pátek 17. ledna 2020

Máte rádi keramiku ? Právě byla zahájena velmi pěkná jedinečná výstava soukromé sbírky zahrnující 17. až 19. století. Reklamní fotografie vás jistě dostanou. Pozor, Vodárenská ulice je ve směru ke Chloumku neprůjezdná !! Přístup k seriálům z tohoto článku.


Milí čtenáři, přišel mi dnes materiál z RMM, který musí dostat každého člověka, který má smysl pro krásné historické věci. Věřím, že vás vystavené fotografie pohladí po duši stejně tak, jako mě a třeba se i na výstavu půjdete podívat. Další informace následují za první částí článku.

PROMĚNY TVARU A DEKORU ve fajánsi a jemné kamenině 17. až 19. století
17. 1. – 9. 2. 2020, Regionální muzeum Mělník - velký sál

Jedinečná sbírka keramiky je do 9. 2. 2020 k vidění ve velkém sále Regionálního muzea Mělník na výstavě „Proměny tvaru a dekoru“. Představuje soukromou sbírku významné vědecké osobnosti minulého století, jakou byl vynikající ortopéd, prof. Miroslav Jaroš (1897–1970), přednosta 1. kliniky pro ortopedickou chirurgii Univerzity Karlovy v Praze a univerzitní profesor ortopedie a traumatologie.

 Obsah vystavené kolekce sleduje uměleckou práci modelérů, malířů a dekoratérů středoevropské keramiky v průběhu více než tří staletí.
Kurátorem výstavy je historik umění, sběratel, pedagog a dlouholetý spolupracovník mělnického muzea Mgr. Miroslav Smaha, který skvělou sbírku svého dědečka léta opatruje i rozšiřuje. A tak se návštěvníci mohou kochat jemnou krásou snoubící se s řemeslným umem našich předků
.
„Soubor obsahuje nejrůznější typy nádob z bohatě malované moravské a slovenské fajánse a české i německé jemné kameniny. Pyšný jsem hlavně na nejstarší kusy - habánský talíř ve tvaru kardinálského klobouku datovaný letopočtem 1693 a typické talíře z manufaktury ve Frankfurtu nad Mohanem, Hanau nebo Bayreuthu, zastupující kobaltem malovanou fajáns z konce 17. a první čtvrtiny 18. století po vzoru holandského Delftu.“ říká Miroslav Smaha.

„Jsem velmi rád, že se podařilo pro výstavu zapůjčit také dědečkův portrét od Zdeňka Buriana - osobně se znali. Babička obraz věnovala 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, která se zápůjčkou pro výstavu souhlasila.“ dodává Miroslav Smaha
.
Návštěvníci mají možnost obdivovat také dnes již málo známé siderolithy a terralithy. Jedná se o kameninu s charakteristickým lakovaným povrchem kovových barev (lesklý kopálový a jantarový lak, matné fermežové nátěry…), která se vyráběla výhradně pouze v oblasti Děčínska a Teplicka a rozšířila se v průběhu 19. století.

Výstava je otevřena denně kromě pondělí 9-12 a 12:30-17 hod.


Kontakt: Kristýna Frelichová – odd. PR a propagace frelichova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651, tel. 315 630 923 Regionální muzeum Mělník, příspěvková organizace Středočeského kraje, nám. Míru 54, 27601 Mělník Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin http://www.muzeum-melnik.cz/








Občas se stává, že člověk někam nepřijde, nic netuší, a pak se diví. To se stává i mně, a tak mě doslova ohromil článek ..... https://www.facebook.com/groups/1808841266008571


Zpráva hovoří jasně. Prakticky a do konce května platí, že pokud budete chtít jet od města a z Podolí k prodejně Eva, nebo na Chloumeček,  tak využijete náhradních ulic Kokořínská ( Blata) a Klášterní ( u koupaliště a Kauflandu).
A pozor ! Jistě jsou této situaci přizpůsobeny i jízdní řády, ale to jsem ještě nezjišťoval.

Ještě přidám odkaz, který vás zavede na  začátek osmi seriálů na Soutoku:

https://soutok.blogspot.com/2018/02/radikalni-rez-na-soutoku-osm-serialu.html

Zjistil jsem totiž, že vás zejména zajímá seriál o etnické hudbě na téma Afrika a Tyrolsko. Je tu ale i pop  a vzpomínka na Ein Kessel Buntes , cestopisy, seriály o policii i dopravě na Mělníku v  minulosti a další.

Žádné komentáře:

Okomentovat