neděle 12. dubna 2020

Zůstaňte doma a zůstanete zdraví , promlouvá dabové rádio k posluchačům. Překrásné dálkové fotky sobotního západu slunce nad Řípem zasílá z Neratovic pan Kalista. Velikonoční superúplněk.


,,Zůstaňte doma a zůstanete zdraví" promlouvá k lidem dabové rádio národního provozovatele DR Deutschland na kanále 5C.

Kvůli koronaviru nám některé věci unikají. Možná jste někteří minulý týden zaznamenali, že jsme měli superúplněk, který měl být dokonce nejjasnějším superúplňkem roku 2020.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-noci-na-stredu-bude-nejjasnejsi-uplnek-roku-tzv-superuplnek/1876618

Superúplněk se jeví větší, je velmi blízko zemi, pozorovatel má pocit ještě většího osvitu krajiny, než jindy za úplňku, a tento úplněk je ještě jednou věcí velmi důležitý. Velikonoce jsou svátky tzv. pohyblivé a vždy se řídí právě úplňkem.

Málem jsem na něj zapomněl, ale bylo jasno, podíval jsem se náhodou z okna a opravdu na poslední chvíli jsem jej aspoň takto zvěčnil. Jinak není bez zajímavosti, že působivější fotografie měsíce vznikají v době kolem první, nebo poslední čtvrti, kdy vynikne zejména plastika kráterů v místě hranice osvitu. Takový snímek tu máme v nedávném článku o vyasfaltování Labské cyklotrasy pod Mělníkem.


Takový byl tedy velikonoční superúplněk.


Dnes u těch přírodních divadel ještě zůstanu. Pan Kalista z Neratovic již není na stránkách Soutoku neznámým pojmem. Prvně jsem jej tu zmínil v článku ,, Fantastické fotografie 95 km vzdálených Krkonoš z jednoho paneláku v Neratovicích."

https://soutok.blogspot.com/2016/01/fantasticke-fotografie-95-km-vzdalenych.html


Vybral jsem z článku snímek, kde lze snadno identifikovat známé body. Není také bez zajímavosti, že zrovna nedávno byl na programu ČT 2 dlouhý dvoudílný dokument o Krkonoších. A když už jsem tu tak zmínil tu televizi, tak mám jednu otázku : ,, Co říkáte ČT 3 ?"

Jsem zvyklý na to, že nám Televize dává staré české komedie z různých dekád a pořady, jako je Televarieté, Možná přijde i kouzelník atd. Ale , vidět po mnoha letech pásmo krásných a melodických písniček třeba z roku 1972, kde vidíte zpěváky o skoro 50 let mladší, nebo již nežijí, tak to byl pro mě silný zážitek.

Ostatně, tenkrát byla opravdu doba, kdy lidé kvůli televizním seriálům pospíchali v neděli ze svých chat, neboť si díl nemohli pustit se zpožděním, jako dnes. A také jsem si doma nemohl dovolit mluvit, když zrovna na obrazovce zpívala třeba Yveta Simonová a Milan Chladil :-). Přesto jsem na tuto hudbu nezanevřel a rád si ji poslechnu. Mnohem raději, než nějakou novinku.


Pan Kalista, se nám relativně nedávno představil i v článku ....

http://soutok.blogspot.com/2020/01/seniori-v-neratovicich-umi-zit-pan.html

Říká se, že když někdo fotí západ slunce, tak se to snad ani zkazit nedá. Je to tak silné divadlo přírody, že to vždy každého nadchne. Mimochodem, podobné snímky s přesnými body západu slunce byly důvodem, proč jsem si nakonec nechal poslat domů knížku o archeologii na hradišti u Libochovan...

http://soutok.blogspot.com/2019/10/mezinarodni-den-archeologie-u.html

http://soutok.blogspot.com/2019/10/melnik-je-branou-do-polabi-porta.html

http://soutok.blogspot.com/2019/10/od-tri-krizu-nad-porta-bohemica-pres.html


Se západy slunce si však lze pohrát a výsledek může být ještě krásnější. Zvlášť když máte chuť, patřičnou techniku a přírodní divadlo je vám nakloněno.

Pan Kalista takto nafotil ze svého balkonu po fázích západ slunce za horou Říp a já myslím, že se mu to podařilo skvěle.

" Děkuji za zaslané snímky, přeji pohodové prožití svátků i tohoto nepříjemného období a stále plno inspirace, bez které je život jenom přežíváním."


Na závěr dnešního článku přidám něco z domova a to doslovně. Kdo je takzvaně aspoň trošku praštěný anténou, jak se říká, tak se baví i tím, že se snaží doma rozšířit nějakou programovou nabídku. Je jedno zda televizní, nebo rozhlasovou, nebo skutečnost, že už máme internet, kde si lze pouštět rádia i televize ze druhé polokoule.

Lidé posedlí rádiem totiž nemají moc rádi stoprocentnost, která trochu nudí. To by ani rybáře nebavilo, kdyby při každé návštěvě u řeky chytal stále jedny a ty samé ryby. Buď je nutný občasný neúspěch, nebo jiný druh ryb.


Pokud mně může být něco útěchou, tak je to fakt, že podmínky pro pásmo DAB+ v těchto dnech stále nejsou. Běží sotva multiplexy od nejbližších sousedů, a tak jsem si mohl s příjmem jenom tak pro zábavu pohrát i doma.

Nejnovější rádia pro příjem pásma DAB + již disponují barevným displejem, které mají za úkol potěšit majitele přijímače ještě nějakými obrázky, nebo textovými zprávami. Někdy je to pohled na nějakou osobnost ve studiu, nebo na moderátora. Jindy jde o obal desky nějakého interpreta, o grafickou podobu počasí, tiskové zprávy atd. atd.


Zrovna ve čtvrtek nám z rozhledny Unger nad městečkem Sebnitz vedle naši Dolní Poustevny začal vysílat kanál 5C a signál je tak na Mělníku lepší, než když k nám letěl přes Lužické hory. Je to dáno tím, že v cestě signálu nebrání ani Lužické hory, ani blízké a výše položené Kokořínsko, ale spíše kopečky vzdálenější Verneřické vrchoviny v Českém středohoří.

https://de.wikipedia.org/wiki/Ungerberg_(Sachsen)


Tabulka příjmu pro pásmo DAB+ v Mělníku za běžných, tedy nejhorších podmínek.

Ačkoliv pražský Žižkov vysílá na kanále 7A asi 12 soukromých stanic ( Evropa 2, Frekvence 1 atd.), tak tyto stanice bohužel nevysílají obrázky, kterým se říká slide shows. Takové obrázky mají obvykle stanice Českého rozhlasu, Rádio Beat na kanále 5A, nebo Rádio Samson apod.

Následující obrázky jsou tedy ozdobou vysílání muxu 5C, který nově vysílá od čtvrtka také z jedné německé rozhledničky od Šluknovského výběžku.






Pohodové prožívání Velikonoc !

Žádné komentáře:

Okomentovat