel), ale přišla ke mně zpráva, že tam letí vzkaz, že to budou na Mikuláše otvírat.

Tomu už tedy nyní lze bezpečně věřit, když je to údajně na Mělník city :-). To ale člověk nepochopí. Za týden, ani ne, mají otvírat a stále nabízí kolemjdoucím vzkaz z bilboardu ,, Brzy otevřeme ".



Podívejte se, jak se setmělo, než jsem prokličkoval Cukrovarskou ulicí a poklidnými Starými Rousovicemi podle strouhy a po bývalé cestě vlečky k nádraží ČD. Noviny vám daly obrázek, kterému se říká ....ilustrační foto . Soutok vám nabídne nejčerstvější foto autobusové zastávky, kam už v pondělí přijede prvně autobus číslo 747.

Zastávka před budovou je pouze pro výstup a linka zde má nově konečnou stanici. O historii zastávky v 70. letech jsem psal včera.


Odjíždět se tedy bude z druhé strany, jen kousek před přechodem pro chodce. Doufejme, že blízkost přechodu nepovede k nějakým dopravním nepříjemnostem ( Zakrytí výhledu chodci autobusem. Domnění, že autobus ještě stojí).


Řád odjezdů je již na místě a já vám prozradím, kde můžete koukat na vlakové řády v PDF .....
Sezóna 2019/ 2020 ....

https://www.szdc.cz/cestujici/jizdni-rad-2020#schedule_221


Tady je zvěčněna v detailu ta výstupní zastávka před budovou ČD.


Parkoviště P+R a cestu k němu jsem již také nedávno v nějakém článku popisoval. Neodbočíte do ulice Jiřího z Poděbrad, ale dáte se přesně naproti ke kolejím. Tam již nemůžete zabloudit :-).


Jen několik minut před pátou jsem dorazil okruhem zpět na náměstí a bylo tu plno. Do prostoru trhů jsem se už ani nedobýval, ale mojí snahou bylo pochopitelně nafotit nějaké zdařilé světelné efekty.


Bránu jsem tentokrát pochopitelně rád přenechal jiným účastníkům akce ....


..... a spokojil jsem se s tím, že nyní touto dobou budu spíše paběrkovat záběry z povzdálí :-).


Ono je to na akcích komické. Kolikrát někam přijedu na akci a všude jsou lidi, a každý chce vyfotit nějaký exponát, kde se mu někdo prochází. Zajděte k němu za tři hodiny a je tam jen pro vás, aniž by kolem někdo chodil.

To se mi stalo třeba v Mladé Boleslavi loni na jaře na Dni PID. Oboje má své, zvlášť pokud děláte dokumentaristiku. Člověk, který si jen přijel vyfotit exponáty, tak trošku trpí.



Hledal jsem tedy tak trošku, co by bylo snad zajímavé, ale s vědomím že dokumentuji prostě akci a ti lidé k tomu patří.




Vidíte, tak tady máme několikrát čerstvě rozsvícený stromeček, kdy jsem i zkoušel občas jiný fotorežim a uznejte, že ti lidé pod tím stromem tomu dávají zase úplně jinou atmosféru, než kdyby tam nikdo nebyl.

Je to taková atmosféra radosti nás všech, že je teprve sobota, že jsme se tu sešli všichni, kteří tady, nebo v okolí žijeme a snad jste také potkali nějakého známého, což vždy potěší.


Je to prostě sama radost a svátky i pro mnohé delší volno je už blízko.




Blíže to dnes v podvečer opravdu nešlo a doma mě čekalo už jen s tímto materiálem zase spousta práce, ale příjemné práce.

Užívejte zbytek prvního adventu.


Žádné komentáře:

Okomentovat