úterý 4. dubna 2023

Sousední Sasko zasáhla doslova rozhlasová digitální revoluce. Jak to změnilo mělnický éter ? RMM v měsíci dubnu. Den Země.

 


Digitální rádio je pro každého posluchače něčím jiným a na rozdíl od televize, kde bylo nutné koupit set-top boxy, nebo rovnou novou   televizi jsou v tomto ohledu evropské státy k posluchačům poněkud benevolentní. I v zemích, kde již dnes  značně převládá zájem o vysílání v pásmu DAB+, se stále ještě najde několik rádií vysílajících v pásmu FM.

Ovšem, v těchto zemích si jsou posluchači vědomi výhod DAB+ rádia, neustále se přemýšlí, jak ještě více využít takového přenosu, a je tu i velký zájem ze strany provozovatelů i privátních stanic. Výkony mnoha vysílačů se pohybují na úrovni 10 kW,  mají slušný dosah, stále se budují nějaké další dokrývače, a tam, kde je určeno vysílání jen pro malý okrsek území, tak se používají výkony kolem 1 kW.

U nás je ta situace poněkud jiná a přes slibný začátek došlo k jakémusi stavu stagnace. Téměř všude vycházela prvotní iniciativa od státního rozhlasu a Česko nebylo vyjímkou. Český rozhlas dnes pokrývá svými vysílači značnou část republiky, nabízí 17 svých programů, z nichž některé můžete ladit po celé republice a jiné regionálně zaměřené stanice najdete buď v českém multiplexu 12C, nebo naopak na kanále 12D pro region Moravy.

To znamená, že dnes už není v republice mnoho míst, kde nechytíte česky vůbec nic, nebo dokonce žádný program. To se vám může stát snad jen v nějakých hlubokých údolích, nebo na územích, která jsou sice součástí republiky, ale již spíše otevřeny k sousedům. Stejné je to však i v FM pásmu. Naopak, na vyvýšených místech můžete třeba naladit i regionální programy ČRO pro moravské kraje. Rádio vám naladí po prvním  automatickém proladění všechny dostupné stanice v daném místě a vy máte možnost si zjistit pomocí tlačítka pro informace, z jakého multiplexu je stanice vysílána.


Je to právě Český rozhlas, který například na kanále 12C vysílá z vysílačů Praha- Žižkov ( 20 kW), Buková hora u Ústí nad Labem ( 10 kW), nebo Černá hora v Krkonoších ( 10 kW), což má na svědomí, že je signál mířící na Mělník ze všech stran tak silný, že vám stačí někde uprostřed domu vytáhnout teleskopickou anténu přístroje a můžete poslouchat. Jenže, řada mladých lidí ráda poslouchá hudbu profláklých českých soukromých stanic ( Rádio Beat, Frekvence 1, Evropa 2, Relax, Hitrádia atd.). Ta jsou v programových nabídkách jiných provozovatelů ( Čra, Color, Teleko, RTI.cz), a tady je ta situace kraj od kraje zcela odlišná.

Provozovatelé neoperují svým vysíláním zdaleka po takové části území, jako Český rozhlas, působí spíše oblastně, mají přiděleno několik kanálů a povolený výkon do 1 kW. Přijde vám to málo ? Přijde na věc. Vzhledem k tomu, že má každá společnost minimálně svůj vysílač v Praze, tak tamní obyvatel uloví prakticky všechny české stanice bez  přídavné techniky uprostřed svého domu, nebo bytu tak, jako vy ulovíte těch 17 stanic Českého rozhlasu.

Aby se tento takzvaný indoor ( vnitřní) příjem zlepšil, tak se musí buď zvednout výkon vysílače, nebo spíše stoupnout jejich počet, což se přesně děje u našich západních sousedů. Proto se nám stává, že  někdy ulovíme ještě nějaký další multiplex u okna, nebo dokonce i vícero muxů až venku za oknem, nebo v ulicích. Pokud tedy chcete mít doma i další muxy kromě Čro, tak se bez nějaké venkovní anténky nyní zpravidla neobejdete, ale může to samozřejmě u okna někde chodit. Na ulici a vůbec venku ( outdoor) je ta situace zcela jiná.

Tam chytneme prakticky všechny naše společnosti, a kdyby byl ten výkon jen nepatrně vyšší, tak to máme snad i bez techniky doma v bytech, jako někde v Líbeznicích, či  snad v Neratovicích. Nemám informace. To je právě ta výhoda Mělníka, že je poměrně blízko Praze a je tu i jistý výhled na ni. Ovšem, když se u nás jakoby zatím nic nového relativně nyní neděje, tak jsme mnozí rádi i za zpestření od sousedů, kde v čase 27.3. a 3.4. 2023  nastala doslova rozhlasová revoluce.

Až dosud jsme na kanále 5C mohli poslouchat 1. celostátní německý multiplex ( 10 kW) a na 9A 1. státní saský multiplex. ( 10 kW). Nejlépe se k nám dostávají z vysílačů Chemnitz - Geyer a z vysílače Ungerberg u městečka Sebnitz. Drážďany jsou poměrně zakryty Bukovou horou i hřebenem Děčínského Sněžníku a signál je tedy slabší. V loňském roce tuším, nám přibyl na kanále 5D multiplex nazvaný, jako Antenne DE, který je považován za druhý celostátní  německý multiplex s obsahem privátních stanic a totéž se dalo očekávat i u Saska.

