středa 28. září 2022

Program a akce RMM v měsíci říjnu. Akce na výstavišti v Lysé nad Labem. Když byl ze Řípu vidět 94 km vzdálený Klínovec. Ve znamení sv. Václava. Ani starosta Mšena neprošel do zastupitelstva hladce. Známe data staveb mělnických mostů ?



Přátelé, dnešní státní svátek ( od roku 2000) - Den české státnosti...


.... nás ráno přivítal deštěm a teplotou pouhých 8°C. Pomalu jsem si připadal, jako v čase zimního slunovratu, když je těžce pod mrakem a vůbec nikam to člověka netáhlo. Co na tom, že pozdě odpoledne vylezlo konečně na chvíli sluníčko ?

Musel jsem nejprve vzpomenout přesně 10 let dozadu, kdy jsme zažili pro tento významný den doslova kladný teplotní extrém a já si zajel brzy ráno autem kousek za Děčín, abych si udělal výlet na jízdním kole do Drážďan a zpět, což bylo neuvěřitelných 121 km. Pochopitelně, že jsem tehdy celý den fotil a byl z toho pětidílný seriál, který jsem později  v roce 2016 dal do jednoho článku.


Národní pouť a Stará Boleslav nás každoročně v tento významný den zdraví prostřednictvím programu ČT 24 i v hlavních zpravodajských relacích, a tak ani není divu, že mě motivovala v letech 2019 a 2021 k návštěvě. Konečně, když už jsem viděl i roku 2018 relikviář sv. Maura ....


...., tak bylo téměř jasné, že bych rád viděl na vlastní oči i další naše významné poklady, zvlášť když se tato pouť koná pouhých 17 minut jízdy vlakem odtud v celkem příjemném prostředí.



Letos mě počasí nezlákalo ani na procházku. Není ale od věci si atmosféru této vyjímečné krásné akce aspoň připomenout.

Déšť obvykle vyčistí atmosféru a při kombinaci s větrem dává vyniknout dálkovým pohledům. To by asi mohl být zajímavý typ na čtvrteční dopoledne, ale to si řada pracujících lidí nemůže dovolit.

Nějací čtenáři dnes navštívili mimo jiné i článek ze srpna 2017 ....

https://soutok.blogspot.com/2017/08/vite-co-je-couchsurfing-kam-ted-co-dale.html

... a já si po jeho návštěvě vzpomněl, že to vlastně bylo naposled, co jsem ze Řípu viděl i 93.66 km vzdálenou nejvyšší horu Krušných hor Klínovec ( 1244 m.n.m.) Měl jsem z nalezeného článku a zejména ze dvou zde uvedených fotografií takovou radost, že asi není od věci je zde aktuálně uvést.


Ano, vždyť přichází období sice nehezkých škaredých dní, které však budou střídat dny, které udělají radost každému, kdo chce aspoň občas vidět někam dále.

Na vyšším snímku máte zcela vpravo u okraje vrch Raná u Loun a na středu vystupují zcela nenápadně nejvyšší partie Krušných hor. Na snímku níže, je pak detail této oblasti, kde je vidět ten fantastický výškový kontrast rozhledny na Klínovci s kopečky nejzápadnější části Českého středohoří v popředí. Přesto, že nejde o žádné vynikající podmínky, tak zatím šlo o podmínky nejlepší, jaké jsem v oblasti rozhledu na Řípu zažil.





Teď již také přichází čas, abychom se podívali na akce pořádané RMM v měsíci říjnu, který nám již v sobotu začíná.

RMM - akce říjen - Den Středočeského kraje, Exkurze krajinou Kokořínska...

Vážení a milí návštěvníci a příznivci Regionálního muzea Mělník,

srdečně Vás zveme na říjnové akce:

V sobotu 1. 10. se koná tradiční Festival ptactva. Sraz v 8:00 před muzeem.

V sobotu 15. 10. si nenechte ujít Exkurzi krajinou Kokořínska, která se koná v rámci Mezinárodního dne archeologie. Trasa povede přes Nedamy, Olešno a Vidim. Přihlášky zasílejte na email: kralova@muzeum-melnik.cz.

28. 10. proběhne Den Středočeského kraje s bohatým programem: zážitková prohlídka výstavy Teritoriem vlků, přednáška Jak jsem potkal vlky, rodinná hra k výstavě Jan Jindřich Lucemburský, koncert sboru Chrapot a křest nového CD...

Ve čtvrtek 6. 10. od 16:45 do 18:30 navštivte komorní konferenci Jan Jindřich Lucemburský a jeho svět. Přednášet budou odborníci z Univerzity Karlovy i muzejní historik Mgr. Lukáš Snopek.

Ve středu 5. 10. pokračují mykologické přednášky v muzejní kavárně tentokrát na téma Pestrobarevný svět hub.

Děti potěší zahájení výstavy Kašpárkův rok 2022 s divadelním představením "Pohádka ovčí babičky" ve středu 12. 10. od 15:30 hodin.

 

Těšíme se na setkání s Vámi v muzeu!

 







 Po nich se také podíváme na program výstav v Lysé nad Labem. Říjen tu bývá věnován zemědělství, domácím užitkovým zvířatům a v závěru exotice.

Za ta léta, co zde dělám VLL vlastně dobrovolnou reklamu, tak již z hlavy mohu prohlásit, že listopad, pak bude zřejmě ve znamení rychlých kol i automobilismu, a tak bych mohl pokračovat, ale nepředbíhejme. Nyní teprve začne říjen.


A čím dnes skončíme ? Samozřejmě, že jsem koukal i na Mšeno, kam občas také zvu na akce a docela mě zaujal volební výsledek. Ze zvědavosti občas prohlížím i jiné obce na okrese, kde znám nějaké lidi, ale na Mšeno jsem letos překvapivě zapomněl. Tak už ne :-).


Škoda, že se všude udávají hlasy jen zvolených zastupitelů, protože by bylo docela zajímavé vidět, jak velké štěstí měli ti poslední, co ještě postoupili. Také  populární mšenský starosta  Ing. Martin Mach, který se proslavil někdy v letech 2014-2015 bojem za lokálku letos prošel na posledním mandátním místě své strany a napodobil tak řadu mělnických lídrů.

Jak to jen může vypadat překvapivě, tak to prostě je. Voliči sami vědí. V tomto případě mohu jen říci, že budu příští rok v létě držet mšenské lokálce palce a myslím, že by to byla obrovská chyba pro celý region ji ztratit. Protože v mnoha případech stavím magazín Soutok pouze na informacích z internetu, tak musím dodat, že jsem ještě nenašel zatím žádný článek, kde by se psalo o nějaké koaliční dohodě, nebo zvolení starosty ve městě Mšeně pro příští období.

Závěrem vám přeji poslední dva pohodové dny měsíce září a pěkné počasí pro první říjnový víkend. Nezapomeňte, že druhá etapa budování mělnického silničního obchvatu je již minulostí a konečně lze již od úterý 27, září 2022  užívat obchvat vedoucí přes náš městský druhý železniční most. To datum si prosím zájemci o historii města někam poznamenejte, protože ona i doprava má své dějiny a je někdy opravdu škoda, když si nemůžeme vzpomenout, nebo se vzájemně shodnout, přes který most, se kde od kdy jezdí, kdy tam byla nějaká revitalizace, nebo konečně i na obchvaty nedalekých obcí.



Žádné komentáře:

Okomentovat