sobota 18. dubna 2020

Seznamte se : E10 - Poutní cesta Blaník - Říp, aneb Pouť Českého Anděla vede přes Mělník. Deset let cyklostezky Hněvice - Zelčín.


Již mnohokrát jsem připomínal větu, že vše souvisí se vším. Ve včerejším článku jsem zmínil dva odkazy, které mi připomněly dokončení výletu na hoře Říp. Však je to již měsíc a od té doby jsem tolik lidí pohromadě neviděl.

Co mě tam zaujalo ? Vždy, když se něco nějak pojmenuje, tak člověk zbystří. Najednou to není jenom červená značka KČT, ale dálková Dvořákova stezka z Kralup nad Vltavou, po které chodí organizovaný pochod i turisté z Kralup nad Vltavou, a jejíž část jsem kdysi marně navrhoval přímo KČT Kralupy nad Vltavou, nebo o ni napsal do redakce ČT do seriálu Toulavá kamera, jako o možném Vltavském cyklookruhu.

https://soutok.blogspot.com/2016/04/cinibulkova-vltavska-cyklostezka-mozna.html

https://soutok.blogspot.com/2017/06/cyklovylet-za-josefem-svejkem-do-kralup.html


Dvořákova stezka vede na Říp již dlouho, ale posledně mě překvapilo, že tu nově končí další dálková pěší trasa, která je ještě mnohem delší. Protože mám rád mapy, tak jsem zkoumal, kudy sem značka vede a nestačil jsem se divit, jak to autoři vymysleli.

Za mě pochvala, ale musím zmínit ještě jednu důležitou trasu. Obě trasy jsou totiž významné a vedou přes Mělník. Ta první byla dobudována přesně před 10 lety a bylo kolem ní mezi lidmi mnoho slávy.

http://soutok.blogspot.com/2013/04/kolem-melnika-vede-cyklotrasa-dlouha-7.html

Zprvu si snad leckdo ani neuvědomoval, jak je důležitá, než k nám začali jezdit první zahraniční cykloturisté. Její celý název Labská cyklotrasa vypovídá o tom, že kopíruje řeku Labe od ústí do moře až po její pramen v Krkonoších s odbočkou do Prahy.

Jenže i tady přišlo krásné překvapení a občan Mělníka by mohl být ještě pyšnější :-). Mělník je totiž na mezinárodní cyklotrase, která začíná v Norsku za polárním kruhem a končí na Maltě ve Středozemním moři.


Nedávno dostal Mělník další dárek v podobě dálkového významu. Vede přes něj i Poutní cesta Blaník - Říp. Vždyť snad každý zná báji, ve které se praví, že rytíři z hory Blaník vyjedou tehdy, až bude naši zemi nejhůře.

 A doufám, že když se díváte z Mělníka na Říp, odkud je na něj pohled nejkrásnější, tak jste pyšní, že žijete přímo v místech, která staré Čechy nadchla pohledem do kraje tak, že se tato místa prostě stala koncem jejich pouti, či domovem

Protože mám rád mapy a zajímalo mě, jak ji autoři projektu vedli, tak jsem to vzal ze Řípu proti jejímu směru a úplně mě ten nápad dostal. Když zná člověk prostředí, tak to musí ocenit.



Poutní cesta má cca 190 km a nejprve se podívejme na trasu. Začíná v Louňovicích pod Blaníkem, což je takový městys několik kilometrů na jih od městečka Vlašim. Odtud vedle podle místní říčky Blanice ( neplést s jihočeskou Blanicí) až do Českého Šternberka na řece Sázavě.

I Sázava je jí až do městečka Sázava souputníkem. Zde se odpoutá od řeky do lesů a pokračuje vstříc významnému historickému krajskému městu Kouřim, které je dnes proslavené hlavně tamním skanzenem lidové architektury podobně tak, jako Přerov nad Labem, nebo Zubrnice..

