středa 4. října 2023

Výstaviště v Lysé nad Labem v měsíci říjnu nabízí řadu výstav. Čechům se v DAB+ povedla neskutečně Francie. Konečně i Sněžné jámy. Žijeme politikou, žijeme volbami.


Začal nám měsíc říjen, a to tu dávám obvykle kalendárium výstav v RMM, ( Regionální mělnické muzeum) ve Mšeně a v Lysé nad Labem na výstavišti. Z RMM zatím nic nepřišlo a předpokládám, že tak nejdříve zítra, ve Mšeně nyní proběhlo několik akcí a je to teď trošku volnější, ale doslova to graduje v Lysé nad Labem. Tam již zítra začíná celá řada výstav, která se točí symbolicky kolem zemědělství, které tak nějak k podzimu patří.

Dokonce jsem spatřil plakát, který mi letos nějak utekl, ale nese aspoň pro mě docela příjemnou zprávu. Do Kropáčovy Vrutice, se letos po nějakých problémech a určité časové prodlevě vrátila milá výstava zemědělské techniky, která divákům představuje v poměrně romantickém prostředí nejen nové zemědělské stroje, ale je i nostalgickou vzpomínkou do let minulých. Tak snad příště.

Co tedy v Lysé nad Labem můžete obdivovat ? Informačně to spatříte na obrázcích a podrobněji na webu 






Rozhlasovou stanici Rádio Salzburg můžete na výhledových místech směrem na Prahu občas naladit na frekvenci 94.8 MHz FM i na obyčejný teleskop. Vzdálenost je 300 km.

I v zálibách platí, že když dva dělají totéž, tak to není totéž. Sice jsem si v minulosti pozvedl náladu, když se mi třeba kdysi povedlo v jeden den zachytit na obyčejný teleskop v pásmu DAB+ multiplex až z francouzského kantonu Švýcarska, nebo z Dánska, Slovinska, Chorvatska, či rovnou z pěti švýcarských multiplexů najednou a často jen od mělnického zámku na teleskop, ale jsou tu prostě lepší.

Známému jezdci po nejen našich kopcích popřálo veliké štěstí a po Belgii, Skandinávii a Británii opět triumfoval, když na konci víkendu na vysokých kopcích ( proti naši nadmořské výšce) opět triumfoval s úlovkem vysílače v blízkosti Paříže. Pro pásmo DAB+ je to úplně neskutečný úlovek, který se nejspíše nebude nikdy opakovat. Více na :


Na FB diskusní skupiny, se pak k článku samozřejmě zvedla velká diskuse.



A ještě jedna zpráva ze stejného soudku. Konečně jsme se dočkali toho, že snad s tříletým zpožděním oživili Poláci i DAB+ vysílač na Sněžných jamách v Krkonoších, který má obrovský význam. Sice vyzařuje podle prvních informací  jistého polského diskusního webu i 180 km severně směrem k Baltu, ale na naše území je vyzařování omezeno. Nicméně jsou již i někde u nás hlášeny nějaké stopy signálu a můžeme očekávat, že vysílač bude u nás předmětem pokusů a jistě to i já někde v terénu vyzkouším.




Snad každý z nás navštíví na netu kromě svých hobby a aktivit i  náš největší zpravodajský server, abychom byli trochu v obraze, co se kolem nás vůbec děje. Prostě už nemusíme čekat na hlavní televizní zpravodajské relace tak, jako kdysi. Když to shrneme, tak pak  nejvíce diskusí mají vždy politicky laděné články. Své tento uplynulý víkend navíc ještě sehrály i volby na Slovensku, které nás zastihly v takovém zajímavém čase, kdy máme  časově svoji volební parlamentní minulost asi tak daleko, jako volební parlamentní budoucnost. Voleb je mimochodem samozřejmě více druhů.

Je opravdu zajímavé sledovat názory obou skupin a konfrontovat to se skutečností. Vidíme to konečně mediálně právě nyní na Slovensku, že vítěz voleb nemá nyní co oslavovat a rozhodovat o konečném uspořádání prakticky bude nejspíše lídr až třetí strany v pořadí. Jak kdosi s jistou nadsázkou v diskusi správně napsal a sklidil mračouny, tak strana která nemá zisk po sečtení hlasů přes 50 procent, se v danou chvíli vůbec nemůže radovat.

Je to samozřejmě poněkud nadnesené, protože různí politologové již někdy mají celkem úspěšné představy, jak by mohla jaká možná koalice vypadat, byť se někdy mohou objevit zejména po volbách i nečekané koalice, nebo návrhy, ale přišlo mi to matematicky trefné.

 Pohodový první říjnový víkend.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat