středa 13. listopadu 2019

Máte rádi domácí zvířátka ? Tento víkend patří v Lysé nad Labem výstavě Chovatel. V RMM se vše schyluje k dlouhodobé vánoční výstavě, která má představit Vánoce 70. a 80. let.


 Počasí je takové ospalé, mrzuté, stále mrholí a víkend se blíží. Hlavní událostí víkendu v celé České republice bude pochopitelně připomínka listopadových dnů roku 1989 a skutečnosti, že od té doby uplynulo již neuvěřitelných 30 let. Nicméně, již v pátek nám začíná  jedna výstava, která je ze zcela jiného soudku a potěší každého, kdo má rád zvířátka.

Dle mého názoru, byť stále pouze jen s teoretickou zkušeností :-) pořádá nedaleké výstaviště v Lysé nad Labem hezké výstavy a bylo by jistě tak trošku  škoda výstavu o zvířátkách opomenout. Vždyť je to právě němá tvář, která vám nikdy neublíží, ničím vás nenaštve a vždy vám udělá radost.




Zařadil jsem i přehled na nejbližší období a vše podstatné najdete na stránkách https://www.vll.cz/


Sedmdesátá a osmdesátá léta jsou nám mnohým, kteří jsme tehdy žili velmi blízká. Vždyť to bylo naše dětství i mládí a zcela logicky na oboje s určitou nostalgií vzpomínáme. Je docela zajímavé, že každá generace dokáže ocenit technický pokrok a dovede se radovat z nových poznatků, ale když se setká s něčím, co jí připomíná dětství, nebo mládí, tak je to určitý emoční pocit.

Sice je dnes téměř všeho až příliš a není problém si koupit  jakoukoliv obrázkovou knížku zaměřenou na takzvané retro obrázky, ale pohled na vlastní trojrozměrné předměty je přeci jen něčím jiným. Můžete tuto možnost oželet, nebo výstavu navštívit. Kdy ?

„Retro“ Vánoce budou v mělnickém muzeu
22. 11. 2019 - 5. 1. 2020 Regionální muzeum Mělník, p. o. - velký sál

Letošní vánoční výstava mělnického muzea bude „retro“…Vánoční stromek nazdobený skleněnými ozdobami, figurkami z čokoládových vánočních kolekcí, arabeskami, nezbytnými svíčkami, stříbrnými řetězy a pod ním? Pro maminku kostýmek či šaty z diolenu nebo krimplenu, kosmetika Dermacol či dokonce vysněné „Fáčko“, krešlakové kozačky a kabelka nebo džíny „plísňáky“.

Tatínkovi košili se špičatým límečkem, fialové sáčko nebo kazetový magnetofon? Autodráha, šlapací autíčko moskvič, kočárek na panenku s průhlednými okénky, mončičák, Rubikova kostka, klik-klak nebo stavebnice Seva pro děti. A co takhle dárky doma vyrobené z chemlonu či umělého lýka viskocel.

 Uhodnete, v jaké době jsme se ocitli? Přesně…jsou to „osmdesátky“. Letošní vánoční výstava volně naváže na dvě předchozí (Mělnické Vánoce v době první republiky, Vánoce 50. a 60. let) a přiblíží dobu 70. a 80. let. 20. století. Nabídne pohled do tehdejší nabídky obchodů s hračkami, papírenským zbožím, galanterie, oděvů a textilu či průmyslovým zbožím a nechá návštěvníky nahlédnout i do vánočního interiéru mladé rodiny. Nebudou chybět interaktivní zóny nejen pro děti. Tak co, zavzpomínáte si s námi?

Slavnostní vernisáž se koná ve čtvrtek 21. 11. od 17:00 hodin ve velkém sále Regionálního muzea Mělník.

Kontakt: Kristýna Frelichová – odd. PR a propagace frelichova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651, tel. 315 630 923



Žádné komentáře:

Okomentovat