neděle 8. října 2023

Obrázky, které se navždy zapíší do historie města Mělníka i našich životů. Tam kde teče řeka Labe, tam jsme se mnozí procházeli suchou nohou.

 


Tak jsem si tak trochu říkal, že jde možná o zprávu hodnou nějaké večerní hlavní televizní relace, ale neměl jsem to štěstí ani na stránkách https://www.seznam.cz/ .

Nicméně se o havarijní události v katastru vodního díla v Dolních Beřkovicích některé weby zmínily a jeden z nich je například ....


Hladina řeky Labe zkrátka překvapila některé občany města Mělníka již v sobotu svojí nezvykle nízkou  hladinou, která podle tiskových informací poklesla o více než metr oproti normálu. Připomínám, že nejčastější stav hladiny pod Mělníkem je dle vodočtu 250 - 270 cm. Na upozornění jsem vyrážel k řece již včera v podvečer, kdy byla navíc i zatažená obloha a po návratu jsem se snažil věřit technickým údajům na adrese ....


...., kde se každých 10 minut aktualizuje stav hladiny a minimum zůstalo trvale na hodnotě 208 cm. Se stejnou hodnotou pracuje i další důležitý říční  web ....



Ovšem, jak vidíte, tak jsou tyto hodnoty v rozporu s tím, co se píše v článcích, a co lze přímo na místě uvést v pochybnost už jen tím, když na některých místech sestoupíte suchou nohou do částí, kde nyní voda není. Je hezké, že je tu informace, kde všude nemohou plavidla plout, že je na prvním zmíněném webu drobná červená věta : Data bez záruky, ale možná by mohl na webech někdo uvést, že snímací zařízení již není schopno měřit data pod úroveň 208 cm. Můžeme tak tedy nyní asi jen odhadovat, že je v hlavním říčním korytě něco mezi 90 cm - 150 cm. Kromě toho se v pondělí máme dovědět, jak asi dlouho bude kvůli opravě tento stav řeky, který je velmi kritický pro živočichy v řece, jak dlouho bude trvat.

Je již mnoho hodin, zítra zase povinnosti pracujícího člověka, tak si s tím ( textem) již nebudu hrát, ač mám rád kombinaci obrázků a fotografií, a dodám tedy již jen sérii fotografií z dnešního časnějšího odpoledne. Pod obrázkem vodočtu je komentář.

Pohodový vstup do dalšího týdne.


































Povšimněte si těch rozbitých schodů  právě v místech běžného stavu. Podle stupnice vodočtu stojím tedy někde na dvou metrech a za mnou je již hladina řeky. Na druhé straně řeky to byl z koryta řeky naopak slušný výstup. Co si tedy vybrat ?













Žádné komentáře:

Okomentovat