sobota 7. října 2023

Někdo nám vypustil pod Mělníkem řeku Labe. Záběry, jaké asi mnozí nepamatujeme, byť je hloubka 208 cm. Nový mělnický most slaví letos 30 let.

 



Měl jsem na dnešek zcela jiné plány a mělo být snad dle předpovědí i hezky, ale to tak někdy je, že je nakonec vše jinak. Sledoval jsem radar, kde se hnaly od SZ nějaké deště, venku větrno i zataženo, a když už to vypadalo relativně dobře a ukázalo se i, že je  aspoň teplo a pršet také nebude, tak vlivem oblačnosti i říjnového stmívání to bylo už jen na takovou procházku městem.

Pak mi ale zahrál telefon, abych se prý šel podívat k Labi, že se něco děje, a že je tam prý nějak strašně málo vody. To mě doslova probralo, protože povodní jsem již zažil mnoho, zamrzlé Labe také, na dně vypuštěného laterálního kanálu jsem v roli externího novináře Tepu regionu stál také, ale Labe bez vody jsem tedy ještě neviděl. Fotil jsem, kde se jen dalo, ale strašně se stmívalo, k tomu ty mraky, a to nejsou pak platné ani pixely v telefonu, ani upravovací dodatečný fotografický program, který jsem použil.


Ale, snad se na to dívat dá a zítra za světla by to bylo jistě lepší. Ale, co bude zítra ? Potkal jsem u veslařského klubu ženu, která mi tvrdila, že asi před 40 lety viděla na Labi jen takový potůček. Prý snad něco opravují na komorách u vsi Dolní Beřkovice. Nevím, odkud ty informace měla, ale proč ne ? Když jsem došel domů, tak jsem mrkl na známou stránku a řeka již mnoho hodin stagnuje na neobvyklé hodnotě 208 cm. Obvykle se stav pohybuje  na  standardním rozmezí 250 - 270 cm umožňujícím lodní přepravu nákladu.


Vzhledem k tomu, že již hladina dále neklesá, tak se nezdá, že by bylo možné třeba zítra pořídit fotky s ještě menším množstvím vody. I tak si ale myslím, že zejména pohled na Škatulky v Hořínském parku, na zcela obnažené  mostní pilíře, na vykousnuté břehy, nebo sesuté můstky na lodní mola jsou dost výmluvné. Myslím, že jsme mnozí svědky něčeho, co třeba vidíme jen jednou za život. Přitom jde o pokles cca 50 cm oproti normálu.

Fotografie jsem původně chtěl načíst v časovém sledu, ale při hledání vhodné titulní fotky došlo k nepovedenému načtení spíše ve směru obráceném. Trošku se to promíchalo, ale snad to nevadí. Za bílého dne by to bylo v kvalitě jistě lepší, ale když chce mít člověk aktualitu logicky co nejdříve.

Aktualizace 8.10. v 19.30 :

Dnes jsem se již za lepšího světla dostal k řece, abych udělal lepší fotografie a celou dobu mi leželo v hlavě, jak to tedy je s tím vodočtem pro Mělník na stránkách


Navíc jsem si povšiml, že zase o něco vody ubylo. Později jsem se zastavil za zámkem, kde jsem potkal člověka, se kterým jsme se zřejmě dobrali  společně pravdy. Totiž, měl bych ještě dodat, že jsme mimochodem také v situaci, kdy se o tom lidé dohadují a pátrají, jaká že hloubka asi může být ještě v hlavním řečišti. Našel jsem například ještě před odchodem k řece stránky ....


...., kde vám také na několika stránkách tvrdí, že je tu nyní hloubka 208 cm. Je jiná věc, že je tu nyní plavba zakázána. Každý kdo přijde na ty weby, tak věří číslu 208 cm. Uvítal bych, kdyby si dal někdo tu práci a napsal, že prostě ten přístroj, který každých 10 minut automaticky zapisuje stav, tak že pod hodnotu 208 cm měřit neumí ! Místo toho najdete v úvodu první adresy drobným červeným písmem nenápadnou větu na stránce nahoře : Upozornění - veškerá data jsou bez záruky.

Oni totiž autoři různých zpravodajských článků  leckdy také vykládají něco chybně a občas se k tomu ozvou i lidé v komentářích. Jsem opravdu zvědavý, zda se nakonec nějaká ta správná data ještě dozvíme..



































Kdysi jsem tu napsal tento článek ......


....., který připomněl, že nový most máme od roku 1993, ale na obchvaty Býkve, Spomyšle a Mlčechvost si již časově moc nepamatujeme. Nejsem zrovna nějakým fajnšmekrem mělnické regionální historie, ale občas zajdu na stránky FB Mělnické historické skupiny a nutno dodat, že tentokrát mi vzpomínka na výročí našeho nového mostu udělala radost.

