pondělí 25. září 2023

V neděli se při západu slunce objevil u obce Strážnice 110 km !! vzdálený Klínovec. Rekord v rámci okresu ? O možnostech dálkové viditelnosti Vrátenské hory.

 

Západní výhled ze Strážnice.

Mnozí lidé opěvují  různá skalní města, vodopády i přímo celé chráněné krajinné oblasti, národní parky a horstva, ale pravdou zůstává, že Česká republika je  rozhlednovým královstvím v centru Evropy a Češi rozhledy zbožňují.

Většinou se řeč mezi návštěvníky stáčí k tomu, co je zrovna vidět, jak je to daleko, a jak daleko je z místa vidět, když jsou opravdu podmínky, ale rozhledny i rozhledy nám slouží často i jinak. V řadě případů jsou místem k rozjímání, místem k určitému osobnímu povznesení a radostí z pohledů do kraje, ale vydáváme se na taková místa také třeba i proto, abychom si tu užili západy, nebo východy slunce, či případně rovnou nějakou romantickou noc.

Rozhledny a rozhledová místa však užívá i celá řada lidí, kteří se věnují nějaké zálibě, a tak je vlastně návštěva takového místa odmění hned několikrát. Pravda, takový rybář prožije pochopitelně například třeba i noc kdesi dole u řeky, ale lovci neviditelných rozhlasových vln si užijí právě ty kopce i rozhledová místa. Hobby je to skutečně rozmanité, protože rozhodně ne vždy platí, že na nejvyšším místě konkrétního kopce budete mít úspěch.


Romantický hrad Házmburk v odpoledním oparu. Bez úpravy fotografie.

Ne každý je zvědavý na to, aby na digitálním kanále 7A poslouchal v nejlepší kvalitě multiplex Českých radiokomunikací ( CRa), který vysílá stanice , jako Evropa 2, Frekvence 1, Rádio Beat a 11 dalších v tabulce níže  v odkazu.

https://www.digitalradiodab.cz/rozhlasove-stanice.html

Ihned, jak jsem se dozvěděl, že letos zahájilo na stejném kanále své regionální vysílání Sasko pro město Drážďany, které lze s úspěchem zachytit leckde na severu Čech a moderátor webu o digitálním rozhlasu jej přijímá na asi 17 prvkové směrové dvojče v Praze, tak to byla pochopitelně výzva.

https://www.ukwtv.de/cms/deutschland-dab/sachsen-dab.html#Region%20Dresden

Jenže, co dělat, když signál z Prahy je v tomto případě na Mělníku tak silný, že ani za pomoci směrové antény nemáte nárok ? Vzhledem k tomu, že tu pořád ještě nemáme ty pravé podzimní podmínky na nějaké dálky, tak jsou tyto pokusy na nejbližší sousední vysílače celkem na programu dne. Začal jsem již na začátku června na kopci s kruhovým výhledem jménem Nedvězí. Tam se již pomocí směrovky podařilo naladit oba multiplexy stejného kanálu ( Prahu i Sasko), ale tím výzkum pochopitelně neskončil.


Vrátenská hora.


Hobby nádobíčko pro momentální občasnou zábavu na pásmu DAB+ a FM není nijak drahé. Rybaření by vyšlo dráž :-).

http://soutok.blogspot.com/2023/06/kde-je-videt-tretina-cech-nenapadny.html

Přeci jen je to Nedvězí trošku z ruky a není ani moc zábavné jezdit za pokusy pořád do stejných lokalit. Naopak je v tomto případě zajímavé najít takové místo, které bude co nejblíže k našemu domácímu městu a přitom již nebudou pražské vysílače překážkou. To se nakonec dle určité předpokládané naděje povedlo právě za obcí Strážnice ( 326 m.n.m.), kde se terén za vrcholovým bodem svažuje k severu, začíná působit jako přírodní bariera ve směru na Prahu a je pochopitelně výhodný pro signály ze severu.

Pokud by byl drážďanský vysílač na kanálu sám, tak by byl zřejmě k ulovení i za našim zámkem, ale musíme vzít  v potaz, že jeho smyslem je vysílání pro posluchače pouze z okolí saské metropole a pražský vysílač má zase naopak sloužit  v současnosti především posluchačům středu Čech, byť je občas k zachycení i mnohem dále na severu republiky.


V pozadí je kostel v obci Vysoká a v popředí probíhá kolem menhiru a tabulí s rozhledy okresní silnice mezi obcí Chodeč a Strážnice.

Když jsem si pak zároveň se západem slunce uklízel nádobíčko, které je opravdu v některých situacích potřebné, tak jsem zažil něco fantastického. Ačkoliv se v nedělních odpoledních hodinách opět utápěl obzor v oparu a situace velmi připomínala několik výhledově nemastných posledních návštěv Řípu, tak zapadající slunce  na 269 ° velmi uspokojivě ozářilo sousední horizont mezi kopci Raná u Loun hradem Házmburk. Pokud byl dosud vidět jenom obrys  hřebenu Krušných hor, tak v danou chvíli bylo možné matně spatřit i obrys stavby hotelu na Klínovci ( 1244 m.n.m.)

Považte, že přímá vzdálenost mezi Klínovcem a Strážnicí je 110 km, což je ještě o 15 km více, než při pohledu ze Řípu !!! Když zvážíme, že z Vrátenské hory (hlavní rozhledna našeho okresu) je to na Vysoké kolo v Krkonoších 72 km a případná Sněžka se nachází 80 km daleko, tak je to vlastně obrovský rekord. Pokud by snad byla někdy vidět Sněžka z Hostína, tak je to pořád ,,jenom" 92 km. Jsme tedy pouhých 10 km od Mělníka zřejmě svědky slušného pozorovacího rekordu, který může překonat v rámci okresu již asi jen případný pohled z Vrátenské hory, odkud je to 120 km.

Ačkoliv to rozhledové tabule v ochozu na Vrátenské hoře opomíjejí, tak jsou ve hře ještě vzdálené Železné hory, kde hranice 110 km probíhá před městem Hlinskem, a tak by bylo pro nový rekord nutné nejspíše identifikovat 135 km vzdálený vrchol Devět skal ( 836 m.n.m.) ve Žďárských vrších :-).


Klínovec  ( 1244 m.n.m.) mezi Ranou u Loun a Oblíkem. Všimněte si dole pod ním části elektrárenských komínů. Na cestě k němu jsou dvě. Mělnická EMĚ a Prunéřov u Kadaně, jejíž kouř bývá vidět ze Řípu.


Detailní pohled na Klínovec na pozadí. Vzdálenost 110 km.


Vpravo Házmburk.

Samozřejmě jde o něco jiného, než když se člověk rozhlíží z Pradědu, nebo z Cínovce, či snad z jihu Čech na Alpy, ale prostě to těší, že i z našeho okolí jsou vidět takové dálky. Někomu by se mohlo zdát, že stavba na vrcholu je hotel Komáří hůrka nad Krupkou, ale po veškerém měření podloženém západem sluncem je omyl prakticky vyloučený.

Pohodový týden !




Žádné komentáře:

Okomentovat