čtvrtek 6. dubna 2023

Jak je to letos se zeleným pivem ? Víte, o který svátek můžeme v rámci šetření ve společnosti přijít nejpravděpodobněji ? Anketa, která po čase dopálila veřejnost.

 


Poslední dobou mnozí říkáme, že už dlouho nebylo takové studené a mnohdy i nevlídné jaro, jako letos, ale s tím nic nenaděláme. Nicméně jsme se dočkali svátků jara a web Soutok to pozná podle zvýšeného zájmu o články se zeleným pivem.

Takovou kostrou, kde jsem vždy čerpal byly stránky Starobrna ....

https://zelenepivo.cz/

...., ale nemohu se zbavit dojmu, že i tady je vše horší a horší. Dříve byl na těchto stránkách i seznam hospod podle měst a Mělník se zprvu a včas prezentoval asi osmi místy., což se časem snižovalo. Letos jsme se žádného takového seznamu měst nedočkali a až teprve asi v úterý 4.4. byla k disposici přibližovací mapa, která vás dovedla k cíli.

 Přitom již minimálně od pondělí je před mnoha hospodami tradiční plakát Starobrna, který zve na zelené pivo. Ten ovšem vůbec neznamená, že restaurace, či hospoda čepuje zrovna produkt Starobrna. Ten má každá hospoda jiný a pokud se přímo nezeptáte, tak víte jen, že zkrátka pijete zelené pivo. Je ale positivní, že mnohé hospody myslí na fakt, že si mnozí lidé kupují točené pivo domů a dostatečně se zásobují pet lahvemi.

Já často vybírám na Velikonoce a k zelenému pivu tento ilustrační snímek z bývalé restaurace U Císaře. Mnoho Mělničanů si při širších diskusích o našich restauracích stýská, že naše město přišlo zrovna o tento skvělý podnik, který snad jako jediný na Mělníku nabízel  v hezkém počasí opravdu krásné posezení na romantickém dvorku a navíc v centru krásného historického středu. Tedy, přesně to, na co jsem tu těch více než 10 let narážel a chválil  v jiných městech. Prosím, nezaměňovat s posezeními na chodnících, nebo s podniky, kde je hlavní produkt víno.

Ale, tak už to dnes chodí, že by veřejnost ráda někde něco v něčem viděla, ale  rozhodnutí padají jinde a nejde jenom o gastronomické podniky ( vinárny, restaurace, pivnice), ale třeba i o středověké sklepy apod. Z mapy tedy vyčtete, že přímo Starobrno by mělo být : Sport bar na náměstí Míru, pivnice Koruna na Pivovaře, Na autobusáku, Pivnice U Plocků. Pak také již v okrajových částech ( Hostinec U Čapoše na Chloumku, Kiosek - Muzeum Nad drahou na Pšovce.

Mnohde jde o tradiční podniky a jinde již mají zase několikátou sezónu piva, která tradičně objednávají.


Jestlipak víte, o který svátek by nás vláda připravila, kdyby došlo na věc ? Ono to během toho řádění kolem výše důchodů mediálně trošku zapadlo, ale už jsem asi před měsícem četl článek, kde si jeho autor dovolil to, co by mu v jiném evropském státě asi neprošlo. V rámci šetření nám byl představen model, kde bychom se měli vzdát dvou svátků ve prospěch práce a než budeme mezi nimi vybírat  v anketě, tak tam byla celá řada doporučení toho, proč některé rozhodně ne a z jiných ano.

Zvítězila tradiční česká záliba na něco kliknout a jen několik jedinců poukázalo na fakt, že už nás třeba někdo  testuje, nebo na něco opatrně připravuje. Vybrán byl s drtivou převahou Velký pátek. Dle několika komentářů jsme prý stejně národem bezvěrců a ač těch svátků oproti jiným zemím moc nemáme, tak o ty náboženské by nás zvlášť leckdo s mocí rád obral. Jen kdyby tu moc měl. Hlavně hodně dělejte.

Tak, nejsme snad v 18., nebo 19. století , abychom pracovali třeba i 16 hodin denně a slovo bezvěrec není také zrovna správné. Vždyť, pokud někdo říká, že věří, že po smrti už nic není, tak je to také  vlastně víra, pokud v názoru nepochybuje. Pokud jde o náboženství, tak dobře víme, jak mnoho jich na světě je a přesto nacházíme cosi všem společného.

 Málokdo z moderních lidí otevřeně přizná, že si myslí na základě nějakých osobních poznatků, nebo vyprávění přátel, či vyprávění nějakých autorit, že asi něco vyššího je. Ostatně, kdo slyšet chce, tak slyší, a doslova mě tento výrok katapultuje právě k těm bájným připodobněním Ježíše Krista, který nám jimi přináší krásná a stále platná životní moudra.

Člověk je tvor mnohdy zkoumavý, a tak není divu, že ten současný člověk má mnohdy rád i různé vědecké dokumenty, které se zabývají doslova vším. Jsou tu různí vědci, lékaři, filosofové, fyzikové, kteří mají i navzdory různým pokusům a zkoumáním, propočtům i úvahám odlišné názory a opět je na jedincích ve společnosti, k čemu se více přikloní.. Abychom to tedy nějak rozumně uzavřeli, tak snad bude vhodná věta, že když někde chodí lidé na mši do kostela méně, než jinde, tak že nemusí nutně něčemu nevěřit.

Krásné pohodové svátky a najděte si čas na příjemný pohyb i špetku filosofie :-)!


Aktualizace 7.4. v 11.45:

Ještě se mi něco podařilo po měsíci dohledat a anketa se časem změnila, ale v den vyhlášení byl cca v poledne stav takový, jak o něm píši.

https://cnn.iprima.cz/ktery-statni-svatek-byste-zrusili-aby-bylo-na-duchody-hlasovat-o-tom-muzete-v-nasi-ankete-206528?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Tento článek níže jsem zřejmě tehdy četl. Tam má autor ke každému svátku své hodnocení. : https://medium.seznam.cz/clanek/traveler-spor-o-zruseni-statniho-svatku-pokracuje-ktery-je-nejmene-vyznamny-a-ktery-byste-zrusili-vy-4089


Žádné komentáře:

Okomentovat