sobota 2. listopadu 2019

Dušičky a Halloween obrazem.


Dušičky a Štědrý den jsou dva okamžiky v roce, kdy masově navštěvujeme hřbitovy a věnujeme především vzpomínku svým příbuzným. Díky hromadnému zapalování svíček a jejich kladení do nejrůznějších skleněných nádob, se hřbitov změní v místo, které v nás  určitým způsobem vyvolá jisté sváteční pocity.

Octneme se v relativně tichém světě nejrůznějších barev světla a v některých místech zvláště vnímáme vůně, které se linou z teplem tajícího vosku nejrůznějších svíček. Každé místečko je tak nějak podobné těm ostatním a přec má svou originalitu, jako je tomu ostatně v celém našem životě. Také si jsme tak nějak v mnohém podobní a přitom jsme každý určitým originálem, který má sice občas někde své dvojníky, ale nikdy to není jedno a totéž.

A právě večerní atmosféra svátečního hřbitova může být další příležitostí vyzkoušení jedné z mnoha funkcí našich digitálních automatických fotoaparátů. Noční fotografování s levnými přístroji, které naprostá většina z nás používá je vždy takovým nejistým dobrodružstvím, stejně tak, jako na místech s nízkou intenzitou světa. Přesto je v nás něco, co nás, kteří máme aspoň trošku vztah k focení nutí dělat tyto pokusy.

Pokud vás aspoň jen lehce tyto snímky uvnitř vašeho já potěší, pak je to dobře.

Jak jistě víte, tak v pátek mezi 17.00 - 21.00, se konala na zámeckém nádvoří a v zámeckých sklepích oslava svátku Halloween. Pro mě bylo oslavou už jen to, že jsem se dostal  za šera domů z práce a mohl si říci, že zítra nic vyloženě povinně nemusím :-).

 Nepochyboval jsem, že jistě najdu nějaké fotky z akce na FB historické skupiny. Nicméně je příjemné, když si člověk může říci, že i on letos na vlastní oči viděl svítit aspoň jednu dýni, a ne až třeba příští rok, když už tu ten anglosaský svátek máme.

Je jedno místo na Mělníku, kde mám už snad  minimálně třetí rok štěstí a svítí to tam vždy snad tři dny. Je to prostě rodina, která našla v této věci zálibu a o jiném blízkém dalším místě opravdu nevím. A tak díky ní mám i letos aspoň dva vlastní  aktuální obrázky z Halloweenu 2019. Je to jistě příjemné zpestření vyloženě dušičkové nálady.








Žádné komentáře:

Okomentovat