neděle 19. dubna 2020

Mělník nám tento víkend rozkvetl do pestrých barev. Největší popularitě se těší sakura ozdobná. Nosný pilíř budoucího lanového mostu v Lužci nad Vltavou je vidět i z Mělníka. Začínají trhy a máme u Labe nový podnik.


Před týdnem jsem si posteskl, že jsme kvůli koronaviru  úplně zapomněli na život přírody venku a v důsledku toho již stromy odkvetly. Přitom má jinak člověk za ta léta již vytypována místa, kde to v našem městě jen nedaleko historického centra z jara vždy pěkně kvete.

Naštěstí je dnes těch elektronických médií více a Soutok už nemusí říkat : ,, Co si nezjistím, to nevím :-)". Tak samozřejmě, vždy musíte jít aspoň občas  na nějaké volně přístupné netové stránky, pokud chcete být v obraze a nespoléháte na přátelé, nebo můžete zahlédnout něco v novinách mezi reklamními výtisky supermarketů, ale ta situace je dnes jiná, než třeba před čtyřmi lety.

Díky tomu jsem tedy věděl, že jsem nic nepropásl a ač mám Polabský park velmi rád, tak můj sobotní odpolední program sem tentokrát doslova musí zavítat. Vím, že jsem nejvíce fotil ty tolikrát fotografované sakury, ale když ony jsou tak populární. Najdete je i v Podhradí, ale alej ve Fričově ulici má Mělník jenom jednu.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sakura_ozdobn%C3%A1


To se také stalo a já se stal jedním z mnoha fotografů, kteří zejména zavítali do Fričovy ulice. Dokonce to došlo tak daleko, že jsem z jedné fotky musel vystřihnout dívenku, která stála v roušce o 50 metrů dále s foťákem zase namířeným na mě.

Zrovna se tu tou dobou motalo spousta aut i lidí v nejrůznějších vestách, ale nějak jsem si s tím poradil :-). Ostatně, jsme přece ve městě.




Pomník našich legionářů najdete v útulném zapadlém koutě města na Zborovském náměstí. Pokud bydlíte v trošku  jiné části města a tápete, kde to je, tak v okamžiku, kdy vám oznámím, že téměř v jeho středu byla kdysi postavena sauna, která byla později i místem odběrů dárců krve, tak již budete vědět.



Není na škodu si připomenout  i osobu císaře Karla IV., kterého snad nejvíce u nás oslavujeme na Mělnickém vinobraní a vzpomínáme na něj i při vstupu na Karlův most v Praze, kde je vpravo před mostem ve Starém městě také jeho socha, ale lze si jej samozřejmě spojit i s rozvojem vzdělanosti u nás a v neposlední řadě v souvislosti s cestováním zejména k našim severním sousedům.

Tam totiž především expandovalo království za jeho vlády.










Dole u řeky již byl dokončen i úsek posledních spojovacích 10 metrů, ale tabule na odpočívadle připravená pro mapu ještě rozumně zeje prázdnotou. Nejde o levnou záležitost a všechna tato vybavení jsou velmi ohrožená vandalismem zejména v okolí zalidněných sídel.





Ještě jednou jsem do Fričovy ulice zavítal, protože se přece jen vyprázdnila.




Pokus o určitou náhlou rychlou myšlenku, jak zahalit městskou dominantu do směsi barev přírody.




Tlačák patřil k Mělníku po celý náš život.


Když jsem včera dopsal článek o Poutní cestě Blaník - Říp, tak nemohlo následovat nic jiného, než se jít po delší době podívat na trošku zastrčené, ale notoricky známé místo vedle mapy u mělnického zámku.


Už když jsem jel ve čtvrtek v podvečer z Lužce nad Vltavou domů, tak jsem si kladl otázku, zda bude nosný pilíř lanového mostu přes Vltavu také vidět od mělnického zámku. Cyklisté se mají nač těšit. Je vždy krásné, když člověk stojí na místě nějakého výhledu a dívá se do míst, kde buď byl, nebo se tam chystá, nebo tam zkrátka kdykoliv může jet.


