pátek 22. listopadu 2019

„Retro“ módní přehlídka otevřela výstavu „Vánoce 70. a 80 let“ v mělnickém muzeu. Chcete vědět, kde se právě nachází autobus, nebo vlak na který čekáte ? Od smrti Freddie Mercuryho uplyne v neděli již 28 let.


Včera byla ve velkém sále RMM slavnostně zahájena dlouhodobá výstava, kterou jsem tu nedávno uvedl. Průběh z vernisáže slovem i obrazem mi právě dorazil, a tak tu máme hlavní téma dnešního článku. Aby nebyl celý článek věnován jen muzeu, tak si dnes připomeneme aspoň odkazy na starší články, že tomu  bude v neděli už 28 let, co nás navždy opustil pan zpěvák ze skupiny Queen, jehož znal celý svět pod jménem Freddie Mercury. Snad vás můj komentář k různým LP a typy na skladby, které se moc, nebo téměř v rádiu nehrají potěší. A pak něco praktického. Jste na cestě a zajímá vás, kde se ta přípoj zasekla. A je jedno, zda jde o vlak, či o autobus. Vše je na internetu.

SŠ.

„Retro“ módní přehlídka otevřela výstavu „Vánoce 70. a 80 let“ v mělnickém muzeu
22. 11. 2019 - 5. 1. 2020 Regionální muzeum Mělník, p. o. - velký sál

Výstava Vánoce 70. a 80. let byla včera slavnostně zahájena ve velkém sále mělnického muzea. Na návštěvníky vernisáže čekalo překvapení v podobě „retro“ módní přehlídky. Modelkami byly sami mělnické muzejnice. Za zvuku největších hitů 70. a 80. let představily 15 modelů od společenských šatů až po šusťákovou soupravu a tričko se Sandokanem.

 Nakonec si celý sál zatančil na ikonickou písničku „Holky z naší školky.“ „Chtěli jsme letos výstavu představit trochu jinak, ne jen povídáním, co návštěvníci uvidí.“ Uvedla kurátorka expozice Mgr. Naďa Černá. „Na spoustu věcí si lidé pamatují a přijdou si sem zavzpomínat. Je fajn, že tuto dobu už můžeme brát s humorem a v tomto duchu se nesla vernisáž i celá výstava, která volně navazuje na dvě předchozí (Mělnické Vánoce v době první republiky, Vánoce 50. a 60. let).“


A co tu všechno uvidíte? Vánoční stromek nazdobený skleněnými ozdobami, figurkami z čokoládových vánočních kolekcí, arabeskami, nezbytnými svíčkami, stříbrnými řetězy a pod ním? Pro maminku kostýmek či šaty z diolenu nebo krimplenu, kosmetika Dermacol či dokonce vysněné „Fáčko“, krešlakové kozačky a kabelka nebo džíny „plísňáky“.

 Tatínkovi košili se špičatým límečkem, fialové sáčko nebo kazetový magnetofon? Autodráha, šlapací autíčko moskvič, kočárek na panenku s průhlednými okénky, Rubikova kostka, klik-klak nebo stavebnice Seva pro děti. A kdo by si nevzpomněl na mončičáka?

 „Mnoho exponátů je zapůjčených z rodinných archivů, ze sbírky muzea je jen zlomek. Celkem nás překvapilo, kolik lidí si např. močičáky schovalo a na výstavu nám je nabízeli.“ dodala Naďa Černá. A co takhle dárky doma vyrobené z chemlonu či umělého lýka viskocel. K vidění je i vánoční interiér mladé rodiny s obývákem a kuchyní, kde nechybí dobové nádobí a obaly od potravin.

Pro děti jsou připraveny interaktivní aktivity: oblíbená dětská hra - obchůdek s dobovým zbožím a penězi, pexesa, Člověče, nezlob se! či stavebnice Seva. Ve všední dny dopoledne zde probíhají programy pro školy. Výstava je proto veřejnosti přístupná út-pá 13-17 a so-ne 9-12 a 12.30-17. hod. Tak co, zavzpomínáte si s námi?


Kontakt: Kristýna Frelichová – odd. PR a propagace frelichova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651, tel. 315 630 923
Regionální muzeum Mělník, příspěvková organizace Středočeského kraje nám. Míru 54, 27601 Mělník Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin http://www.muzeum-melnik.cz/





Kdo by neznal populární Babitron, kde se můžete na mapě České republiky podívat, kde se nachází vlak, který vás zajímá a zda jede na čas, nebo zda má zpoždění, případně jak veliké.

https://kam.mff.cuni.cz/~babilon/zpmapa?csseditor=1

Věděli jste však, že něco podobného nabízí i autobusy ? Pravda, zatím chybí služba v západní a jižní části Čech, ale náš kraj ukazuje na území PID  vlaky i autobusy.

https://www.mpvnet.cz/pid/map

Kompletní výběr krajů je zde:

https://www.tram-bus.cz/ceska-republika/aktualni-poloha-vozidel-vhd-v-krajich/


O  slavném zpěvákovi skupiny Queen jsem tu už v minulosti něco napsal a bylo by zbytečné se nějak opakovat. Sice odešlo od té chvíle do nebe popu a rocku  již mnoho mnohdy excelentních světových i domácích zpěváků a hudebníků, a nedávno jsme žel prožili velmi smutnou událost v podobě úmrtí našeho českého Pana zpěváka pana Karla Gotta s jehož písněmi je doslova propletený život mnohých z nás, ale Freddieho jsem už kdysi dávno považoval za jakéhosi mistra zpěvu i show zase ve světě a hudba skupiny Queen i sólové projekty Freddieho jsou prostě něčím, co ještě mnohým připomene mládí i kvalitu a stojí za to si to připomenout.

 Srovnávat Karla a Freddieho rozhodně nechci, protože oba nám uměli zapůsobit na city, Karla jsme znali v televizi i jako velmi sympatického společníka a některé zpěváky srovnávat nelze. Stejně tak by mohl někdo říci, že byl skvělý i David Bowie, Phil Collins ...... etc. Neděle 24. listopadu však patří výročí umrtí této mega star.

http://soutok.blogspot.com/2012/11/pred-21-lety-skonal-freddie-mercury.html

http://soutok.blogspot.com/2013/11/dnes-je-tomu-22-let-co-odesel-pan.html

http://soutok.blogspot.com/2016/11/uplynulo-25-let-od-smrti-krale-zpevu.html

http://soutok.blogspot.com/2018/11/v-sobotu-uplyne-27-let-od-smrti.html

Žádné komentáře:

Okomentovat