pátek 9. září 2022

Dnes u nás začala ta nejvyhlášenější vinobraní. Chcete vědět, kolik zaplatíte za vinobraní ve Znojmě, Mikulově, Roudnici nad Labem, Litoměřicích a Mělníku ? Kolik na vás čeká scén a jaký program ?

 


Mikulovský zámek v záři vycházejícího letního slunce. Fotografie je pořízena od zříceniny Kozího hrádku.

,,Tak co, nepojedeš se podívat zítra k nám na veterány ?" řekl mi s určitou nadsázkou a úsměvem dnes jeden známý. Pokud nemáte nejmenší tušení, kam že jsem se měl tedy v sobotu vypravit, tak vězte, že pozvánka se týkala města Roudnice nad Labem, kde je výstava aut ( veteránů) již tradiční součástí jednodenního Roudnického vinobraní a místní rádi zdůrazňují, že není součástí placené zóny.

Když jsem pak odpoledne doma zaslechl z televize reportáž o začátku v současnosti asi dvou nejvyhlášenějších vinobraní u nás v České republice, tak jsem měl u dalšího článku pro Soutok jasno. Což se tak na ta vinobraní podívat očima internetového zájemce a teoreticky potenciálního návštěvníka ? Vždyť nejen poslední dobou slýchám u některých lidí občas věty : ,, Kam až to vstupné chtějí šroubovat ? Co program ? Oslovuje mě to nějak více ? Mám se účastnit, nebo to vypustit ?"

Konečně, všichni se měníme a s tím i naše nároky. Vždy se našel někdo, kdo před hlučným vinobraním utíkal do přírody, či na chatu, nebo si jenom tak při jídle, vínku a klobásách hodoval doma.  Rovněž vždy platilo, že zejména ti mladí leckdy i téměř celý víkend prožili skoro non-stop na akci odloučeni od rodičů. Táhli je sem kamarádi, jejich hudební idoly na scénách, a ty ještě mladší přitahovaly ovšem převážně pouťové atrakce, které tu jsou i pro rodiče s těmi nejmenšími dětmi.


V zámecké mělnické vinici.

Není také pochopitelně žádným překvapením, že zejména ty starší ročníky, se ve vzpomínkách vrátí do časů svého dětství, nebo mládí a začne příležitostní vzpomínková diskuse zejména v oblasti vstupenek, kdy nepřenosným papírovým lepícím proužkům na ruku předcházely papírové vstupenky, kterým zase předcházely například  barevné plastové odznáčky s motivem vinného hroznu, nebo lahvičky Ludmily. 

Měli jsme tehdy v domácí populární hudbě své idoly, které byly často na televizních obrazovkách a najednou tu byla obrovská příležitost jich několik během těch dvou a půl dne vidět za malý peníz na malou vzdálenost a na vlastní oči. Později se po prvním razantnějším zdražení vstupného sice ozývaly hlasy, které tvrdily, že nejdou na hudební festival všelijakých různých kapel, ale na vinobraní, jenže pořád platí, že se valná většina potenciálních návštěvníků podívá na nabídku kulturních čísel na scénách a podle toho ( a své náročnosti) se rozhoduje, zda se účastnit.

Navíc také pořád platí, že všechen ten program za celých těch snad cca 52 hodin ( 2.5 dne) stojí účastníka akce pořád méně (  Na Mělníku je to 400 Kč v den zakoupení), než kdyby byl někde na dvouhodinovém koncertu nějaké své oblíbené světové hudební hvězdy. A tak to možná nemusí být až tolik o penězích, jako spíše o té náročnosti a vkusu každého jedince v situaci, kdy se pochopitelně cílí především na mladou generaci.


Vinice pod Pálavou.

Jak to tedy vypadá na místech, která máme asi nejvíce spjata s vinobraním ? Vše beru na místě v den akce, kdy je to pochopitelně dražší, než v předprodeji, ale zase takové momentální spontánní rozhodnutí :-).

Znojmo:  9.9 - 11.9. 2022 , 14 kulturních scén, permanentka ( pa-so) 550 Kč, Třetí festivalový den jen pro všechny návštěvníky zdarma a nese se ve znamení historického tržiště. ( sekce FAQ)
Ten plakát dole ke stažení v pdf, kde máte celý program na všech scénách přehledně tak, jako školní rozvrh je tedy povedený :-).



Aktualizace 11.9. v 18 hodin:


Mikulov : ( 8.9. - 11.9.) Pálavské vinobraní, 20 kulturních scén, permanentka 1 200 Kč, jednodenní 750 Kč.



Roudnice nad Labem: 10.9.  V den akce: 15-59 let za 350 Kč, 60+ za 250 Kč :-).



Litoměřice: 17.9.2022  .......9 scén,  cena : zdarma



Mělník: 16. - 18.9.    , 400 Kč ,  6 scén


Tak tedy každému podle libosti :-). Pěkný víkend i celé září !




Žádné komentáře:

Okomentovat