Možná, že bych třeba některé ty informace našel v knížce od Františka Purše, ale to bych ji musel otevřít a podívat se, co tam o našich mostech napsal. V každém případě se mi líbí, že si pan Lojka na výročí mostu vzpomněl a připravil pro čtenáře FB poutavý článek. Já k mostu také občas chodil, také jsem se koukal, jak stavba pokračuje, ale tehdy jsem měl zcela jiné myšlení, než dnes.

Prostě jsem toho do té doby moc nevyfotil a spíše jsem si myslel, že mi most případně neuteče, než aby mě vůbec napadlo, že také má cenu fotit rozdělané věci. Dokonce mi někdy někde třeba i vadilo, když někde nebyla na nějaké historické budově nová fasáda a ani jsem tu oprýskanou stavbu kvůli tomu nevyfotil. Ostatně, tehdy se fotilo ještě na papírové fotky, šetřilo se filmem a řada mladých lidí si uvědomila, že také existuje nějaký fotoaparát, který někdy dostávali i jako dárek, aby mohli dělat především památeční rodinné fotografie.

Jenže, někdy někdo pochopí, že fotografovat nemusíme jenom děti a rodinu, často v kombinaci s nějakou památkou v pozadí, ale stejně nakonec fotíme hlavně ty památky i přírodu a výhledy, a třeba si uvědomíme, že i  dokumentace rozdělaných staveb je důležitá. Když jsem v roce 2008 plul na výletní lodi z Litoměřic do Ústí nad Labem, tak se akorát nad řekou za Litoměřicemi stavěl nový silniční most. Věděl jsem díky vlaku už dávno, že ta krajina mezi těmito dvěma městy má něco do sebe a chtěl jsem toho z lodi nafotit co nejvíce. Nakonec se mi hodily o několik let  později právě sem do seriálu ...


A když jsme proplouvali pod mostem na fotografii, tak mi ihned připomněl stavbu toho našeho a napadlo mě, že asi byla velká chyba, že jsem stavbu toho našeho aspoň fotografií, nebo dvěma nezachytil. Jenže, člověk tehdy smýšlel jinak. A tak se mi aspoň dochovala fotografie mostu, který se dle mého laického pohledu stavěl naprosto stejně, na stejné řece i  snad stejný typ.


Dovoli jsem si článek z FB historické skupiny


... z řady pochopitelných důvodů sdílet. Ostatně, na webu se články k různým téma mnohem lépe hledají, než na facebooku, což potvrzují samotní čtenáři. Stává se mi totiž, že se chystám napsat o nějaké se blížící akci a čtenáři mi již navštěvují na webu její minulé ročníky, nebo pozvánky na ně. Mimochodem, dám sem nyní i jeden tematicky blízký bonus. Oboje dělí jen snad 200 metrů na stejné řece.


Výročí 30 let od dokončení nového mostu přes Labe na Mělníku.
Ač je to k nevíře, nový most slouží již 30 let. Zdá se mně, jako by to bylo nedávno. Tenkrát jsem se šel asi dvakrát podívat, jak unikátní stavba mostu pokračuje a sledoval, jak se postupně obě poloviny mostní konstrukce ve tvaru konzol k sobě přibližují. A ta výška nad vodou. Bohužel, nepořídil jsem tehdy žádné fotografie.
Stávající starý Strakův most přes Labe postavený v roce 1938 již dosluhoval, byl v dezolátním stavu, tak musel být několikrát opravován. Bylo proto koncem 80. let 20. století rozhodnuto, že bude postaven most nový níže po řece na Mělníku Pšovce. V roce 1990 byla zahájena stavba nového mostu. Most byl stavěn tzv. letmou montáží na pilířích. Technologie letmé montáže spočívá v budování mostní konstrukce po jednotlivých částech, tzv. lamelách, které jsou betonovány do bednění připevněného na speciální pohyblivé ocelové konstrukci posuvného betonážního vozíku.
Letmá betonáž mostní konstrukce začala současně z obou břehů řeky. 5. března roku roku 1993 se obě protější části betonové konstrukce spojily s milimetrovou přesností ve výšce 24 m nad hladinou Labe. Pro stavbu byl použit beton značky 400. Most se skládá ze tří částí – z brozáneckého a mělnického předmostí a samotného mostu. Rozpětí mostního pole nad řekou je 146,20 m, obě předmostí mají rozpětí po 72 m. Celková délka mostní vozovky i s nájezdy je 738 m. Šířka vozovky včetně chodníků je 15 m. Celkové náklady na stavbu tehdy činily 220 milionů korun. Most byl slavnostně otevřen 24. září 1993. Symbolickou pásku přestřihli starosta města Ivan Václavík a Jaroslav Horák, přednosta Okresního úřadu Mělník.
V roce 2017 byl na čas most uzavřen, prováděly se opravy vozovky.
Bližší údaje se mně bohužel nepodařilo zjistit. Proto prosím přátele a členy skupiny, pokud by našli nějaké dokumentární snímky, aby je vložili do komentářů. Děkuji.
Text a reprofoto: Karel Lojka
Zdroje: kronika města Mělníka z r. 1993, internet






Žádné komentáře:

Okomentovat