pondělí 13. ledna 2020

Nízký náklad knižního jízdního řádu ČD pro rok 2020 přivádí prodavače firmy Pont k zoufalství, ale je nejlepší reklamou. Dobrodruzi už vyjeli. Na Mělníku byly opět podmínky.


Byl jsem se v pátek projít na mělnické nádraží ČD pro oblíbený časopis ČD pro vás a byl jsem úspěšný. Jak tak prohlížím obsah čísla, tak vidím krásnou a neuvěřitelnou reklamu. Mám si prý zadat na netu adresu http://www.ponty.cz/pont/ , protože to jsou jediné prodejny ve vybraných železničních stanicích ve velkoměstech, kde se dá dokonce koupit knižní jízdní řád ČD.

Jak asi víte, tak už i v televizi bylo koncem prosince uvedeno, že na základě nějakého výzkumu je letos vydaný knižní řád  pro rok 2020 (2019/2020) vydán podstatně nižším nákladem jen pro zaměstnance a nikde se neprodává. Jenže i na vzdory současné elektronice, se pořád najde ještě dost fandů, kteří jsou za knižní řád rádi a rádi se jím probírají. Mimochodem, elektronickému vyhledávání spojení mezi vzdálenějšími místy moc nevěřte, protože leckdy nějaké regionální spoje vynechá.

O tom bych mohl mnohokrát vyprávět i v rámci republiky, ale nejvíce jsem to pocítil, když jsem v roce 2011 hledal  odpolední spojení z Pasova (Passau) domů. Teprve až web Deutsche Bahn mi tehdy nabídl regionální spojení do Regensburgu, kde jsem měl ještě asi 2.5 hodiny na procházku, než jel přímák do Prahy a hlavně jsem neměl oprávnění jet na jízdenku SONE+   našim webem nabízenými německými expresními vlaky.

Vzhledem k tomu, že jsem kdysi dávno také kupoval rád jízdní řád ČD a ten poslední mám snad z roku 2005, tak mě z několika důvodů napadlo, že řád z roku 2020 si pořídím. Zpráva jednoho čtenáře na FB totiž upozorňovala, že řády stahují z poboček především do Prahy.

A jak to dopadlo ? Rozhovor : Můžu se na něco zeptat ?" - ,, Jízdní řád. Už nikde nejsou, ani u nás, ani jinde, vyprodáno. Už aby to na tom internetu smazali ". Připomínám, že tyto malé především potravinové obchůdky jsem až dosud zcela přehlížel, tak mají vlastně reklamu :-).

Jenom tak pro zajímavost. Kolikrát jen se člověku stalo, že na základě reklamy zejména na netu pro něco zcela zbytečně jel a prodávající si stěžoval na spolupracovníky z oblasti reklamy. Všechno nelze objednat a lidé nikdy neradi na něco čekali.


Určitě někteří z vás koukají v těchto dnech na Rallye Dakar 2020 a přitom se seznamují aspoň trošku s krajinou a životem v Saudské Arábii, kde se slavný závod nyní jede. Není to špatné, ale na poznávání krajiny a kultury Saudské Arábie je skvělý FB Tadeáše Šímy, který předloni projel Afriku od severu k jihu a Soutok to občas sledoval. Jak jsem tu již psal, tak Tadeáš vyjel na cestu i letos a měl zase úplně jiný plán, který však byl nucený trošku pozměnit.

Původně měl navštívit přítele v černé  Africe, účastnit se několika terenních akcí v boji proti pytlákům, kteří decimují slony, a pro něj již známou západní Afrikou se vracet domů. Nedostal však potřebná víza, a tak došlo ke změně plánu. Jízdní kolo za ním nakonec přilétlo do Ománu, odkud šlape domů do Prachatic.

Nyní je Tadeáš v Saudské Arábii a vy se na krásné obrázky i zážitky můžete podívat na ....

https://www.facebook.com/nakolepresafriku/   .

Tadeáš samozřejmě kromě aktualizací z cesty na FB přispívá i do novin a jeho poslední článek rozesměje asi každého muže :

https://www.lidovky.cz/cestovani/aktuality/na-kole-pres-arabsky-poloostrov-sultanat-oman-je-mirumilovny-kraj.A200106_125402_aktuality_ape

Chtěl jsem sem zařadit úryvek, ale nechci vás připravit o něco, co nám na jednu stranu přijde úsměvné a přitom to stojí za určité zamyšlení . Vždyť i Tadeášova reakce na dotaz je výmluvná.

Zmínil jsem tu i mladíka, který vyrazil na koloběžce z Jihoafrické republiky vzhůru k egyptským pyramidám a koukám, že má i dívčí doprovod. Toho můžete zase on-line sledovat na ....

https://www.facebook.com/dobrobeznik/ Viděl jsem dnes také jeho cestopis z poslední cesty po Asii a musel jsem konstatovat, že dnes už je všelijakých těch cestopisů a deníků hrozně moc. Navíc si na monitoru můžete pěkně obrázky roztáhnout a klikáním přepínat.


A článek uzavřu takovou krátkou zajímavostí. V neděli byly nad českou částí republiky po 12 dnech opět rozhlasové podmínky a podařilo se po čtvrt roce zachytit na kanále 7D  opět švýcarský mux SMC D02, který přišel s vysokou pravděpodobností z kopce Le Chasseral v SZ Švýcarsku. Výkon vysílače je pouhých 2.5 kW, vzdálenost na Mělník rovných 650 km. Dále tu byly i rozhlasové multiplexy z Bádenska, ale to tzv. tropošíření umožňuje. Morava měla tentokrát smůlu.





Žádné komentáře:

Okomentovat