čtvrtek 19. října 2023

Neděle s mažoretkami v Zelčíně. Back to reality - důležitý projekt pro mladistvé i děti ! Třikrát Halloween, aneb dobrodružství na zámku.


Aktualizováno !

Přišel mi dnes poměrně důležitý materiál z muzea, a to tím spíše, že nedávno bylo téma na asi nejsledovanějším webu  mezi takovými články, jako je dění na Ukrajině, dění v pásmu Gazy, nebo volby v Polsku a na Slovensku.

Nadpis článku tvrdil, že valná část dětí a studentů u nás má prý psychické problémy. Pokud bychom zůstali pouze u nadpisu, tak se nejeden dospělý usmál a pravil : ,, Co budou dělat, až půjdou pracovat ?" Jenže, když jste se do článku začetli, tak už bylo jasno a zvláště poznámka, že jde nejčastěji o dívky. Jo, jo, no jasně - internet. Takový internet je dobrý sluha, ale zlý pán a zejména facebook.

Zajímá vás aspoň jednorázově zrovna nějaký člověk ? Jděte na facebook a uvidíte, co vám všechno ,,poví." Třeba se dozvíte, kde a s kým byl na výletě, nebo na dovolené, jak to tam vypadalo, jakou známou televizní tvář tam potkal, jak vypadal stůl u kterého všichni společně poseděli, co tam bylo za jídlo, co se tam pilo, jak třeba vypadá nyní nejen on, ale i  kompletně celá jeho rodina, co měli na sobě, jak si zablbli atd. atd.

Jsou to intimní informace ? Do jisté míry ano, a tím spíše, že jsou fotograficky zdokumentovány, ale pořád je bezpečnější, když někdo natočí lidově řečeno takzvanou žranici, která končí klasickým a společensky běžným roztomilým ranním probouzením opilců, než když se něco zvrtne do snímků až erotických, kterých již může někdo nějak zneužít, nebo nemusí být fotograf ani přistižen. Další kapitolou jsou pak různé další elektronické seriózně se tvářící způsoby, kterými různí chytráci dokáží třeba i jen  z momentálně nepozorných lidí vylákat nějaké i nemalé peníze.

Společnost dnes komunikuje elektronicky, je si těch nebezpečí vědoma a připomínání rizik je běžnou součástí současnosti, ale zejména rozvíjející se děti je třeba na tato rizika upozorňovat a velmi často jim je připomínat. Možná to zdánlivě nesouvisí, ale kolik mladých lidí dnes jen zemře při přechodu ulice jenom proto, že jim zřejmě velmi často rodiče nepřipomínali, že se mají během chůze rozhlížet, vyhodnocovat situaci a už vůbec nemají  mít na přechodu sluchátka na uších a koukat jenom před sebe s tím, že mám na přechodu přeci přednost? Článek i fotografie k téma najdete v závěru článku.

Aktualizace 21.10. ve 12.00 :

 

Aby ten dnešní článek nebyl až tak vážný, tak tu mám zase několik příjemných akcí a zejména pro mladé rodiny s dětmi. Už v neděli máme v Zelčíně mažoretky, což je vlastně  další aktualita. A protože se blíží Halloween, po němž následuje Památka zesnulých, tak jsem rád, že sem mohu zařadit další povedené plakáty, které vás zvou hned na tři místa. Ten program je samozřejmě odlišný, ale  podrobnosti najdete na příslušných webech mělnického zámku, obce Vysoká a Zooparku Zelčín.



https://www.obecvysoka.cz/halloweensky-lampionovy-pruvod/a-1059

To je tedy dnes vše a pohodový víkend !





Místo: Regionální muzeum Mělník, velký sál Projekt: Back to reality Termín: 16. – 25. 10. 2023; vernisáž 13. 10. v 17:00 hod.

BACK TO REALITY! Mělník má nový preventivní projekt pro školy

V pátek 13. 10. byl odbornému publiku představen další z cyklu sociálně preventivních projektů, který již více než deset let realizuje pro školy, rodiny s dětmi a místní komunitu tým Prevence kriminality města Mělníka, Policie České republiky – Územní odbor Mělník, Městské policie Mělník a Regionálního muzea Mělník. V pořadí jedenáctý zážitkový projekt BACK TO REALITY! cílí na oblast bezpečného kyberprostoru v perimetru nejmladší generace. Pilotně v něm osvědčená sestava policistů, strážníků, preventistů a muzejní edukátorky pracuje po dobu dvou týdnů v muzeu s 24 školními skupinami (4.– 6. ročník ZŠ) z Mělníka i celého regionu. Pro letošní projekt realizátoři získali nezaměnitelný tvůrčí potenciál mělnického kreativce a grafika Petra Raista Šťastného, a tak účastníci vstupují do virtuálního herního příběhu, v němž si otestují své rozhodovací procesy odpovědného chování v kyberprostoru. Program využívá moderní technologie interaktivní projekce (videomapping) s lákavým vtažením do tématu prostřednictvím rozšířené reality. Věnuje se otázkám kybergroomingu, phishingu a sextingu. Lektoři se snaží aktivizujícími metodami přispět k eliminaci rizik a ohrožování sociálních vztahů, formování dovedností a postojů ke zdravému životnímu způsobu a nabízet cestu k řešení obtížných životních situací. Po vyhodnocení pilotní verze chce s programem preventivní tým dále aktivně pracovat. Projekt finančně podpořil Středočeský kraj a město Mělník.

-RMM-






Žádné komentáře:

Okomentovat