neděle 20. března 2016

V pivovaru Lobeč, se dnes křtila krásná kniha Pivovary Mělnicka. Fotogalerie.


Milí čtenáři, dnes bylo ohlášeno na 14 hodinu v budově pivovaru Lobeč slavnostní křtění knihy autorů Ladislava Tomka a Josefa Michovského Pivovary Mělnicka. Samozřejmě šlo o budovu bývalé varny, která od slavnostního otevření pivovaru v loňském roce ( Soutok byl také při tom a přinesl článek) je takovým hlavním zákaznickým místem.

Při takové události člověk nikdy neví, kolik se vlastně sejde lidí, jak se kam vejdou a co počasí i teplota, ale musím říci, že to dopadlo velmi dobře. Jak sami vidíte na obrázcích, tak účast byla sice velká, ale řekl bych, že kapacita staré varny byla přesně vypočítána pro toho dnes posledního návštěvníka :-)).


Nejdůležitějším místem byl tento stůl, kde děvčata prodávala skutečně krásnou knihu s mnoha obrázky na křídovém papíře. Kdo přijel, tak nelitoval.


Pivovar od loňského léta rozšířil nejen sortiment svých výrobků, ale na své si přišli i sběratelé suvenýrů. Převládala samozřejmě pivní tematika, ale nechyběla i taková příjemná věcička, jako je turistická vizitka s pivovarem do turistických deníčků.


Odtud bylo již jen několik kroků k pípám, ale jako jeden z velké armády řidičů jsem byl rád za nabídku piva v pet- lahvích a nově i ve skle.


Nabídku nápojů tu máme níže také, ale podívejme se nejprve po dlouhé době na místní výčepní pult...


.... a dejme si nějaké ty prostorové snímky, kde se vše dnes odehrávalo.


Jak vidíte, tak to občas vypadalo, jako na školení. Všichni měli vzorně učebnici a studovali :-)).


Zde již máme první detail na jednoho z autorů, kterým je Josef Michovský  .....


... a na slibovaném snímku se můžete sami pohledem na tabuli přesvědčit, že se nám nabídka od léta 2015 rozrostla.


Muži v klobouku si vždy získají pozornost. Josef Michovský. ...


... A tady již máme samotného majitele pivovaru Pavla Prouzu.


Stránky pivovaru už znáte, ale pěkné povídání a informace jsou také na http://ceskepivo-ceskezlato.cz/pivovary.php?pid=Lobec&on=o


To se již blíží hlavní okamžik, kterým je křest knihy.


Na snímku již máme i druhého autora, kterým je Ladislav Tomek.
Zbývá přečíst a případně odměnit ty, kteří pomáhali při tvorbě knihy ....


....a my, se zatím podíváme na tu pohodu a příjemnou atmosféru, která svedla tváře známé i neznámé.


Mezi účastníky možná někteří poznáte osoby, které mají nějaký vztah k regionu, k jeho historii i ke zlatavému moku. Nebylo to tentokrát jen příjemné posezení při pivku, ale přece jen něco více.


Knížka je skutečně pěknou památkou mělnickým patriotům i určitým vyznavačům tohoto moku.


Zde jsme již svědky samotného aktu. Mnozí jsme si nahráli i několik vteřin projevu na památku a kdo měl zájem, tak ještě mohl jít v 15 hodin na komentovanou prohlídku pivovarské výroby.


Oba autoři podepisovali zakoupené knížky a  poslední  neděle před Velikonoci šla do finále.


Bylo velmi příjemné, že i poslední budova pivovaru, která je vidět ze silnice dostává nový kabát.


Co by to bylo za návštěvu pivní akce v Lobči, kdyby chyběl snímek pivovaru ?


A nakonec jsem ještě vyfotil místní rybníček. Skutečně, tato malebná obec pod Vrátenskou horou dává blízkému i vzdálenějšímu okolí samou radost. Ať už jde o pivovar, vinný sklep, muzeum, společenské akce na zámku, nebo letní setkání sportovních anglických veteránů i dalších vozů. Přejme závěrem oběma autorům pevné zdraví i hodně inspirace a pivovaru v Lobči samé úspěchy, protože je to náš pivovar v našem okrese.


Aktualizace 21.3. 2016 :



Jedním z odměněných a oslovených byl pochopitelně i mělnický kronikář a sběratel historických pohledů i fotografií Martin Klihavec. Martin byl tomu slavnostnímu aktu pochopitelně blíže a rád se s námi podělil o několik fotografií, za což jsme jistě všichni rádi.






SŠ.

2 komentáře:

  1. Jirka z Mělníka24. března 2016 v 8:17

    Měl jsem překonat lenost a být tam. Evidentně je vidět, že šlo o výbornou příležitost návštěvy lobečského pivovaru. No nic, počkám na další.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím Jirko, díky za komentář a přeji krásné Velikonoce. V Lobči je každou chvíli nějaká akce a i když není, tak v pátek a v sobotu prý otvírají tu bývalou velkou varnu, což je vlastně dnešní pivovarská restaurace, či výčep. Knížka je opravdu moc pěkná a jinak je teď aktuální zelené a dvoubarevné pivo, což je oboje k dostání na Mělníku :-).

    OdpovědětVymazat