středa 25. října 2023

Letošní 105. výročí samostatného státu vychází na sobotu. I tak to někde je. Změna času. Sto let ČSA. Kolotoč zvučných výstav v Lysé nad Labem začíná. Akce ve Mšeně a okolí. Co by dnes asi napsal Kosmas ?


Je to až k nevíře, jak moc ten čas letí. O uplynulém doslova nádherném víkendu, se někdo vypravil na výlet, jiný se vrhl na nějaké třeba i odkládané práce a zase máme před sebou víkend další. Je v něčem nějak mimořádný ? Je mimořádný aspoň ze dvou důvodů. Nejprve si v sobotu připomeneme již 105. výročí založení samostatného státu, a pak nás hned čeká přechod na středoevropský čas, který vystřídá čas letní, jenž je u nás zaváděn nepřetržitě od roku 1979.


Že vám to připadá trošku nespravedlivé, že tu máme zrovna svátek, který připadá na víkend ? Tak my jsme takový skromně vychovaný národ, ale všude to tak není, byť se to samozřejmě moc nepřipomíná.


Jde sice o článek z loňska a podle některých komentářů u jiných článků mají to přesouvání náhradního volna za svátek i v Německu ( pokud je v sobotu, je volno v pátek a nedělní se vybírá v pondělí), ale tak to je celkem jedno a je to jenom taková zajímavost.


Nicméně, byť si to mnohdy neuvědomujeme, tak nám to všechno píše dějiny a děje se toho kolem nás v současnosti opravdu mnoho. Dokonce tu mám dnes i takové netradiční pozvánky vedle těch tradičních, ale pojďme pěkně popořádku. Podzim již začal, a to je možná doba, kdy není od věci se také zásobit nějakým tiskem, který nám přinese radost a nemusí jít vždy jen vyloženě o knihy.

Pokud jsem tu řadu měsíců poslední dobou nepropagoval svůj oblíbený časopis, kde už jen obal prodává, tak to bylo tím, že mě hlavní témata a další drobné články prostě zrovna moc neoslovovali. To se nyní poslední dobou zase změnilo a je tu opět číslo, které mě oslovilo. Vždyť si neustále připomínáme nějaká výročí a je úžasné, že si letos připomínáme také 100. výročí vzniku ČSA. Nejsou to jenom slavní panovníci, ale je to i úžasný technický pokrok, který nás provází mnohdy takovým způsobem, že si to sotva stačíme uvědomovat, pokud se na chvíli nezastavíme a nezačneme nad tím přemýšlet.

Pro úplnost dodávám, že číslo třeba také doplňuje zajímavý vhled do některých ze 42 atentátů na Adolfa Hitlera a prohlédnout si jeho obsah můžete na .... https://www.epublishing.cz/ziva-historie-112023


Jak jen to v dnešní době opět zase vše souvisí, a jak to opět působí provázaně. Co by asi tak dnes napsal letopisec Kosmas, kdyby žil ? Možná toto :

,, V desátých letech století  nového po miléniu žili mělničtí  životem pokojným plným všelijakých kejklí, kdy vůbec nemyslivše na dění politické podléhali zejména o krásných jarních dnech slunečných  všelijakým radovánkám, jenž akcemi kulturními nazývali. Za některými na železném oři zprvu za nevidoucí hradby mšenské až občas jezdívali, ale toliké dění veliké měli i na svojem rynku. Však v radovánkách těch nechybilo bujarí v podobě dětských kočárových vozů,  občasných veselicí při moku zlatavém i winu místním, jakož krojovaných návštěv hudebních ze všech koutů země naši i ze zemí orientu.

 Leč parádu toho všeho na míře nejvyšší asi ukončiv souboj kočárů ryčící silou kol hradeb místních. Tomu početná čeládka přihlížela a velice se radovala. Když však přikvačiv 20. léta století toho, počali se v zemích dalekých dít divné věci, které až k nám přikročivše. Zprvu družina královská doby té si vedla nejlíp v celém dalekém okolí, ale pak špatní rádci rozeštvali lid ten proti sobě.

Naříkali tovaryši cechů všelikých, lid prostý, kterému volného pobytu v země daleké bylo bráněno a nýčko někeří pro pokoj svůj i volnost svou poddali se nařízením všelikým  snad v dalekém čarodějném království smyšlených a slouhy myšlenek těch dovezených. Sotvav odešlo po čase dlouhém bez konce prokletí lidu všelikého, tak  odplata na sebe nedala čekat a noví vůdcové vykročili k novým neznámým zítřkům.

A byly to zítřky zcela jiné, než v letech těch desátých, kdy bylo mezi chasou početnou tolik veselic. Všade bylo bojů i šarvátek a chasy kolem i ty vzdálené, byť cizí řeči vzájemně ovládaly, nemohly se domluviti, jak v časech babylonských dávného starověku. Už i lid mladý, kerý dříve rád do zemí v okolí i dalekých vandroval, přestav si najednou bezpečím jistý být, neb nejen k jiným opatrně hleděl, ale i k věcem dalším.

Zem se počala měnit a více bojů počalo i mezi tvorstvem dalším, keré díky čeládce cestovalo i do krajin vzdálených a po vzoru lidu všelikého, také ono chtělo dobýt nová území. Zrodil se i  další svět, kerý  před časem nedávným skor nikomu na mysl nepřišel, ale různí mudrci mu počali slout  AI. Byla to chvíle ta všeho očekávání, kdy vše na matce naši Zemi čekalo na jakýsi blízký sůd, kerému všici zovali jinak , byť mysle jejich, se v tom čase spojovaly."

Více toho novodobý Kosmas k dané chvíli napsat nemohl, protože mnoho věcí bylo otázkou toho úžasného chodu dějin.



Kam tedy na sváteční víkend ? Jak jsem již napsal, tak můžeme volit cíle osobní, můžeme užít různé kulturní nabídky i výstavy, či jiné akce, ale mám tu tentokrát i jiné nápady. Ne snad, že bych do toho kvůli množství  návštěvníků, nebo i nákladu, který budu mít zřejmě na zádech šel, ale proč třeba nezajít do míst, kde se píší české zákony i dějiny ?
Aspoň jeden odkaz za vše ....


Pohodový sváteční víkend !


Žádné komentáře:

Okomentovat