neděle 15. ledna 2023

Seznamte se s našim severním sousedem městem Štětí. Kam pokročily během roku možnosti cestování ? MOOS vydává nové odznaky s Mělníkem.

 


Přátelé, věřím že teď valná část vás čtenářů upírá zraky k volbě prezidenta a dokladem toho je i slušná volební účast  68.24 % , ale zkusme si zase něco napsat.

Nejednou jsem tu užíval slogan ,, Vše souvisí se vším " , který jsem si prvně přečetl již jako žáček v knížce Tušení souvislostí spisovatele Ludvíka Součka. Nejinak začíná i můj dnešní příběh o Štětí. V nedávném článku ....


...jste se dočetli, že se letos v dubnu uskuteční slavnostní otevření turistické trasy  mezi městy Štětí a Liběchovem.  Jde o žlutou turistickou značku v blízkosti řeky Labe. Soutok se ten termín pochopitelně bude snažit uchovat v hlavě a snad přijde s pozvánkou, ale nebyl bych to já, abych některá místa nenavštívil již před slavnostním otevřením.

Připomeňme si třeba návštěvu rozhledny na Vrátenská hoře, nebo návštěvu  druhé části obchvatu města Mělníka, kde jsem stanul již před slavnostním otevřením. A protože meteorologové předpovídali pro tuto druhou lednovou sobotu příjemné slunečné počasí a město Štětí není z Mělníka daleko, tak to byla pro mě slušná motivace.


Původně jsem chtěl jet autobusem číslo 369, který jezdí z Prahy do Štětí každé dvě hodiny a za 30 Kč vás za půl hodiny doveze z Mělníka do cíle. Mělo to být  spojí odjíždějící v  8.44 hodin, ale zatímco mívá autobus směrem do Prahy někdy i  dvě až devět minut zpoždění ( třeba v zimě), tak tento mi prakticky ujel před nosem.

Je to paradox, že spíše člověk věčně na něco netrpělivě čeká a nakonec rozhodnou nepatrně opožděné hodinky. Uvědomil jsem si však zajímavou věc a je škoda, že nás není více s takovým názorem. Auto je opravdu někdy na obtíž a zcela nevhodné. Zejména, pokud jdeme odněkud někam a nechceme se vracet.

Bohužel vlak ČD odjížděl z Mělníka už v 8.52, což nešlo stihnout a další jel až rychlík RegioJet v 10.15. Co teď? Aspoň jsem si vyšlápl za vilu Karola, abych se podíval mezi komíny elektrárny na komíny Mondi Štětí. Vždyť tam poblíž zahájím dnešní výšlap, abych asi po čtyřech hodinách došel  podle řeky Labe sem domů na náš Mělník.

Nakonec jsem tedy vystoupil asi v 10.27 v železniční stanici Štětí, odkud vede silnička  na druhém snímku do centra města. Městu kromě obří papírny dominuje již zdaleka panelová zástavba, které vévodí asi čtyři věžáky.

Město prochází snad nekonečnou rekonstrukcí a modernizací. Toto je například pěší zóna. Nemám v úmyslu zde uvádět věci, které si každý zájemce jistě vyhledá na wikipedii. Pro turistu je jistě nejdůležitější nějaké informační centrum, kde by sehnal turistické vizitky do turistického deníku, pohledy, odznaky na hůl, turistické známky, případně další suvenýry.

https://www.facebook.com/informacnicentrumsteti/

https://www.steti.cz/content/view/1383/333/

http://www.stetsko.cz/cs/informacni-centrum/

To právě najdete zde v Obchodní ulici. Jedná se o standardní informační centrum, jaké známe určitým způsobem z domova a prostory na mě rozhodně nepůsobily nějak stísněně. Mohu tedy jedině doporučit. Ostatně, Štětí je vstupní branou do liběchovské části CHKO Kokořínsko-Máchův kraj, vede tu podle řeky s určitými odklony i trasa do Roudnice nad Labem, do Hoštky a hlavně je tu proslulý okruh pro turisty i cyklisty, který již znáte a jmenuje se Stezka loupežníka Štětky. Ta má i svoji krásnou dvojitou turistickou vizitku s vyznačením trasy.


https://soutok.blogspot.com/2013/09/turisticke-steti-zve-male-i-velke.html

https://soutok.blogspot.com/2013/10/krasa-u-melnika-stezka-loupeznika.html


Na  Novém náměstí připomínal vánoční strom stále ještě Vánoce.


Nové náměstí. Obloha byla v tuto chvíli, jako vymetená a hodinky ukazovaly cca 11.05 hodin.


