pátek 28. dubna 2023

V neděli bude slavnostně otevřena výhledová stezka podle Labe ze Štětí do Liběchova a s ní i mimořádně liběchovský zámek a mlýn. Audience 2023. Program RMM v květnu.

 


Přátelé turistiky, je to tady !   Co ? Příběh, který začal loni na podzim je skutečností :





Když vezmeme v úvahu, že do Štětí není špatné spojení a roční období je již také jinde, tak si myslím, že akce při dobrém počasí může být docela slušným tipem na neděli. Odměny na vás čekají hned minimálně tři. Kromě veřejnosti mimořádně přístupného zámku přislíbil den otevřených dveří také tamní Umělecký mlýn, kde již Soutok také byl a jehož majitelem je pan Dušan Turzo.

Určitě se vyplatí vystoupat třeba po křížové cestě a prastarou dubovou alejí k tamnímu kostelíku  s nádhernými výhledy a nakonec dojít podle Labe a železniční trati do Mělníka. Vězte, že pohled od mělnického zámku ( vily Karola) na komíny továrny Mondi a představa, že jste celou  tu parádní štreku ušli po svých může být parádní tečkou za akcí.

Spojení : autobus 369 : Mělník 8.44 - Štětí 9.11  ( 6.44- 7.17)
                vlak : RD 8.14 - 8.27 ( RegioJet),  8.52 - 9.05 ( CD)
                                   Platí jízdenky PID .

Podobně tak, jako jsem si oblíbil v blízkosti domova zdánlivě nudnou polní cestu ze Všetat přes Přívory a Záboří do Mělníka v úvodu sezóny ( březen), tak se domnívám, že i říční varianta ze Štětí do Liběchova a potažmo Mělníka má prostě něco do sebe. To jsou trasy, které staršího člověka prakticky nic nestojí, lze je absolvovat kdykoliv a myslím, že je to bezva tip pro údržbu naši kondice, která je v podzimu života tolik důležitá.

Zajímavou zprávu jsem objevil i na webu mělnických turistů.




Po mělnickém Vinném koštu a Řípské pouti, se sluší k tomuto víkendu připomenout Audienci u císaře Karla. Tam mě to prostě zatím nějak dostatečně netáhlo, ale akce je v kategorii ,, possibility " :-). Jinak škoda, že ani letos k nám žádná parní mašinka nepřijede.




Na závěr si dáme tradiční program RMM na nový a nejkrásnější měsíc roku květen. Tak já myslím, že někdy už duben, samozřejmě červen, červenec a srpen jsou nejlepší měsíce roku, ale v květnu je vše optimisticky krásné ještě před námi, a pak už to nabírá spád a utíká to, až zase zjistíme, že den se krátí a počasí začíná zlobit. Jsem však pro, abychom nyní zůstali u toho května, či poetického máje a třeba vzpomněli i na Máchu, nebo na učitele národů Komenského. Vždyť pohyb, věda, znalosti, učení, příroda, okolí, to vše je kořením života.

A nyní již tradiční pozvánka paní Frelichové. Pohodový prodloužený víkend !

RMM - Pozvánka na vernisáž výstavy KOMenský v KOMiksu, akce - květen

Vážení a milí návštěvníci a příznivci mělnického muzea,

Srdečně Vás zveme na vernisáž výstavy KOMenský v KOMiksu, která se koná ve čtvrtek 11. 5. od 17:00 hodin ve velkém sále muzea.
Putovní výstava zapůjčená z Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského přiblíží jednoho z velikánů českých dějin hravou formou. Příběh sepsaný Klárou Smolíkovou za odborné spolupráce Richarda F. Vlasáka a PhDr. Markéty Pánkové, svými obrazy doprovodil komiksový ilustrátor Lukáš Fibrich.


 

Nenechte si ujít také další květnové akce!
1. 5. budeme mít zavřeno, ale 8. 5. se na Vás těšíme i v muzejní kavárně!

 

Od 1. 5. otevírá Skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka, na prvních 20 dětských návštěvníků čeká dárek!

O víkendu 12. - 13. 5. vyrazte na tradiční ornitologickou akci Vítání ptačího zpěvu. Sraz v pátek 12. 5. v 18:00 na levém břehu Vltavy u cyklistického odpočívadla, cca 1,5 km nad soutokem s Labem (50.3307197N, 14.4759817E). Samotné vítání proběhne v sobotu od cca 4:30 hod. Ukázky kroužkování ptactva budou probíhat po celou dobu i v sobotu dopoledne.

Ve čtvrtek 18. 5. slavíme Mezinárodní den muzeí - vstup na všechny výstavy i do expozic bude zdarma!



Mykologická přednáška Jaroslava Malého v muzejní kavárně Jarní druhy hub se koná 24. 5. od 17:00 hod.

V pátek 26. 5. přijďte zažít středověk v muzeu při Mělnické muzejní noci!
Letos se koná na počest mělnických panovnic, těšit se můžete na Rytíře Mělnické či hudební skupinu Innamorata...V expozici bude vystaven originál denáru kněžny Emmy a pro děti připravena soutěž s královnami. Nebude chybět ani program k výstavě KOMenský v KOMiksu.

 

Těšíme se na setkání s Vámi v muzeu! 












Žádné komentáře:

Okomentovat