pátek 3. ledna 2020

Tři králové mají svátek 6. ledna, ale často se již nemohou dočkat. Začínají pravoslavné Vánoce.


Předvánoční shon, to jsou zaplněné supermarkety, kde také můžete potkat někoho, koho jste již léta neviděli. Ostatně, jak lidé stárnou a pozorují ty proměny života kolem sebe, tak je něco svádí k tomu, aby třeba jen chvíli poseděli s těmi, se kterými kdysi v mládí  prožili nějaká dobrodružství, ač je dnes dělí třeba i desítky kilometrů a někdy i úplně jiný styl života. A k takovému malému srazu jsou prodloužené Vánoce ideální.

Jenže, taková hospoda, nebo pokud chcete restaurace, vás může zejména touto dobou překvapit a je jen na vás, zda to bude překvapení příjemné, nebo ne. Je jen na vás, zda to přijmete tak, jako hezké zpestření večera, nebo budete dávat najevo, že je snad ještě trochu brzy.

A po této hlášce jsem se musel zasmát podruhé, protože jsem si uvědomil, že to je přesně malý vzorek toho, jak každému jedinci vyhovuje pochopitelně něco jiného. Pracující člověk má rozhodně lepší náladu někdy kolem 28. prosince uprostřed veselého kolektivu, než 4. ledna, kdy už zase cítí ten blížící se kolotoč povinností a jsem si jistý, že podobně jsou na tom i ti tři králové, kteří mají jistě také lepší náladu, a tak se jim i lépe zpívá a hraje na harmoniku.

To nemůže samozřejmě tušit ten, kdo už se moc kalendářem řídit nemusí :-). Chtěl jsem sem dát více fotografií z akce, která se mi nabídla sama, ale nemůžete dávat na web fotografie rozmazané, fotografie, kde někdo inkasuje a jiný platí, a samozřejmě se neubráníte záběrům na obličeje, což může fotografa díky nařízením EU přivést i do nepříjemností.

Mimochodem, dokažte koho jste fotili dobrovolně a komu se to moc nelíbilo, když nemáte podpis a svolení dané osoby :-). Naštěstí je dnešní svět už takovým gulášem názorů a zkušeností, že vedle váhavosti a neochotě stojí i odpovědi těch, kterým je to naprosto jedno, nebo se jim to dokonce líbí, nebo jsou zvyklí, že je pořád někdo fotí.

Jak to tedy je se svátkem Tří králů dne 6. ledna ?

https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99i_kr%C3%A1lov%C3%A9


Jedním z článků, který zejména v posledních dnech často sledujete je můj loňský článek o pravoslavných Vánocích.

http://soutok.blogspot.com/2019/01/zacinaji-pravoslavne-vanoce.html

Děkuji vám za zájem o něj, ale co k tomu dodat ?

Historie se neustále vyvíjí, migrace z východu, či jihovýchodu Evropy za prací k nám je slušná, jak jste mohli vidět na konci mého článku  (Autobusové nádraží Praha-Florenc) ....

http://soutok.blogspot.com/2019/11/v-dalsi-navsteve-prahy-se-podivame-na.html

..., dochází k poznávání života u nás a přichází v těchto zemích i zajímavé změny, které nás zvídavé zeměpisu i dějin samozřejmě zaujmou.

Nehodlám o nich psát, protože je pochopitelné, že jiný pracovní kalendář a jiné svátky jsou u nás a jinak je to v některých těchto zemích, kde vlády a odborníci sami vědí, proč přistupují k těmto krokům. ( články v novinách)

Samozřejmě, že tak, jako někteří naši lidé žijí v zahraničí a do Čech přijedou spíše jen na výlet, tak je to jistě podobné i zde. A zase na druhou stranu platí, že je plno lidí u nás i tam, kteří mají jiný stát pouze jako pracoviště a vrací se domů i na delší dobu.

Každý kdo byl někdy za nějakým účelem delší dobu z domova ( a může jít i o rekreaci), tak ví, že se někdy dostavují různé nálady a ten člověk se už zase těší domů.

A pokud toto víte, tak víte i to, jak je vám báječně i na obyčejném  jednodenním výletě u sousedů za hranicí, když někdo projeví svoji družnost, úsměv, a třeba i znalosti o vaší zemi, nebo dokonce městě.  Odměřený pohled může dojem naopak zase pokazit. Proto jistě i chápete, že jsem chtěl článkem potěšit všechny, které to mediální téma ( zpráva z tisku) buď zajímá, nebo jim udělalo radost, že někdo vzpomenul jejich zvyků a v neposlední řadě jsem připomněl, že se svět mění.

A jedna veselá pikantnost závěrem. Sice jsem včera dopoledne viděl na Karlově náměstí velký autobus německé cestovní kanceláře a turisté prošli již klasicky Pražskou bránu a Svatováclavskou ulicí zamířili na vyhlídku, ale nejčastějším jazykem, jaký jsem za zámkem na vyhlídce o Vánocích zaznamenal byl jazyk podobný ruštině a až druhá byla domácí čeština. Asi jsme moc seděli doma u televize :-).












Žádné komentáře:

Okomentovat