To se skutečně 27. března stalo, když se z vysilačů Chemnitz - Geyer, Dresden- Wachwitz a Löbau - Schafberg začalo valit vysílání označené, jako Sachsen K 12 A. Jestliže je na kanále 5D multiplex Antenne DE v kolizi s naší společností Teleko z Černé hory ( Krkonoše) a máme tu místa, kde lze chytit ten, nebo onen, nebo žádný, tak volný kanál 12A se zdál nadějnější. Ovšem ukázalo se, že výkon pouhých 6.3 kW z Lužice není pro Mělník i se svými 84 km vzdálenosti zrovna moc dostatečný a síla muxu u vily Karola jen nepatrně překonává signál Antenne DE.

Zprávy z republiky jsou různé. Někde si zejména majitelé směrových antén příjem  K 12A pochvalují, ve výběžcích jim stačí teleskopy, z Ústecka přichází spíše skepse a u nás jsou místa s různým výsledkem. Ovšem, ukazuje se, že nejlepší kótou pro příjem ve větší části Čech na sever od Prahy je zřejmě Ungerberg, kde se však bohužel nic nového v nejbližší době neplánuje.

Včera byly nejbližší plány v Sasku téměř dokonány, když následoval současný nástup hned tří regionálních muxů pro oblast Chemnitzu, Lipska a Drážďan.

https://www.ukwtv.de/cms/deutschland-dab/sachsen-dab.html



Myslíte si, že u nás tyto muxy nechytíme ? Omyl. Přesto je největším svinstvem naše nečinnost, kdy došlo k několika takzvaným kolizím. Jednou z nich je právě kanál 7A, kde naše Cra vysílá právě naše soukromé stanice. Je to až k nevíře, ale 0.8 kW z pražského Žižkova válí v mělnických ulicích takovou silou, že není možné ani za překážkou náš mux setřást. Přitom signál muxu Region Dresden jede z Lóbau silou 9 kW. Co to znamená ? Že třeba v Bakově nad Jizerou nechytí nic a v Liberci mají stanice z Lužice. V Liberci se mohou rozčilovat, že nemůžou poslouchat naše soukromé stanice a my zase můžeme trošku litovat, že si na kanále neposlechneme některé německé i dobré stanice, dokud se Cra někam nepřeladí, což je u nás běh na dlouhou trať.

Zajímavý kanál je 8A, kde včera začal vysílat Region Chemnitz. Teoreticky měl krásně jít od vily Karola, ale ukázalo se, že Teleko vysílající od Benešova u Prahy je tak silné, že nemá nárok. Musel jsem sejít až na vyhlídku Na Svini, aby se situace změnila a Chemnitz se načetl. Překvapilo i Lipsko na 10A. Na tomto kanále jsem ještě relativně nedávno za podmínek přijímal na vyhlídce mux z bavorských Alp a vzácně mux Unterfranken,  přinášející signál až téměř z Porýní. Vzhledem k tomu, že Bavorsko včera nešlo ( nebyly podmínky) a 180 km vzdálený vysílač v Lipsku zajímavě nabíhal a dával značku Region Leipzig, tak jsem opravdu zvědavý, kdo tam bude vítězit, až budou podmínky. Také nemusí jít při  momentální rovnosti signálu nic.


Z daného tedy vyplívá, že se o naše stanice nemusíte bát a pokud bydlíte na dobrých místech a máte třeba i jen malé směrové antény, tak můžete uspět i na dálkovém poli. Osobně v terénu pracuji stále ještě jen s teleskopem a jsem závislý na podmínkách i terénu a zábranám. Více se můžete dočíst na webu ....

https://digital.rozhlas.cz/zapojte-se-do-diskuse-8212947

... potažmo v diskusi na FB. Pokud jste si oblíbili oldies stanici R.SA, tak se můžete právě dočíst, že zmizela ze státního saského muxu 9A, kde byla 7 let jedinou soukromou stanicí  a přešla do obsahu regionálních muxů. Stanici také  stále ulovíte na některých místech na frekvenci 107.7 MHz FM, kde odolává Rádiu Beat na kladenské frekvenci 107.6.

Změny se v DAB+ dějí a očekáváme i změny u nás, ale zatím se nic neví.



Regionální muzeum Mělník - akce duben, krásné Velikonoce!

Dobrý den,

Srdečně Vás zdravím z mělnického muzea s pozvánkou na dubnové akce:

Ve čtvrtek 13. 4. si nenechte ujít přednášku nestora české letecké archeologie prof. PhDr. Martina Gojdy, CSc., DSc. Archeologie z nebe. Mělnicko ve svědectví letecko-archeologického průzkumu v muzejní kavárně od 17:00 hodin.

V sobotu 22. 4. je pro Vás od 13:00 připraven bohatý program Dne Země ve skalním obydlí Lhotka. Čeká Vás povídání o racích s Martinem Fořtem, pohádka o zatoulaném kůzleti v novém kabátku, muzejní dílnička či setkání se zvířaty s přírodovědkyní Marcelou Holubovou...

Ve vstupních prostorech muzea můžete objevit Tajemství a krásy architektury na výstavě výtvarných prací a fotografií žáků partnerských škol ZŠ Mělník - Pšovka a ZŠ Jarná, Žilina.

V muzejní kavárně vycestujte prostřednictvím fotografií Kristiny Černé na Jamajkod 18. 4. do 18. 6. 2023.

 

Těšíme se na setkání s Vámi v muzeu a přejeme Vám krásné Velikonoce!








Žádné komentáře:

Okomentovat