čtvrtek 21. listopadu 2019

U příležitosti 745. výročí města Mělníka proběhne v pondělí v kulturním domě udělení čestného občanství města panu Karlu Lojkovi a budou také slavnostně předány Ceny města Mělníka místním vinařům. V sobotu je v Lysé prodejní výstava Podzimní retro garáž.



Milí čtenáři, obvykle když je chuť, tak píši v týdnu často různé typy hlavně na nadcházející víkend, ale dnes začnu něčím úplně jiným, protože 25. listopad je pro Mělník vždy významným dnem. Přesně před 745 lety totiž udělil král Přemysl Otakar II. Mělníku zvláštní listinou právo výnosu z Labského obchodu a od tohoto data počítáme Mělník, jako město, neboť  listina, která by Mělník povýšila na město není.

 Mimochodem, nedá mi to, abych nevzpomenul, že za ,,obec" se Mělník považuje cca 1000 let,. Osobně se mi však líbí ještě starší pověst o přívorském vladykovi Bešovi, který údajně roku 757 podle kroniky Václava Hájka z Libočan objevil kopec, kde dříví rovně rostlo a jal se tam se svojí družinou přestěhovat, stromy kácet, kámen lámat a dát základy budoucímu hradišti.

K následujícímu pochodu mě motivovala také knížka o Mělníku, byť o současném, se současnými krásnými fotografiemi.
https://soutok.blogspot.com/2015/03/po-stopach-privorskeho-vladyky-bese.html

Pro mnohé z nás, kteří tu žijeme, máme rádi naše město, máme rádi fotografie tohoto města i fotografie již historické je pan Karel Lojka někým, bez koho bychom fotografie z dávné, ale i relativně  nedávné minulosti a z našeho dětství, nebo mládí prakticky neměli. Nelze tvrdit, že je jediným člověkem, který tenkrát fotografoval, jak to zde vypadalo, ale rozhodně těch fotografů moc není a už téměř není nikdo jiný, kdo by s tím a s velkou reklamou vtrhl mezi veřejnost.

Stačí si vzpomenout na fotografie z knížky Květen 1945 na Mělníku, které jsou z různých soukromých sbírek. Konečně, mám třeba také dvě fotky, kterým je přes 40 let a už ta místa takto nenajdete. Publikoval jsem je prvně v těchto dvou článcích ( odkazy pod snímky). A ještě je tu někde panoráma města od SV, aby to bylo kompletní. Jak jen se změnilo. Více jich bohužel nemám :-). Málokdo tomu přikládal tehdy váhu a zájmy byly jiné. Rodinných fotek má však každý asi desítky a někdy je až k nevíře, jak se žilo a byli jsme spokojení.





O něco více však máme sběratelů historických pohledů. Hned se každému vybaví Martin Klihavec, ale když zajedu mezi své staré články ( 2013, 2014,2015), tak najdu třeba tyto odkazy...

https://www.pohledy-melnik.cz/

http://www.ak-ansichtskarten.de/ak/93-Postcards-World/22947-City-M-lnik-Melnik/?tabsessfilltab=8d68bce9606365390eec7786bc4c5307&tabsessfilltab=8d68bce9606365390eec7786bc4c5307

Pan Karel Lojka prostě udělal svými fotografiemi pro nás, kteří tu žijeme svými fotografiemi hrozně moc a zcela po právu získává čestné občanství města. Panu Lojkovi jsem tu již popřál k čestnému občanství v článku ....

http://soutok.blogspot.com/2019/11/v-dalsi-navsteve-prahy-se-podivame-na.html

Dovolil jsem si upoutávku na akci převzít z jeho FB, protože je to pozvánka se vším všudy a umocňuje ji skutečnost, že ji píše od srdce sama významná osoba, což je svým způsobem i dárek čtenářům.

Bohužel dnes žijeme poněkud hekticky, mnozí sledují především současnost a některým lidem, kteří tu třeba žijí i jen chvíli Mělník nic neříká, ale troufám si říci ve jménu nás všech, kteří jsme tu prožili dětství a mládí, že kdyby nebylo historických fotografií pana Lojky, byli bychom skutečně o mnoho a mnoho ochuzeni a je obrovským štěstím, že se takový člověk v této době našel. Nosit v hlavě vzpomínky na uplynulý život je normální, ale moci si je díky fotografiím připomenout, nebo je moci třeba ještě ukázat potomkům, tak to je něco fantastického.

