sobota 8. dubna 2023

Začíná boj o titul MS v šachu. Výstaviště Lysá n.L v dubnu. Vinná noc, Audience u císaře Karla, Řípská pouť v programech. Venkovní výstavy v Mělníku.



Potkal jsem v životě mnoho chlápků, kteří uměli hrát krásnou hru jménem  šachy. Někteří si v mládí zahráli na školách, někteří závodně v klubu, jiní na počítači, nebo na internetu, ale nebylo mnoho těch, co jim byli ochotní obětovat dlouhodobě volný čas, což je k většímu sportovnímu úspěchu zejména v mládí nutné podobně tak, jako v jiných sportech a soutěžích.

Přesto se valná část z nás ráda podívá na různá vrcholová mistrovství v různých nám oblíbených sportech, kde jedincům i týmům o něco jde a fanoušek si přijde na své. Nejinak je tomu i u šachů, které nejsou zase až tak populární, ale kdo je někdy hrál, tak se leckdy rád podívá do tváří těch dvou nejlepších, ochutná atmosféru místa zápasu, přehraje si i popřemýšlí nad jejich partiemi a třeba i zavzpomíná na své zápasy. Prostě u toho může být a není to zrovna každý rok.

Jen si šachy musíme více ohlídat, než třeba fotbalová a hokejová mistrovství. Nevím, co bude dělat počasí zatím ne moc povedeného jara, ale vězte fanoušci šachů, nebo aspoň souboje těch dvou nejlepších, že nám v neděli 9. dubna 2023 začne souboj o nového mistra této hry a můžete být u toho.

 

https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/nepo-ding-world-chess-championship-2023/1/1/1

Krátce o šachu na Mělníku v roce 2014: https://soutok.blogspot.com/2014/11/bleskove-o-melnickem-sachu-aneb-zacina.html

 I dnes má Mělník tým, ale ještě mě ani nenapadlo se pídit po stránkách klubu, nebo soutěže, kde Mělník hraje.


Jako dávný soutěžní šachista jsem se nemohl s vámi o událost nepodělit, ale  na článek by to bylo málo, byť je to samozřejmě nejaktuálnější událost. To ale nevadí, protože si prostě něco dalšího najdu a ještě mám radost, že jsem zkrátka třeba jen v obraze :-).

Výstaviště v Lysé nad Labem prostě nezklame. Také v dubnu tam jsou akce, které stojí za návštěvu.


Domácí milovníci mělnického vína už netrpělivě vyhlíží termín Vinné noci. Bude to sobota 22.4.


Samozřejmě, že si mnozí už vůbec neumíme ani představit, že by se na Řípu neměla v tradičním termínu konat veleznámá pouť.


A za tu dobu, co už tu píši, tak se mi nechce zapomenout ani na ,,audienci."


Musím však dodat, že parní vlak z Prahy nepojede až do Mělníka tak, jako v době před covidem, kdy jsme se na něj mnozí chodili dívat a zdá se, že ani pod Řípem už opět nepojede. Následující dva odkazy ukazují, že pára i pravidelné nostalgické vláčky ještě leckde jezdí, a hodně i u Prahy :-), ale opět jsem objevil chybu v prvním odkazu. Postrádám tam právě jízdu z Prahy na ,,audienci."


https://www.kudyznudy.cz/aktuality/za-permoniky-strasidly-anebo-s-parou-letni-vylet



Občas na plakáty koukám, a jak vidíte, tak tu máme i inzerát na práci v Obříství.


Na Mělníku nám teď běží dvě venkovní informační výstavy. Karlovo náměstí nám asi na 10 tabulích velmi podrobně popisuje boje u Sokolova v roce 1943. Výstava je tedy k 80. výročí.

Náměstí Míru je věnováno energetice, tabulí je tam snad ještě více, ale na obrázku výše můžete vzácně nahlédnout do naši teplárny v Horních Počaplech.

Inu, napadá mě, že to chce v případě zájmu vše nafotit a doma si to prohlédnout, ale je toho moc i k fotografování.

A to je dnes vše. A taky to zabralo času to všechno napsat, nafotit a dát dohromady. Píši to proto, aby si třeba  někdo uvědomil, že ať už píšete nějakou kroniku, nebo nějaký článek, tak je za tím opravdu hodně práce. Mnohem více, než dát někde lajka, nebo zaškrtnout něco v anketě, či jen vystavit někde fotku.

Pohodové svátky.


Žádné komentáře:

Okomentovat