středa 7. září 2022

Slunce dokáže vytvořit úžasné přírodní divadlo. Rezervujte si prohlídku běžně nepřístupných jeskyní Moravského krasu. Svatováclavská pouť pro rok 2022 má v nedaleké Staré Boleslavi již svůj duchovní i kulturní program.

Přátelé, v září se toho děje všude opravdu hodně a je jen na každém z nás, zda zůstaneme doma, nebo zda pojedeme do lesa na houby, či si uděláme nějaký výlet. Možná, že navštívíme nějakou akci v našem městě, nebo snad  třeba poblíž domova, či i poněkud dále.

Západy slunce fotografují mnozí lidé velmi rádi a Soutok není občas vyjímkou. Je tady na webu těch romantických západů slunce již celá řada a ani se nemusíte moc vracet v čase nazpět. Některé jsou poučným vyprávěním o tom, kdy a kde slunce zapadá na naši jedinečné vyhlídce a jiné jsou opravdu jen zaměřeny na tu úžasnou náladu okamžiku.

Tak tomu bylo například i dnes, kdy jsem si opět neodpustil milou procházku za našim zámkem a odměnou mi byla tato světelná roleta na jinak zatažené obloze. 


Mraky se slunečními paprsky hrají často kouzelnou hru, kterou můžeme leckdy sledovat i přímo v krajině. Někdy nám sluneční paprsky osvítí celá horstva, pole, nebo objekty a jindy se nám může v krajině třeba zjevit i takový ohnivý pás.

Žijeme v době, kdy nás obklopuje plno techniky, ale leckdy není od věci ji opustit, vyjít si ven a užít si těch občas opomíjených krás, které nám příroda dává.
 

Snad v každém místním regionálním tisku nacházíme v těchto dnech program Mělnického vinobraní, ale proč si odpírat třeba i program Svatováclavské pouti v nedaleké a snadno dostupné Staré Boleslavi ?

Číslovka 28 je pro nás v měsících září a říjnů zajímavá tím, že i když nejde o volné víkendové dny, tak jde o volné dny sváteční uprostřed týdne. Soutok byl loni opět ve Staré Boleslavi ...


.... a poznal tuto pouť zase zcela jinak. Nemohl jsem to pochopitelně umístit na web, ale dalo by se laicky říci, že jsem se tentokrát pohyboval v místech, kde se vše ještě mnohem více blýskalo i třpytilo, a vše bylo rovněž honosnější, než při předchozí návštěvě. To měla na svědomí především ukončená rekonstrukce obou důležitých svatostánků.

 Ovšem, to se vůbec nedá popsat, protože to musí prostě člověk vidět a zažít na vlastní kůži. Lze tento sváteční den strávit samozřejmě i jinak, ale za tuto zkušenost jsem opravdu rád a i díky levné jízdence a snad jen 17 minutám jízdy vlakem lze tuto akci rozhodně doporučit k návštěvě.

I zde najdete kromě části duchovní pouťové stánky, další atrakce pro děti a kulturní program.


Nakonec tu mám něco zcela netypického, ale velkého svým významem. Je jen těžko k tomu cokoliv dodávat, ale vězte, že je tu téměř vyjímečná příležitost letos v září a v říjnu po objednání po internetu navštívit jindy nepřístupné jeskyně Moravského krasu. To už určitá výzva je, byť je to přece jen z ruky.

Cesta vlakem do samotné brány Moravského krasu, kterou je město Blansko není nijak dlouhá. Jde cca o pouhé tři hodinky jízdy, ale bohužel je třeba počítat i s autobusovou regionální dopravou a bohužel i drahým jízdným. Tady již žádnou Jízdenku na léto užít nelze.

Lze říci, že ani moc nepředpokládám, že by to někoho pro určitou složitost, nutnost rezervace a již výše zmíněné věci nějak moc oslovilo, ale přesto to zde uvádím, protože jsem to jednak náhodně právě objevil, a pro milovníky cestování, turistiky a obdivovatelů  krápníkových jeskyní je to doslova unikátní příležitost. Tomu by se v regionálních podmínkách Mělníka dala připodobnit snad jen návštěva středověkých sklepů pod Palackého ulicí, a i ty byly na rozdíl od zmíněných jeskyní za posledních 17 let již dvakrát vyjímečně přístupné veřejnosti.

Jo, středověké sklepy v našem městě žádná strana v programu nemá, byť by třeba jen stačilo něco nabídnout vlastníkům, aby měli zájem se podílet, ale jak natáhnout do města další auta a zvětšit objem parkovišť, tak to tam má skoro každá. Co na tom, že dnes mají v rodinách i více aut a dá se jezdit po městě třeba  s MHD, stejně tak jako v Praze a jiných městech. Co na to naši kandidáti  z celého spektra místních kandidujících stran ?! 

Nechme ale komunální politiku a její plány.  Kde akce najdeme ? Co bude mimořádně přístupné ?


24.9. Michalka , 28.9. Ochozské jeskyně, 1.10. Císařské jeskyně a od 8.10. známé rozsáhlé Amatérské jeskyně.

Ještě připomínám, že běžně mohou v Moravském krasu návštěvníci navštívit Punkevní jeskyně, Sloupsko-šošůvské jeskyně, Kateřinské jeskyně a Balcarku. Severněji to jsou pak ještě Javoříčské jeskyně.



Žádné komentáře:

Okomentovat