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kou%C5%99imsk%C3%BD_kraj


Z Kouřimi vede stále severním směrem, až se poblíž Sadské u Nymburku připoutá na dlouhou dobu k Labi. Provede vás zmíněným Přerovem nad Labem, Čelákovicemi a zastaví se ve Staré Boleslavi, kde loni prožil Soutok setkání s relikvií svatého Václava a další příjemné chvíle.

http://soutok.blogspot.com/2019/09/svatovaclavska-pout-ve-stare-boleslavi.html

Do našeho okresu vstupuje podle Labe po trase, kterou jsem celou kdysi prošel pěšky, aniž bych měl vůbec nějaké potuchy o jakési budoucí Labské cyklotrase. I vy se můžete někdy vydat pěšky od železniční stanice Kojetice u Prahy po zelené značce přes Lobkovice do Brandýsa nad Labem a dále třeba tak, jako kdysi já přes Čelákovice k zastávce Lysá nad Labem- Dvorce  a vlakem domů :-).

Zjednodušeně lze říci, že až do vsi Kly vás autoři poutní cesty vedou po Labské cyklotrase s občasnými lehkými odbočkami. Z Kel si vybírají část mé oblíbené okružní vnější trasy v blízkosti Mělníka, byť v protisměru. Zavedou vás do Záboří a vrchem s nádhernými výhledy přes Brabčov kolem Ludmily, cukrovaru a přes Polabský park k našemu zámku.

A teď přichází pasáž, která by málokoho napadla, ale pro někoho není zase až tak úplně překvapivá. Zvláště, pokud aspoň občas jezdíte na kole, a pokud nejste zvyklí autem jezdit na Říp přes Cítov a Krabčice na placené parkoviště, jako podstatná část národa, která to jinak nezná.



Až do Vrbna vás vedou po okresce, ale do Lužce nad Vltavou již po cyklostezce. Pak přes Vraňany do Mlčechvost, kde se spojí právě s Dvořákovou stezkou vedoucí od Kralup nad Vltavou. Když to člověk aspoň trošku zná, tak musí říci, že to autoři vymysleli skvěle.

Provedli okruh výnamnými a krásnými místy. A to člověk nevěděl, zda trasa půjde třeba na Okoř a obejde Prahu ze západu. Dokonce již existují návody, jak ji absolvovat a myslím, že je to slušný typ pro zdravé seniory turisty, až přejde tenhle otravný koronasbordel.

Však se již začíná ukazovat, že dlouhodobé nošení roušek zdraví moc neprospívá, řeší se jenom korunavirus a nedostatečná zdravotní péče v oblasti prevence i jiných zdravotních problémů je mnohem nebezpečnější. Očekával jsem největší nárust koronaviru v důsledku pracovních cest občanů do Prahy, nebo návštěv místních supermarketů výletníky z hlavního města, které je nejvíce zasaženo, ale to se zatím neprokázalo a situace v okrese je dlouhodobě stabilizovaná ( okres 60 případů, město 0 případů).

Také jsem si uvědomil další věc. Řipskou pouť koncem dubna známe celá léta všichni, ale kdo z nás ví o nějaké pouti s názvem Pouť Českého Anděla v květnu ve Ctiněvsi :-) ?


Rozejdeme se tedy dnes zajímavými odkazy a pro někoho to může být zajímavá inspirace pro chvíle blízké i vzdálenější, pokud nám zdraví dovolí. V každém případě je pěkné, že po Labské cyklotrase jsme na trase další významné stezky.

https://www.cestaceska.cz/taxonomy/term/11

https://www.centralbohemia.cz/dr-cs/27137-poutni-cesta-blanik-rip.html

https://www.blanik.net/poutni-cesta-blanik-rip-1-etapa/

https://www.turistika.cz/clanky/nova-poutni-stezka-blanik-rip-zacina-v-lounovicich-pod-blanikem-jeji-prvni-etapa-vede-krajem-blanickych-rytiru/foto?id=2093392

Aktualizace 12.9. 2021 :

Ještě je třeba připomenout, že poutní cesta také prochází nejen Kouřimí, kterou jsem v článku zmínil v souvislosti se skanzenem, ale je dobré si tam projít také dvoukilometrový okruh Starou Kouřimí, odkud dával bratr Lech dle pověsti svému bratru Čechovi znamení, že už se po rozloučení na Řípu se svoji družinou také usadil. A dnes vás již musím upozornit i na krásný sloup bývalého kláštera v nedaleké Klášterní Skalici.


Žádné komentáře:

Okomentovat