úterý 13. června 2017

Cyklovýlet za Josefem Švejkem do Kralup nad Vltavou lze jedině doporučit. Uvidíte samé zajímavé věci. ( fotogalerie)


Jsou v Čechách filmy, na které se dá nejen často koukat , ale mnozí z nás jsou schopní doslova sehrát scénky z nich. Snad vždy jde o populární komedie. Jejich síla spočívá v určitém uvolnění, pohodě a vlastně jsme na ně a na český humor v nich hrdí. Mezi těmito filmy samozřejmě nechybí tituly Dobrý voják Švejk (1956) a Poslušně hlásím (1957) s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli.

A tak se nelze ani divit, že když se objevila zpráva, že nedaleké Kralupy nad Vltavou budou mít svoji sochu Švejka, tak to byl námět k návštěvě. Vždyť jistě zase přijde čas, kdy člověk bude sledovat snad už stou reprízu, a pak si tak s úsměvem vzpomene, jak se nechal se Švejkem vyfotit :-). Dosud vzpomínám na setkání s Rudolfem Hrušínským v Plané nad Lužnicí v motorestu v roce 1985.


Tak, jako jsem v sobotu po poledni vyrazil vlakem do Mšena, tak jsem v neděli na poledne vyrazil na kole do Kralup nad Vltavou. Dříve jsem zkrátka neměl čas. Bylo sice asi 27 stupňů, ale pofukoval příjemný větřík, který tentokrát po celou dobu vanul příznivými směry. Projel jsem Hořínským parkem do Hořína, odkud jsem až do obce Nelahozeves prakticky jel po cyklotrase číslo 2, která je cyklotrasou mezinárodní. Přenesl jsem kolo přes horkovod do Zálezlic a byl jsem zvědavý, zda už v Lužci začali dělat slibovanou lávku přes Vltavu. Zatím tam tedy stále pluje přívoz.


OU v Zálezlicích.


Populární malovanou zastávku v Zálezlicích jsme tu už někde měli, tak dnes si dáme zastávku v Kozárovicích.


Přívoz v Lužci nad Vltavou . Převozník měl plno práce.


Takovou malovanou mapu najdete buď u odbočky v obci Křivousy, nebo v obci Vepřek, případně tuším v mělnickém info centru.


Obvykle vozí cyklisté ve vozíčku za kolem děti, ale zde šlo o stan a další příslušenství.


V Dušníkách nad Vltavou lahodí  oku místní chmelnice...


.... a ve Všestudech jsou to již tyto krásná vodní zákoutí, která vás provází v první části polností v okolí veltruského zámku.


Již jsem zde publikoval mnoho fotografií, které se týkaly cyklovýletů do Veltrus k zámku. Vzpomeňte třeba i na článek http://soutok.blogspot.cz/2016/04/cinibulkova-vltavska-cyklostezka-mozna.html, který jsem nazval kdysi Cinibulkova vltavská cyklostezka, ale klidně se může jmenovat třeba Mělnický vltavský okruh. Opět to usnulo. Nebo tu je článek http://soutok.blogspot.cz/2013/04/kolem-melnika-vede-cyklotrasa-dlouha-7.html , či http://soutok.blogspot.cz/2014/04/navstivit-zamek-veltrusy-ma-smysl.html Dnes tu tedy mám premiérovou fotografii sfingy ze zámeckého parku.




Z Veltrus tedy fotograficky jen krátce. Na hodinách bylo něco kolem 14.20.



 Konečně jsem se cyklisticky dostal v tomto směru dále. Zde se díváte na most přes Vltavu, který vede k PTZ Nelahozeves. Trošku mi připomněl náš nejstarší mělnický most na pohlednicích.


Je z něj i pěkný pohled na umělou kajakářskou trať.


Před krásným zámkem v Nelahozevsi jsem přehlédl odbočku a čekala mě nepříliš lákavá a stoupající silnice, která v závěru padala snad dva kilometry dolů do Kralup. Naštěstí tam nebyl provoz a aspoň byly i krásné výhledy.To již slunce pěkně pálilo a vítr moc nefoukal. Při takových cestách samozřejmě dbáme pitného režimu, lehké stravy, pokrývky hlavy, brýlí a krému na opalování, který dokonale ochrání před spálením pokožky. I tak se organismus po akci dost odvodnil.


