neděle 18. září 2022

Když covid zamíchá plány s vinobraním, tak může přinést nové myšlenky. Dnes navštívíme město, které má v mnohém k Mělníku blízko. Tina Turner v Barceloně 1990 live a Jimi Hendrix.

 


Původně jsem se dnes ráno snad pod vlivem zlepšení zdravotního stavu rozpomněl na své dávné básnické začátky a napadla mě z ničeho nic taková praštěná rýmovačka, která má tu sílu, že ona vlastně řekne vše. Jenže mi později přišlo, že se do názvu článku nehodí a navíc celou situaci hlouběji vyhodnotím jen o něco níže.

Mysl plány staví 
a covid to baví
rozhodovat o osudu,
že s vinobraním nepobudu.

Když se ještě kdysi dávno diskutovalo na webu  http://melnicek.cz/ o Mělnickém vinobraní,  programu na scénách a jeho pomalu narůstajícím vstupném, tak si tehdy ne každý uvědomoval, že plno lidí opravdu studuje ten program a mnohdy se rozhodují zejména podle hudební nabídky. Nejinak je tomu i v současnosti, kdy mi několik mladších známých řeklo, že jdou hlavně na MIG 21 a na Wohnout.

Samozřejmě, že na takovém vinobraní je spousta skupin, které vám předvedou v pěkných krojích třeba milou historickou hudbu, tanec, nebo rytířskou zábavu kovových pánů, jsou tam různé kapely s vlastní tvorbou, ale opravdu jsou hlavním tahákem ty, které jsem tu zmínil, a když se někomu podaří zahlédnout hlavní středověký průvod a ohňostroj, tak je prostě splněno k dokonalosti :-).

Všimli jste si však toho, co nám až na jednu malou vyjímku z letošního Mělnického vinobraní úplně zmizelo ? Ano, úplně zmizely revivaly světových kapel. Nějak to snad odchází s historií a kdo již nesleduje naši současnou hudbu a množství názvů našich různých kapel, tak je vedle, jak ta jedle. Přitom, při vší úctě k britské královně, bych si takové Sex Pistols revival docela rád poslechl.

A co  Sex Pistols ? Zajímavé, že všechny ty kapely začínající na ,,S" ( Sweet, Slade, Status Quo, Smokie, Suzi Quatro) hráli takovou fajn muziku :-). No nic. Letos jsem určitou motivaci měl. Častější čtenáři již vědí, že jsem měl s fotoaparátem Canon až příliš trpělivosti, a tak jsem letos zvažoval, pokud to tedy vůbec můj mobil umí zkusit snímky ohňostroje jím, nebo to vůbec nahrát, jako videosoubor. Vidíte, stále chybí zkušenosti, stále je co testovat, ale návrat k Olympusu, který to kdysi dělal skvěle, mě netáhne.

Jenže to všechno vyřešil covid. V září je tolik společenských akcí, že to pak někdo přiveze a ono se nic neděje. Je to všechno v pohodě, protože máme převážně všichni dobrou imunitu. Ovšem, jedno takové pootevřené okno nastartuje takový proces, že pak už je úplně jedno, jestli jste prostě nastydlí, nebo máte covid, ale chová se to přesně tak, jako když člověk v minulosti jenom pořádně nastydl a covid jsme ještě ani neznali.


https://soutok.blogspot.com/2013/10/patnact-snimku-ohnostroje-co-neletal.html

I tak se dá ale prožít hodnotný svátek. Obrovskou radost mi udělal v pátek večer program ČT Art. Nejprve to byl koncert Tina Turner v Barceloně 1990, kde tento sexy symbol populární hudby 80. let předvedl pořádnou 105 minut dlouhou show, kterou tehdy natočila nizozemská televizní společnost a nyní po 32 letech dialogy s publikem doplnila ČT titulky a datem zpracování 2022. Viděl jsem s Tinou řadu klipů, ale na koncert z období největší slávy si nějak nemohu vzpomenout.

Celý koncert si můžete pustit zde:

https://www.youtube.com/watch?v=55DbPV080ew&t=10s

Zajímavostí je, že tím kytaristou, který se často dívá do kamery je John Miles, který v roce 1976 zahrál na klavír a zazpíval úžasnou skladbu Music. V loňském roce ve věku 72 let zemřel, jak jsem zjistil.

https://www.youtube.com/watch?v=PF6mk2Sq4yY

Nu, a pak tu byl v rámci seriálu Legendy pop-rocku díl, který nám dost dobrým způsobem představil kytarového kouzelníka, kterým Jimi Hendrix bezpochyby byl.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/13025348592-legendy-pop-rocku/219387758310003/

Tak, že to nebyl po kulturní stránce zase tak špatný páteční večer ,co  :-)?


