úterý 20. září 2022

Již za tři dny budou občanům otevřeny volební místnosti. Co je dobré vědět, než se rozhodneme ? „Vlk – náš staronový soused“ . Výstava věnovaná problematice návratů vlků na území ČR.

 

Čas žene, jako voda a než jsme se nadáli, tak tu máme po Mělnickém vinobraní letos i komunální volby a volby do senátu. To se zase tak často nestává, aby mohl občan třeba i něco ovlivnit ve veřejné sféře, a tak je dobré si  aspoň stručně připomenout, kdy že se volby konají a kdo kandiduje.

 Kdy ? :   23. a 24. září v časech 14.00 - 22.00 a  8.00 - 14.00.

Kdo tedy kandiduje u nás v Mělníku ?

 Za názvem kandidujícího uskupení je v závorce vždy její lídr.

1) Mělník v srdci  ( JUDr. Petr Kowanda ),  2) Mé město ( MVDr. Ctirad Mikeš),  3) Mělničané ( PhDr. Mgr. Petr Volf),  4) Máme rádi Mělník ( Mgr. Milan Schweigstill).

5) Svobodný soutok ( Mgr. Milan Ptáčník)  6) DSZ- Za práva zvířat a NK ( Karolína Lukavská) 

7) Mělník 2022 s podporou Strany soukromníků České republiky (  Zbyněk Šnajdr),  8) Piráti a zelení ( Martin Vlček)  9) ODS a TOP 09 ( Ing. Tomáš Martinec Ph.D.)

10) ANO 2011 ( Petr Kowanda) ,  11) Roma luma ( Ivan Oračko), 12)  Za sport a zdravý Mělník ( Ing. Martin Spurný)

Seznam všech kandidátů do zastupitelstva obce je zde :

https://www.idnes.cz/volby/komunalni/2022?t=vysledky-obec&o=2&o2=CZ0206&o3=534676&obec=melnik


Senát:  https://www.idnes.cz/volby/senat/2022?k=1&t=vysledky-obvodu&o=28&obvod=melnik

Bylo by však možná asi tak trošku zklamáním, pokud bych do článku nevnesl takříkajíc trošku teplého lidského slova. Víme, že na nás  již téměř měsíc shlíží z bilboardů různí straníci s nejrůznějšími hesly. Všude kolem můžeme vidět nějaké stranické noviny, kde nechybí obrázky kandidátů, ale najdete tam i články, kde nás daný subjekt informuje o tom, jaké má představy, co by chtěl udělat, kdyby tu možnost měl, a případně i to již ve městě vykonané, co uznal za vhodné přičíst svým zásluhám v minulosti.

Samozřejmě, že ne každá kandidující strana, se může prezentovat tím, že něco již udělala, když neměla příležitost, nebo má i tak málo peněz, že prostě nemá prakticky ani na sebemenší předvolební kampaň.

Mnozí máme za sebou v roli voličů již celou řadu všelijakých voleb, čteme na netu reakce lidí před nimi i po nich a téměř vždy je z těch příspěvků cítit nějaký pesimismus, hořkost, lhostejnost, nespokojenost s něčím,  rozčarování , nebo i jejich zbytečnost. To vše žel k volbám prostě patří. Volič může někomu, nebo rovnou nějakému celému uskupení pomoci k úspěchu, ale tím to pro něj také vše končí.

Můžeme se potom jistě podivovat tomu všemu dalšímu dění, kdy se řeší ty různé spolupráce, rozdávají se funkce a přichází na realizaci slibů, ale od toho jsou zase další volby, abychom třeba na to naše divení zareagovali. Možná tedy není na místě nad něčím lamentovat, nebo se vzdávat možnosti volby s tím, že je něco jedno, nebo že se favorité nakonec dohodnou, ale třeba by si měl volič uvědomit to, co si začal časem konečně uvědomovat u voleb do parlamentu ČR, že jeho hlas prostě může pomoci někoho favorizovat a v konečném výsledku to může být někdy dost důležité.


Vydejte se s námi Teritoriem vlků!

16. 9. - 30. 10. 2022 Regionální muzeum Mělník – velký sál

Unikátní výstava věnovaná problematice návratu vlků na území ČR, biologii a ekologii druhu je k vidění ve velkém sále Regionálního muzea Mělník do 30. 10. 2022. Její jádro tvoří putovní výstava Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, České zemědělské univerzity v Praze a Senckenbergova muzea přírodních věd v Görlitz  ( Zhořelec)

„Vlk – náš staronový soused“. Mělnické muzeum společně s Hnutí DUHA Šelmy a Správou CHKO Kokořínsko-Máchův kraj prezentaci této často kontroverzně vnímané šelmy významně rozšířili. Uvidíte sestřih nejlepších záběrů z fotopastí umístěných na území Kokořínska a Dokeska, setkáte se se zvířaty, která jsou součástí její přirozené potravní nabídky a seznámíte se s různými způsoby doporučené ochrany hospodářských zvířat.


Nechybí interaktivní koutek pro děti s řadou aktivit a do tématu Vás vtáhne úvodní mini videomapping. Vlk má svoje místo v naší přírodě i kultuře. Vzbuzuje respekt a obdiv, někdy ale i obavy. Lidé jej nemilosrdně pronásledovali, nyní se k nám postupně začíná vracet. Seznamte se s naším staronovým sousedem. Poznejte jeho rodinný život, pronikněte do tajemství umění lovu a nechte se inspirovat jeho nenápadným pohybem v přírodě. Právě poznání může pomoci pochopit smysl jeho přítomnosti v naší krajině. Na výstavě je k dispozici řada výukových a osvětových materiálů pro děti i dospělé a po celou dobu budou probíhat projekty pro školy.

Na slavnostní vernisáži přiblížili kontroverzní téma návratu vlka do naší krajiny odborníci. Kurátorka výstavy Ing. Marcela Holubová z mělnického muzea i ředitel regionálního pracoviště AOPK ČR Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj Ing. Ladislav Pořízek doufají, že výstava přispěje k osvětě tématu ve společnosti. Mnoho sporů, které brání konstruktivnímu dialogu, totiž pramení z neznalosti způsobu života této velké šelmy, jejích nároků na prostředí i biologie a ekologie druhu.

 Výstava s mezinárodní spoluprací si klade za cíl vyvrátit zakořeněné mýty a poskytnout ucelený pohled na život velkých šelem, které se již opět stávají součástí české přírody. 28. 10. proběhne v rámci programu Dne Středočeského kraje doprovodný program pro veřejnost s komentovanou prohlídkou výstavy i interaktivními aktivitami nejen pro děti např. odléváním vlčích stop.




Žádné komentáře:

Okomentovat