Foťák umí místo zájmu přiblížit tak, jako triedr, či dalekohled. Mimochodem, ten na vyhlídce nyní z celkem pochopitelných důvodů není ( údržba, nebezpečí přenosu koronaviru).

Zde máte krásný detail lužeckého kostelíku a ve středu snímku novou dominantu, kterou brzy ozdobí i nosná lana. Pro špatnou viditelnost v horkém dni jsem si pomohl objekt vyhledat nejprve triedrem, ale ukázalo se, že jej pobral i lidský zrak bez pomůcek, byť jen jako malou čárku.

U mělnického zámku vás na vyhlídce musí fascinovat vše. Stačí si vzpomenout na články, kde jsem divákům představoval vrtule větrných elektráren v Pcherách u Slaného ( jsou na pozadí prvního snímku s Lužcem), vrtule na Bouřňáku, stožáry vysílače Liblice u Českého Brodu, vrchní část letiště Praha -Ruzyně ....

Můžete však vidět krásně i na mnohé stavby na laterálním kanále. Zde máte takový téměř letecký pohled na stavbu mostu před Vrbnem. Pozorný divák zde nespatří o kus dále jenom kostelík ve Vrbně, ale i ten za řekou Vltavou v Zálezlicích. Na tomto záběru to není, ale pokud se dáte více vpravo, tak máte zoopark v Zelčíně, jako na dlani. Lužec je pak téměř kolmo k zámku.


Byl jsem i svědkem toho, že přívoz na Mrkvici funguje a pokud si chcete nyní užít cyklostezky v celé délce od soutoku do Lužce, tak je to kvůli stavbám na kanále jediná možnost.

Při této příležitosti mě doslova  překvapila zpráva, že na druhé straně nového mostu máme novou prodejnu elektrokol a servis i na šicí stroje....

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571/permalink/3204487393110611/

https://www.akumo.cz/

Nemálo nadšenců se ještě nedávno rozhodovalo, zda si pořídit skůtr na elektřinu, nebo zůstat věrný klasickému spalovacímu motoru a to trvá. Podobná situace je u elektrokol. Na jedné straně zastánci vyloženě vlastního pohybu, pro něž je pohyb zároveň prověrkou jejich zdraví i určitým posilováním fyzických a duševních vlastností ( potřebujete někdy i určitou vůli) a na straně druhé ti, kteří už třeba tolik silou nevládnou, nebo se nějakým způsobem chtějí podívat o něco dále.

A konečně i úvahy o tom, kdy ještě koupit elektrokolo, a kdy již raději nějaký skůtr, nebo lepší motorku. Lidé mají prostě stále o čem přemýšlet.



Když jsem tu v úvodu zmínil rozkvetlý Mělník, tak samozřejmě i vím, že už v sobotu máme i první farmářské trhy. Kdo by se netěšil ? Možná už je čas to připomenout, ale vy to stejně všichni  dávno víte a já od posledního jednání vlády a následného vyhlášení trhů na Mělníku také :-).

Dlouhý nadpis, dlouhý článek, řada témat, tak to stačí. Vynechal jsem jednu zajímavou zprávu ze své záliby ( příjem především dálkového rozhlasu, aneb v posledních dvou letech v pásmu DAB+), která mě dlouhodobě oslovuje zřejmě více, než fotografování ( seriál Rádio kdysi a dnes z listopadu 2011 tu pestrost pásem poslechu jenom dokládá) a leckdy jí přizpůsobuji i oblíbenou občasnou turistiku ( místa s rozhledy), ale ono nehoří a snad nepíši svůj poslední článek. Ostatně, když někoho něco odborného zajímá , tak si za tím jde. Pěkný zbytek neděle  :-)!

http://soutok.blogspot.com/2019/07/nejkrasnejsi-vyhled-do-cech-i-nemecka.html

http://soutok.blogspot.com/2020/03/krasne-pocasi-dnes-vytahlo-lidi-na-rip.html



Žádné komentáře:

Okomentovat