Největším magnetem pro občany Mělníka je v současnosti místní kino. Právě zde třeba v relativně nedávné minulosti proběhly filmy Bohemian Rhapsody, nebo pohádka Anděl páně 2.


Ve Štětí se koná plno akcí. Pověstné jsou zdejší mažoretky, které nechyběly ani na různých oslavách v Mělníku, nebo ve Mšeně. Přesto, jak jsem již napsal minule, tak tu existuje dle mého názoru určitá neviditelná správní hranice, kterou vnímáme už jen mediálně. Vždyť například fotografie z populární nedaleké Řípské pouti najdete především v Litoměřickém deníku  ( deníky Bohemia), přesto, že to máme na Říp po silnici 17 km, díváme se na něj ze vzdálenosti 13 km vzdušnou čarou a  je navíc odtud velmi fotogenický. Z Litoměřic je pak vzdušnou čarou vzdálený dokonce 20 km a silniční varianty ukazují trasy od 24 do 33 km.

Zajímavé je to i v dopravní sféře. Jak jsem již v minulosti napsal, tak Mělník má to štěstí, že je podobně tak, jako Štětí městem přesahovým a platí tu tarify PID i DUK, což umožňuje v oblasti individuálního cestování dnes až neuvěřitelné možnosti zvlášť při velkých vzdálenostech, nebo různém autobusovém přesedání během dne. Navíc je neskutečně pozitivní, že se ta pásma neustále rozrůstají a doslova prorůstají.

Považte, že třeba v autobusové dopravě, kde má Mělník ( 4. pásmo), Štětí 6. pásmo PID, tak už je tam od loňského září i Dubá ( pásmo 8), Doksy ( pásmo 10) a delší dobu i Turnov ( 11p) a Jičín ( 12). A to zjišťuji až dnes :-).

https://pid.cz/wp-content/uploads/mapy/schemata-trvala/a1_primesto_pid.png

 Dnes už nás plným právem může zajímat i toto:

https://www.iidol.cz/stranky/32:turisticke-jizdenky.html

Dokonce mám informaci od člověka, který se na pouhé dvě jízdenky s přestupy ve Všetatech, Mladé Boleslavi, Turnově a Liberci vydal brzy ráno relativně levně na pěkný jednodenní výlet do Budyšína s návratem někdy před půlnocí. Soutok tam byl naposledy vlakem v roce 2011 .

https://soutok.blogspot.com/2014/02/nejkrasnejsi-mesta-na-severu-ceskeho.html

To jsem ale hodně odbočil. od cestování, které je od nás do vzdálenosti pouhých 20 km :-). a na kratší bílé dny je ideální. Sakrální dominantou Štětí je kostel sv. Šimona a Judy.

Na jeho boku najdete i krásné sluneční hodiny.



Když kostel obejdete, tak spatříte takovouto krásnou gastronomickou budovu, která může po stránce interiéru i někoho zajímat. Já byl hlavně rád, že jsem nakoupil nějaké turistické vizitky i pohledy a v 11.10 hodin jsem vyrazil na asi 17 km dlouhý pochod k řece Labi a k Mělníku. To je ale zase na jiný článek.

Ostatně, podívejte se, co fotek se dá nafotit jenom po Štětí na trase a ještě nejsou všechny. To by až příliš zatížilo článek, který chci věnovat trase, která byla dle mého názoru dost dobrá a rozhodně se hodí s ní počkat na jaro. Pokud vám ale není pomoci a hoříte zvědavostí, tak se s tím poperte, ale počítejte i s blátem a s faktem, že ta příroda bude za tři měsíce zase úplně někde jinde.

Konečně, v lesích mezi skalami je krásně, ale v otevřené krajině u řeky a s výhledy do kraje to má zase úplně jiný půvab.


Závěrem jsem si dovolil publikovat něco, co jsem objevil na netu. To tu mimochodem Soutok během těch 11 let občas dělá  a myslím, že to zajímá i čtenáře odjinud, než jenom z Mělníka, kteří tu jsou častými návštěvníky.

Mělnický osvětový a okrašlovací spolek vydal nové odznaky s mělnickými motivy. Jedná se o klasické zapichovací kovové odznaky ve tvaru lahve a hroznu s nápisem „Mělník“. Velikost odznáčků je 2,5 cm na výšku a jsou vyhotovené vždy v pěti různých barvách.
Lze je zakoupit pouze v mělnickém Turistickém informační centru v ulici Legionářů.
Martin Klihavec, předseda MOOS


Žádné komentáře:

Okomentovat