Mohlo by se zdát z mých dovolenkových článků, že město Mělník má takovou svoji paralelu na jihovýchodní Moravě. Kolikrát jen jsem tu psal, že máme obdobné teplé klima, jako někde na Pálavě, že tady i tam jsou vinohrady a vinobraní, že tady i tam jsou krásné rozhledy, že tady i tam je celkem otevřená krajina, že tady i tam jsou lužní lesy, že třeba Mikulov je také na kopečku, a také níže, než okolní krajina, a tak to tu již bylo vlastně vše řečeno.

Znojemská rotunda.

V případě Znojma najdeme však těch paralel ještě více. Tady hladinu Labe nahrazuje řeka Dyje, rotundu  ( u nás na Řípu) si na rozdíl od nás ,, přivezli" až do města, středověké sklepy tam mají také, středověké opevnění rovněž nechybí, obchvat města se tam také buduje a mají  v centru i meteorologickou budku, která zde u zámku také stávala. A protože my už také máme několik let ve svém centru náš minipivovar Němý medvěd, tak oni mají zase po určité pauze Hostan. A jak Znojmo, tak i Mělník leží historicky na stejné železniční trati do Vídně, jak jsem tu již mnohokrát psal :-).




Meteostanice.



Historické Znojmo je i městem protikladů. Najdete tu široké ulice i úzké křivolaté uličky prudce se svažující do údolí Dyje. Rozlehlá výhledová  poklidná parková místa, ale také podobná místa, kde už je díky té koncentraci památek i možná jen dočasné letní gastronomie až téměř přelidněno.


Pohled na místní přehradní nádrž.

Jedna z úzkých uliček.


Dalších několik snímků dokládá to, co jsem psal výše a ponechám je bez komentáře.






U nás se rádi díváme na kopce Českého středohoří a do Krušných hor, a tam vás na obzoru zase přitáhne Pálava s Karpaty. Ty paralely mezi tak vzdálenými místy jsou někdy prostě až fascinující.

Ovšem, na druhou stranu bychom jistě tak, jako všude našli i plno odlišností. Jednu už jsem zmínil nedávno v nějakém článku a moc se sem dnes ani nehodí. Ale, pak to mohou být i odlišnosti geografické. Teď mě tak napadá, že pohraniční bunkry, které tu v okolí slouží leckde k turistickým účelům, tak my je zase máme na Liběchovské příčce:-) Tak snad ty Alpy. Ze zdejší dominanty města ....

https://www.znojemskabeseda.cz/turismus/radnicni-vez#utm_source=mapy.cz&utm_medium=ppd&utm_campaign=firmy.cz-12979912


Kostel sv. Mikuláše s kaplí sv. Václava. Pro krásnou a bohatou výzdobu stojí rozhodně za návštěvu.


Kašna na Mikulášském náměstí patří k dodatečnému doplňku posledního desetiletí.


Rozsáhlé prostory středověkého opevnění.



.... jsou prý vidět při značné dávce štěstí i velmi vzdálené Alpy. Tak pokud by šlo jen o samotnou hranici tohoto pohoří, které začíná u Vídně, tak to zase taková dálka není a je to srovnatelné s pohledem od nás do Krušných hor, ale v jednom průvodci jsem kdysi našel, že šlo asi o 230 km vzdálené vrcholy Dachsteinu v oblasti Salzburgu. Nechci zde tedy suplovat nějakou cestovní kancelář a zvát do turistického okolí ( Se Soutokem jste se mohli podívat zatím v létě 2015 do Slupi a letos k Vranovské přehradě), ale chtěl jsem v tomto článku poukázat, jak někdy podobně známé motivy můžeme najít i relativně daleko od domova.




Někde mají žehličky, vysavače, staré mapy ( bývalá U Beníšků), jinde zase šíny, pojistky a odpojovače ( ani nevím, kde to bylo :-))

Co tedy dodat na závěr ? Naše republika je krásná a má mnoho zajímavých míst. Má i místa, kde vám může něco připomenout domov. Když jsem tak na svých letních cestách přemýšlel, se kterým městem máme na základě výše uvedeného asi nejvíce společných bodů, tak jsem je na základě paralel našel u Znojma :-).

Pohodový vstup do dalšího pracovního týdne, který ukončí v pátek podzimní rovnodennost.

Aktualizace 19.9. v 18.20:


Teď si představte, že se díváte z té vyhlídky na ten železniční most vedoucí do Vídně a zajímá vás, kterým směrem a kam, že se vlastně díváte. To je prostě taková deformace turistikou i rádiem. Pak si tu úsečku pod stejným úhlem libovolně protáhnete a zjistíte, že přibližně tím směrem leží Bratislava, severní část Balatonu, Medina, ale nejblíže jí je Jeruzalém :-)). To je jen taková zajímavost, když si člověk trošku pohraje s mapou. Mám to tu dnes, jako takové lehké zpestření toho jinak dlouhého, ale zajímavého, výnamného a vyjímečného přímého televizního přenosu, který většina lidí asi sleduje na ČT24.




Žádné komentáře:

Okomentovat