úterý 22. listopadu 2011

Historické mapy: Pšovka

A po pár dnech je tady další díl pravidelné rubriky. Jak bylo minule slíbeno, tak se dnes podíváme na Pšovku. Na první pohled by se mohlo zdát, že zde k tolika zménám nedošlo. Spousta domu které v roce 1954 stáli na svém místě, tam stojí dodnes. Největší proměna se týkala oblasti dnešního kruhového objezdu. Už v roce 1954 bylo u dnešního Mefritu upraveno koryto říčky Pšovka. To bylo upraveno v době stavby objektu, tehdy ještě pivovaru. O tomto objeku už se psalo na Mělníčku, ale vrátíme se k němu i někdy v budoucnu zde.
Kvůli stavbě mostu na Liběchov, nebyl zbourán ani jeden dům. Za to kvůli stavbě nového mostu se demoliční firma vyřádila. Celkem bylo strženo sedm domů.  Nutno říct že většina jich byla v dezolátním stavu. Možná si někteří z vás pamatují na dům v ulici Bezručova, naproti Mexe. Ten byl stržen ke konci devadesátých let.Podobně vypadali i již dríve stržené.
Zajímavý je pohled do ulice Panešova. Už tenkrát zde stála budova dnešní ZŠ. Avšak okolních staveb zde bylo minimum.
Další zajímavostí je i hriště FK Pšovka. To stálo na svém mistě už nekrát. Vedle něj se náchazela výrobní hala. Hřistě ale nemělo žádnou tribunu a jen minimální zázemí. Toho se dočkalo až mnohem později.
A poslední komentář věnujeme do Nusařské. Zde ulice končila v místech kde dnes vede nový most. Dál pokračovala pouze pešinka do Čertovské kde říčku překlenula lávka. Podel pěšinky se ale později také začalo stavět. Bohužel nešlo o nijak velké a kvalitní stavby a tak museli usoupit modernímu panelovému domu.
Kliknutím snímek zvětšíte v plné velikosti na novou stránku.
V příštím díle se podíváme na okolí autobusového nádraží.

Pro Soutok připravil Roman Rak

Žádné komentáře:

Okomentovat