středa 12. dubna 2023

Hrad Kokořín na fotopozvánce. Monster truck opět přichází. Za pár dní bude slunce zapadat na zámecké vyhlídce za horou Říp. Kdy a kde zapadá slunce na vyhlídkách u zámku ?

 


Stát se to samozřejmě může, ale asi bych to nebyl já, abych proseděl celé Velikonoce doma. Počasí sice zejména první dva dny za moc nestálo, protože bez slunce to prostě není ono, i kdyby bylo celkem příznivě ( a bylo), ale pak už jsem prostě musel trošku dále ,než jenom na procházku po městě a sousedním okolí.

Chtěl jsem zase nějaké vizitky do turistického deníku, a tak přišla akce. Vězte, že ač máme hrad Kokořín prakticky u Mělníka, tak jeho vizitku pořídíte jedině přímo na hradě, což je v tomto případě prakticky správné. Horší by bylo, kdyby byl člověk v případě skalních plastik u Liběchova odkázán jen na IC Liběchov a musel plánovat návštěvu při zájmu o vizitky v souladu s  tamní otevírací dobou.

 Nemusím vám jinak vyprávět, že mají hrady i některá malá infocentra otevřeno od začátku dubna, a že tu bylo hodně lidí. Jak vidíte na fotografiích, tak jsem si to zde užil, byť jsem si sem tentokrát opravdu zajel jenom pro vizitky a fotečky.

Ostatně, některá místa ,, doma" člověk již navštěvuje obvykle až s návštěvou :-). Připomínám, že ve zdejším sklepení je stálá výstava o Kokořínsku v proměnách času.

Dnes se tu tedy nebudu s ničím vypisovat a jen poznamenám, že vůbec Kokořínsko a Máchův kraj, to jsou prostě poklady.

Mám zde ještě informaci, že snad 30. dubna bude slavnostně otevřena ta nová turistická trasa ze Štětí podle Labe do Liběchova, kde má být živo, ale na to je snad ještě dost času. Soutok ji absolvoval v půlce ledna a články najdete v příslušném měsíci.



















Zdá se, že se Monster truck těší na Mělníku popularitě, protože už zase prohlížíte stránky s touto tematikou. Dobře, máte pravdu. Ano, bude to tu v úterý a ve středu. Dne 18. a 19. 4. 2023 od 17 hodin na tradičním parkovišti u kempu naproti koupališti. Mám sice čerstvý obrázek plakátu, ale myslím, že takto s informací také stačí.





Na závěr si dnes zase něco oprášíme, protože je to také aktuální.


Už jen za několik málo dní ( 16. dubna) nám bude slunce zapadat za bájnou a krásnou horou Říp. Sice nevím, že by toto datum bylo nějak významné, ale prostě to tak vychází. Daleko významnější datum, ale i poněkud smutné je 26. srpen, kdy se nám den zase krátí.

Teď nás ovšem čeká ta příjemná část roku a západy slunce za horou Říp, nebo v její blízkosti patří na Mělníku k těm sledovaným a populárním.. V článku se pak dozvíte, jak je tomu v případě populární Milešovky i Kletečné a dojdeme  o letním slunovratu až na Kleiner Lugstein.

Zajímavá mohou být také nejspíše jen přibližná data za optimálních astronomických podmínek, kdy se nám slunko jakoby posadí na vrcholky opticky různě vysokých jmenovaných kopců,  což jen dokazuje, jaká různorodá měření lze v přírodě vytvářet,. Mě ovšem inspirovala pozorování na hradišti  Hrádek ( článek), která vešla do odborné publikace. 

Pohodový  závěr týdne !


Žádné komentáře:

Okomentovat