neděle 25. září 2022

Mělník má nového starostu i vedení. Jako kuriozitu můžeme označit výsledek komunálních voleb na Mělníku v roce 2022. Voliči přišli s vlastním očíslováním úspěšných kandidátek a poslali jejich lídry na samotnou hranici vstupu do zastupitelstva.


 ,,Ještě štěstí, že pravidla pro vstup do zastupitelstva a získané mandáty jsou takové, jaké jsou" mohli si říci v sobotu večer lídři úspěšných uskupení, kteří usednou na příští čtyři roky do zastupitelstva města. Vždyť, kdo by vůbec snad v dějinách komunálních voleb někdy zažil, aby měl nějaký nasazený kandidát úspěšné strany do čtvrtého místa na kandidátce problém, se vůbec dostat do zastupitelstva, a tím spíše z prvního místa kandidátky?

To prostě udělali voliči, kteří rozdali svoji přízeň kandidujícím uskupením přibližně tak, jako posledně, ale tentokrát měli mnozí své představy, v jakém pořadí by ty kandidátky utvořili oni. Konečně, říká se, že komunální volby jsou více o lidech, než o stranách, byť jistě ne tak úplně.


V politice sice platí, že není zase až tak úplně důležité, kdo z jakého místa uspěje, jako to, že dosáhne nějakého výsledku, který mu umožní vstup do dané instituce ( zastupitelstvo obce, senát, parlament ....), ale ten výsledek je letos tak zvláštní, či kuriózní, že to prostě tento magazín snad ani přejít nemůže.

To je prostě něco, čeho si takový běžný volič občan leckdy ani nevšimne, a pak je rád, když objeví někde na netu titul, který mu přijde zajímavý.  Pojďme se tedy na věc podívat.

Jak tedy komunální volby v roce 2022 na Mělníku dopadly ? Skoro by se dalo zjednodušeně říci, že dle očekávání.

https://www.seznamzpravy.cz/p/vysledky-voleb/2022/komunalni-volby/obec/534676-melnik

1.) ODS a TOP 09 . Zisk téměř 19% hlasů, tedy přesně 18.97%, ( 21 304 voličů) 5 mandátů z celkových 21.

Nyní tedy to nejzajímavější. Dovolte mi z úsporných a časových důvodů použít pouze příjmení kandidujících. Oficiální výsledky i celá jména s tituly, se dočtete třeba ve výše uvedeném odkazu.

Pozice na kandidátce do výše získaných mandátů : 1) Martinec, 2)Trejbal, 3) Špergl, 4) Bubník, 5) Pavlíková. Volební výsledek : 1) Růzha ze 6. pozice,  2 ) Špergl, 3)Trejbal, 4)Pavlíková, 5)Martinec.

Samozřejmě, že je za vším třeba vidět získané hlasy a rozdíly nemusí být někdy velké, ale vše se počítá, a právě proto vznikají ty určité kuriozity. Vždyť, všechny volby jsou o různých zajímavých statistikách. Jinak si na to vzpomeňme, až se zase budou volit starostové i místostarostové apod.

2.) Ano 2011 . Zisk 17.75% (19 941 voličů) 4 mandáty.

Pozice na kandidátce, se shodují s pozicí zvolení: Kowanda, Kasáček, Mourková, Vydra. Tady je asi největší zajímavostí věk posledního kandidujícího kandidáta.

3.) Mé město.  Zisk  17.53% ( 19 688 voličů) 4 mandáty. Pozice na kandidátce: 1)Mikeš, 2)Rejman, 3)Legner, 4)Kraus. Volební výsledek: 1)Kraus, 2) Klihavec z 5. pozice, 3)Rejman, 4 Mikeš.

Tyto tři strany měly tedy velmi vyrovnaný voličský výsledek, a pak přichází propad, který je vyjádřen pouhými dvěma mandáty.

4) Máme rádi Mělník. Zisk  9 984 hlasů,  8.89%, 2 mandáty. Pozice na kandidátce 1) Schweigstill, 2)Tichota. Volební výsledek:  1) Tichota, 2) Bohoněk z 12. pozice!

5) Mělničané . Zisk 9 746 hlasů  8.67 %, 2 mandáty. Pozice na kandidátce 1)Volf, 2) Nový. Volební výsledek: 1) Kačer z 10. pozice, 2.) Volf.

6)Soukromníci+NK Zisk 9 032 hlasů, 8.04 %, 2 mandáty. Pozice na kandidátce 1) Šnajdr, 2) Ullman. Volební výsledek: 1) Šnajdr, 2) Rohlík z pozice 4.

7) Svobodný Soutok Zisk  6 676 hlasů, 5.94 %, 1 mandát. Pozice na kandidátce i volební výsledek 1) Ptáčník

8) Piráti + Zelení + NK Zisk 6 205 hlasů, 5.52 % , 1 mandát. Pozice na kandidátce 1)Vlček, Volební výsledek : 1) Šenk z pozice 2.

Další strany již na mandát nedosáhly.

V průběhu psaní tohoto článku došlo ve zvoleném zastupitelstvu k neuvěřitelně rychlým reakcím. Novým starostou Mělníka, se stává Ing. Tomáš Martinec Ph.D ( ODS+ TOP 09), který tak střídá po 12 letech MVDr. Ctirada Mikeše. Bylo také rozhodnuto, že místostarosta bude jenom jeden a tím byl zvolený Petr Kowanda ( ANO 2011). Koalici pak doplní Soukromníci+NK

https://melnicky.denik.cz/volby-2022-komunalni/povolebni-vyjednavani-v-melniku-jasno-ma-byt-jeste-dnes-20220925.html

Takže, pravdu měl opravdu ten, kdo předvídal, že se schyluje ke změnám. Budou pozitivní :-)? Nicméně, bylo patrné, že stranické kandidátky jsou věc jedna a touha voličů po změnách je věc druhá. Pro mě osobně nejsou některá prohlášení překvapivá. Co by proboha mělo být větším a prvním úkolem města, než dokončit obchvat Mělníka, o kterém se hovoří už přes 50 let :-)? To snad není jenom zájem Mělníka, ale i ostatních řidičů v ČR, kteří tu často projíždí.

Závěrem tedy nezbývá, než nově zvolenému zastupitelstvu pogratulovat a budoucnost pochopitelně ukáže, jak šťastnou ruku jsme měli.

Žádné komentáře:

Okomentovat