Komu Mělník něco říká, tak si vždy najde nějaké ty oblíbené snímky a je jedno, kolik je mu let, a co ještě pamatuje, a co již ne.



Vážení členové a přátelé skupiny Mělník – historie a současnost.
S pokorou a rád Vám sděluji, že v pondělí, dne 25. listopadu 2019 po 19.00 hodin v Masarykově kulturním domě u příležitosti Dne města mi bude uděleno čestné občanství města Mělníka. Velice si toho vážím. Na Mělníku jsem se narodil, ale celý život jsem občanem Velkého Borku – Skuhrova. Zda si toto ocenění zasloužím, opravdu nevím.

Velice bych si považoval, kdyby někteří z Vás ( budou-li mít čas a náladu) mě přišli na tuto událost podpořit svou přítomností.
Při této příležitosti bude uveden nástěnný kalendář na rok 2020 „Zmizelý Mělník“ očima a objektivem Karla Lojky. U snímků zmizelých staveb jsou podrobné popisy s jejich historií. S přípravou kalendáře mi byli nápomocni paní Mgr. Zuzana Syrová, Petr Raist Šťastný, Martin Klihavec, Milan Honzík, Ing. Jan Petrželka, Jiří Červinka a Boris Stojanov. Kalendář vzorně vytiskla tiskárna Wendy. Všem patří můj velký dík. Kalendář je limitovaná edice.

Během večera bude uvedena také kniha "Luděk Marold - Panorama Mělníka od řeky" autorek Julie Motyčky a Kateřiny Knorové.
Publikaci i kalendář vydává město Mělník a budete si je moci v průběhu večera zakoupit ve foyeru MKD.
U příležitosti 745. výročí města Mělník budou také slavnostně předány Ceny města Mělníka místním vinařům. Jejich vína bude moci ochutnat hodinu před zahájením slavnostního večera v hudebním sále MKD.

Na závěr večera se uskuteční koncert netradičního cimbálového uskupení Blue Cimbal.
Vstupné je zdarma - místenky na slavnostní večer si budete moci vyzvednout na pokladně Masarykova kulturního domu od 17.30 hodin.

Těším se na Vás. Se srdečným pozdravem Karel Lojka.


A mám tu i poslední listopadovou výstavu v Lysé nad Labem. 
Jak už bývá v Lysé nad Labem zvykem, tak samozřejmě můžete něco koupit a tentokrát jde i o díly, které dnes už jen velmi obtížně někde seženete.

Zítra jdeme do finále a užijte si víkend !

5 komentářů:

  1. Vážený pane Stanislave, moc Vám děkuji za blahopřání a vlídná a milá slova o mé bezvýznamné osobě ( jak se titulovala románová postava soudce Ti). Se srdečným pozdravem Karel Lojka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovolím si odpovědět hláškou z jednoho mého oblíbeného pohodového starého komediálního televizního seriálu Chalupáři. Předseda Josef Větrovec tam skromnému Jiřímu Sovákovi předává lékárničku a odpovídá : ,, A to zase ne. Komu čest, tomu čest. U nás jsou lidi tak nějak paušálně dobrý, že jo ? " :-) Ve vašem případě si však na rozdíl od filmového pana Humla ( Jiří Sovák) ocenění zasloužíte :-).

      Vymazat
    2. Pane Šveci, moc Vám děkuji, hláška mě potěšila. S pozdravem Karel

      Vymazat
  2. Teď jsem si přečetl poslední reklamu na můj blog na FB pana Lojky.,, Pane Lojko, nepřehánějte to, ať se nemusím červenat. Je pravdou, že tu občas něco mám, co na vašem FB, kam občas přispívají i vaši přátelé není, protože by bylo smutné kdybych tu měl jen naprosto stejné věci, ale rozhodně se nepočítám za nějakého velkého informátora, což by měla dělat hlavně oficiální média ( A snad dělají. Nevím, moc se k jejich článkům nedostanu) a už vůbec ne za fotografa, který by se Vám mohl aspoň trošku přiblížit." Ostatně, ani moc nepátrám po nějakých romantických záběrech. Hezký zbytek víkendu !

    OdpovědětVymazat
  3. Pane Stanislave, komu čest, tomu čest a pro Vás to platí dvojnásob. Se srdečným pozdravem Karel L.

    OdpovědětVymazat