neděle 17. listopadu 2019

Podvečer 17. listopadu v Mělníku bylo co fotografovat a především se nabídlo po městě spousta krásných převážně světelných obrázků. Všemu dominoval mělnický Jean - Michel Jarre alias Petr - Raist Šťastný.


Jak jsem vás již v článku .... http://soutok.blogspot.com/2019/11/melnicky-osvetovy-okraslovaci-spolek.html .... informoval , tak dnes od 10 hodin probíhalo zasazení stromku, které věnoval MOOS městu u příležitosti 30. výročí sametové revoluce.. Fotografie z akce si můžete prohlédnout na ....

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571/permalink/3040450732847612/



Já se ke stromečku podíval až někdy v 15.30 a nezbývá mi, než mu popřát, aby se o něj lidé pěkně starali, aby měl potřebnou péči, a aby mohl krásně a zdravě růst.





Už to k Mělníku tak nějak patří, že když se střílí nějaký ohňostroj, tak nás zajímá odkud se střílí a odkud může být hezké pozorování. Konečně, fotograf si musí ujasnit, co všechno chce mít na snímku a podle toho se zařídit.

Tentokrát to bylo všechno poměrně jasné a nešlo o ohňostroj, ale šlo o světelnou akci a nechyběla ani reklama na FB pana Lojky.


Zajímalo mě samozřejmě, kde ty světelné zdroje jsou a narazil jsem přitom na jednoho známého, který se k nám přistěhoval asi před pěti lety z Domažlic. Horlivě mi začal vyprávět, že bílou barvu trikolóry najdu na střeše restaurace, což jsem tak trochu tušil.

,, Kamaráde, jel jsem včera večer autem od rodičů z Domažlic a až z dálnice je to vidět. Až z dálnice je to vidět ! " Musel jsem se usmívat a vzpomínal jsem na všechny ty videomappingy, kterých už bylo požehnaně.

http://blackout.melnicek.cz/


Nejprve jsme spolu našli společnou řeč, protože jsem byl v červenci na Čerchově i v Klenčí pod Čerchovem, snad předloni v samotných Domažlicích a tihle ,, rodilí a příjemní Chodové" jezdí samozřejmě třeba i na ten Hoher Bogen, ale pak už jsme si šli každý po svém a já se jal fotit trošku techniku. Fotit to, co má za několik minut vytvořit krásné večerní divadlo.





Mojí další zastávkou byla plánovaná cyklostezka u řeky.


A je vidět, že se tu už něco děje :-).


Dále už se pěšky ani nedostanete. Jak přes noc pršelo, tak už je všude bláto. Chtěl jsem to vzít podle řeky na druhou stranu k mostu, ale bylo mi jasné, že to dnes nejde.


Tak tady je náš mělnický Jean-Michel Jarre alias Petr-Raist Šťastný. Já věřím, že Petr ví, že to myslím v legraci a neurazí se :-) , ale neřekli byste, co všechno se může člověku vybavit. Populární hudba vždy oslovovala mladé lidi. Své vědí i bývalí vojáci povinné vojenské dvouleté služby, kteří díky důmyslnému systému obranného dozoru mužstva sledovali často místo hlavních televizních zpráv pořad Formel eins, který neměl s formulí 1 nic společného, ale byl hitparádou popu u sousedů na stanici ZDF.

O pořadech San Remo a Ein Kessel Buntes jsem už také psal, ale v 90. letech tu byla stanice Premiera, ktará byla předchůdkyní stanice Prima TV. Tato stanice dávala tuším ve čtvrtek večer koncerty takových velikánů hudby, jako byly Judas Priest, Van Halen, ACDC, Status Quo, nebo třeba právě ten Jean-Michel Jarre, který neměl jen krásnou hudbu, ale také pěknou laserovou show.



Vybral jsem několik málo odkazů na jeho populární fláky, které mě těšily už o mnoho let dříve.

https://www.youtube.com/watch?v=iOWYAM4Nsgk

https://www.youtube.com/watch?v=9RJGlIc0-eQ

https://www.youtube.com/watch?v=QMV2lvwPXhs


A tak když začal Petr- Raist Šťastný pořádat videomappingy, tak jsem si na to tak nějak vzpomněl :-).
Ale, videomappingy byly moc fajn.

Dnes se chodily desítky lidí dívat do Hořínského parku, nebo i zastavovala auta před mostem a fotilo se. Toto tu zatím snad nebylo, je to pochopitelně pěkné a nemohlo to utéct :-). Tak co máme dále ? Jubilejní, ani letošní vznik Československa jsme už nestihli, ale budou Vánoce. Třeba by takto někde mohl svítit obraz vánočních ozdob :-).

No, jen takový nápad. Ale, paráda. Však jsem také testoval rozdíl mezi foto - režimy. Ale, kdyby se mě někdo zeptal, který je který, tak ani nepoznám, co je automatika, a co noční režim.






A pak mě nějak napadlo, že tu máme ještě další věci, kterými se dá světelné téma doplnit a  též mají své kouzlo.


Mělník je prostě krásný, a každý, kdo se odtud odstěhoval, nebo tu i jen třeba studoval, tak se rád vrací. Hezký zbytek svátku, mějte se fajn a ráno cestou do práce s rozvahou, neb provoz je hustý!




2 komentáře:

  1. Stando, dekuji za pekny clanek :)
    Btw: www.stopysvobody.cz jsi videl?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že se Ti článek líbí, a protože jsem otevřel dříve Mělníček, tak tam máš odpověď.

      Vymazat