Do Kralup jsem přijel v 15.15 a dostavila se po asi 35 km jízdy i různého chození zejména v okolí zámku Veltrusy jakási únava z horka.


Zde tedy máme hlavní cíl výletu. Každou chvíli se tu někdo fotí. Když jsem přijel, tak tu zrovna byla šestičlenná skupinka cyklistů ze Slaného. Myslím, že tento nápad s lavičkou, se povedl. Dílo je tu od poloviny května a fotografie ze slavnostního otevření můžete najít na webu https://www.facebook.com/groups/1808841266008571


Doporučuji se také podívat na tuto adresu, kde jsou fotografie  soch Švejka z různých míst Evropy, ale třeba i z Putimi, která je tak populární díky filmu Poslušně hlásím.
http://plajzka.blog.cz/1409/sochy-vojaka-svejka

Je docela zajímavé, že když jsem v roce 1986 plul s partou Otavu, tak jsme píchli člun zrovna asi 1 km před kempem v Putimi a jen těžko jsem se tehdy řídil tím heslem, které provází každý upomínkový předmět se Švejkem ....,, To chce klid."  Po krásné noci v kempu jsme si poslední den dovolené tehdy do Písku zajeli aspoň autobusem, ale původně jsme tam měli doplout.


Nový městský úřad a info centrum v Kralupech nad Vltavou. Bohužel tu o víkendu mají v infu zavřeno :-).


Zde stával slavný hotel Praha, kam jsem chodil po odběrech krve na minutky a na pivo 12 z Plzně.


Nevím, zda právě tady prodával drogista Vaněk, ale drogerie tu je. Jen asi 100 metrů od sochy.


A k tomuto místu mám osobní vztah. V této budově, se prováděl v 80. letech odběr krve snad pro celý okres. Chodilo se tam skrz tato vrata přes malý dvorek.


Zákolanský potok v Kralupech na konci své pouti. Články o potocích v okresu Mělník a říčce Pšovce, které měly obrovskou sledovanost:

 http://soutok.blogspot.cz/2013/06/zname-dobre-ricky-potoky-v-okrese-melnik.html

http://soutok.blogspot.cz/2016/08/ricka-psovka-v-melniku-jak-ji-vubec.html

http://soutok.blogspot.cz/2016/08/ricka-psovka-v-melniku-jak-ji-mnozi.html


Pohled na Vltavu směrem k Mělníku.


Tak tedy ještě 28 km. Je 15.45 a cesta domů je příjemnější.


V Kralupech u Vltavy jsem již nezaváhal a trefil jsem se na krásnou Dvořákovu stezku, která vede podle řeky pěkně po rovince pod stromy. Lidí tu bylo slušně a místo se mi opravdu líbilo.


Občas tu jsou i zajímavé skály.


Restaurace ....


 .... a přístav společnosti Marina Nelahozeves. Také plula pod Mělníkem ( před lodí Fidelio)


Milý koníček mi postál v obci Staré Ouholice. Zde je spousta krásných asfaltových eurocest, ale žádná cykloznačka. To je zkrátka oficiální hřích :-) !


Původní stará silnice z obce Vepřek do Mělníka. Mám v úmyslu ji fotograficky ztvárnit v samostatném článku, protože ta proměna stojí za to. Je až k nevíře, co dokáže v přírodě udělat čas, pokud člověk nezasáhne.


Pohled na Vltavu u Mlčechvost ze staré státovky.


A tradiční poklidný pohled od Zelčína. Pokud článek někoho motivoval, nebo se líbily obrázky, tak je to dobře. Na Mělník jsem přijel v 18.10 hodin a to je z tohoto mého třetího letošního cyklovýletu vše. Pěkný zbytek pracovního týdne!

Žádné komentáře:

Okomentovat