sobota 25. dubna 2020

Zvířátka jsou pohlazením na duši. Plánované akce mají mnohdy svůj vedlejší produkt.


Když se člověk vypraví na takovou obyčejnou procházku do okolí bydliště a stanoví si nějaké cíle, které chce navštívit, tak mu po čas naplánované akce souběžně probíhá scénář náhodných zážitků. Řekli bychom, že se rodí takzvaný vedlejší produkt.

Potkáte prostě něco, co vás nějak zaujme. Může to být pěkný motocykl, zajímavé auto, hezká žena, ale mnohdy i něco úplně jiného. Když vidím kachny, tak si kromě filmu Rozpuštěný a vypuštěný  ....

https://www.csfd.cz/film/8544-rozpusteny-a-vypusteny/prehled/

....., který jistě všichni znáte ( česká komediální klasika) a známé filmové hlášky :,, Kachny. Kachny".... ,vzpomenu i na hlášky některých mladších lidí.

,,Tak to ne, takto bych dopadnout nechtěl. Chodit ve stáří někde v parku u vody a krmit kachny." Jenže, ony takové kachny dovedou člověka mnohdy pěkně rozesmát i vyvolat určitý údiv. Často je sice najdeme, jak se dorozumívají legračními zvuky a potápí hlavu pod vodní hladinu při hledání potravy, ale mnohdy se zvednou do výšky a dovedou odletět na neuvěřitelná místa daleko od vody, kde jezdí auta, chodí lidé a místo přírody všude samý beton a chodníky.


Potom si spolu klidně pochodují a vůbec nic je nerozhází. Auto neauto, však ono přibrzdí a vyhne se nám.

Chtěl jsem původně jenom udělat fotku z co největší blízkosti na místě, kde bych je moc nečekal, ale náhle jsem si uvědomil, že vlastně vytvářím sekvenční focení, které přináší určitou atmosféru děje.


Taková obyčejná věc, jako je míjení se se zvířaty, která jsou očividně na výletě a mě osobně to rozesmálo. Pokud by to byli  mladší lidé, tak si snad řeknete, že neumí ani zabučet na pozdrav :-).



A podobná situace za zámkem s hrdličkou. Chtěl jsem vidět tu parádu na krku, ale ona mě zkoušela, neměla nějak moc pochopení a raději šla přece jen kousek přede mnou. Každé zvířátko dokáže v mnoha případech člověka nějak potěšit, pokud máme zájem se zastavit, zpozornět a chvíli sledovat jeho chování.

To jsou již opravdu ta poslední fota z dnešní procházky, která jsem tu zveřejnil i proto, abychom si uvědomili tu pestrost života kolem nás i si připomněli známý fakt, že zvířata nám mohou dávat důležitou radost, pokud je chceme pozitivně vnímat a ovlivňují tak i naši náladu. U starých lidí v domovech seniorů, nebo u lidí opuštěných, kteří jsou vázaní na nějakého domácího mazlíčka je vazba na zvířata ještě mnohem důležitější.

A je úplně jedno, zda potkáte zvědavou kavku, pohupujícího se havrana polního, který si vás opatrně prohlíží, nebo nějaké běžné čtyřnohé chlupaté mazlíčky.


Žádné komentáře:

Okomentovat