pátek 6. října 2023

Říjnové akce jedou: Drakiáda Na Kamínku ve Strážnicích. Svatohavelské posvícení v Liběchově. Pivobraní v Přívorech.

 


Chtěl jsem si dát dnes se psaním volno, ale když jsem viděl takové krásné plakáty, tak to fakt nešlo :-). Už jen to, že ta Drakiáda je tuto sobotu a později by postrádal tento plakát smysl. Byli bychom na tom asi tak, jako kdysi, když naši předci říkali : ,, V blafáku ( týdeník Mělnicko ) nic není, a pak po víkendu napíšou, jaké pěkné akce se kde udály a dají tam obrázky. Předem nikdo nic neví."

Vězte tedy, že zřejmě někde mimo jiné možnosti je při polní cestě ze Strážnice do Vehlovic na sobotu naplánována drakiáda. Nu, je to tam docela vysoko a snad by tam i nějaký vítr mohl foukat. Mám to lehce prozkoumané pochopitelně i mezi Liběchovem a obcí Strážnice, ale cesta z mělnické čtvrti Vehlovice do obce Strážnice mě také kdysi zajímala a důvod byl poznávací i turistický.

Je to už hromada let, když mi jeden známý ze severu našeho okresu řekl, že vymyslel bezva turistickou trasu na horu Říp, aniž by se muselo přes hlavní části města Mělníka. Inu, tehdy byla ještě lávka přes řeku Labe v blízkosti mělnických Mlazic u obce Dolní Beřkovice přístupna veřejnosti a byla i hojně využívána chodci i cyklisty, neboť je to určitá zkratka. Ať už šlo o sportovně cyklisticky založené Mělničany jedoucí třeba z Blat do práce na EMĚ, či do cukrovaru v Dolních Beřkovicích, nebo naopak o lidi z levého břehu řeky Labe  dojíždějící do tehdy průmyslových mělnických Mlazic.

Nezapomínejte, že tehdy ještě ani nestál nový most ( stojí od roku 1993), ani žádná cyklostezka, ač aut jezdilo méně a přes Vlíněves a Brozánky to byla ještě slušná štreka. Krom toho, se také dalo na sousední železniční trati číslo 090 vystoupit buď v zastávce Cítov a přijít přes Brozánky, nebo na nádraží Dolní Beřkovice ( před rokem 1874 stanice Mělník) a přijít přes lávku do Mlazic a dále dle potřeby třeba přes Pšovku, nebo podle kolejí blíže k centru. A to vše i přes později slušnou autobusovou síť.


A z obce Strážnice to už máme jen kousek právě do toho Liběchova, a také z Mělníka to není daleko :-). Už jsme akci jednou ze Soutokem navštívili a má to něco do sebe. Už je to zase pět let a život fakt žene.


Zajímavé je, že když jsem kdysi relativně nedávno četl jednu z knížek o kvantové fyzice, tak jsem si vybavil právě alej v Liběchově. Tam se píše o jistém fyzikovi, který si jednou večer v Kodani na procházce v jednom parku při pohledu na spoře osvětlenou alej uvědomil, že je pravděpodobné, že chodec, který se mu zjevil krátce pod lampou, se dost pravděpodobně zjeví i pod další lampou o několik desítek metrů dále, což mu vnuklo jistou badatelskou myšlenku.

A snad i proto, že poblíž teče říčka Liběchovka, která v mokřadech podle aleje tvoří leckdy na podzim i mlhavé počasí,  a že i tady mají jistý výzkumný ústav, tak se mi to zkrátka nějak vybavilo. To jsou všechno ty úžasné spojitosti věcí našeho světa.



Poslední plakát dnešního článku, pak patří obci Přívory. Jde prý již o třetí ročník, je tu samozřejmě i hudba a především tu nabízí svá piva několik pivovarů. Také zajímavý tip a zejména pro ty, co rádi jezdí o víkendech po republice ochutnávat různé značky všelijakých minipivovarů. I v říjnu se leckde společensky žije. Tak to je dnes vše.

Pěkný pohodový víkend.






Žádné komentáře:

Okomentovat