sobota 6. února 2021

Skončilo vysílání Rádia Patriot - rádia pro Střední Polabí . Zůstal jen web a FB. Bude mít Mělník pivnici ? Další nabídka práce. Máme nový památný strom ?

 


Už to tak bývá, že se člověk někdy pro něco zapálí a těch zapálení může být za život doslova několik. Když už jsem byl v Pegasu ( Mělnické literární sdružení), tak asi ani není divu, že mě napadlo, že bych třeba také mohl zkusit psát do novin. Mám rád výlety, a tak jsem měl jasno. Jenže mi jaksi nikdo nikdy a někdy už v roce 1996 z těch tehdy snad jediných regionálních novin nesdělil, že také existují třeba i nějaké dohody o včasném dodání materiálu, a že mají pro tyto věci své lidi.


Dočkal jsem se až na podzim roku 2005, kdy byl šéfredaktorem nového periodika až do konce roku pan Jaromír Tůma a já se díky své určité aktivitě  nakonec úspěšně proměnil z pozice čtenáře na dobu cca dvou měsíců externím dopisovatelem. Mimochodem na to velmi rád vzpomínám, protože pan Tůma dobře věděl, že budu mít sám plno motivace, nebyl jsem na rubriku sám a nemusel jsem psát jen o výletech. Samozřejmě, že mě osoba pana šéfredaktora zajímala a uznejte, že tomu se říká opravdu profesní životopis :


Je to tedy trochu stručné a autor Wikipedie zcela vypustil fakt, že později také vznikly dnes již neexistující webové stránky Rádia Mělník, kde psal nejen Jaromír Tůma své občasné příspěvky. To je totiž klíčová věc pro dnešní článek.

V té době jsem totiž již psal zde na Soutoku, ze kterého chtěl původně zakladatel Soutoku Roman Rak udělat také internetové rádio, a tak je pochopitelné, že jsem se občas i podíval, co že se na Rádiu Mělník píše. Díky tomu jsem se dozvěděl o internetovém rádiu Rádiu Patriot, které šířilo slogan ,, Rádio Patriot - rádio pro Střední Polabí.

Zakladatelem stanice byl bývalý moderátor Rádia Jizera ( dnes Signál) Pepa Podolák . Stanice začala vysílat v květnu 2014 z Nymburku, ale šlo zkrátka jen o internetové rádio.


Neštěstím navíc bylo, že byla sice stanice k poslechu na PC, ale v mém netovém rádiu v seznamu mezi českými stanicemi nebyla. Aspoň si nějak již nevzpomínám .Reklama na ni v místních médiích také nebyla a nejvíce článků ji věnoval Soutok.

Je jich v daném období tolik, že to sem ani nechci dávat. Prostě to začíná květnem 2014 ( záložka vpravo a pokračuje přes prázdniny. Byla to doslova klenotnice inspirace. Vždyť vysílání mělo zahrnovat oblast od Kolína po Mělník, jejíž páteří není jen řeka Labe, ale také železnice.

Díky Rádiu Patriot Soutok vyrazil třeba za poutníkem Petrem Hirschem do Prahy -Suchdolu ...


..., nebo sledoval cestu mladíků na lodi z pet lahví v okolí Mělníku. Zvláštní skloňování podle pravidel.



Stanice se tedy snažila o zpravodajství z uvedené oblasti, ale hlavně byla stanicí hudební a Pepa Podolák se netajil tím, že chce propagovat regionální big-beat a underground. Tím se stanice zcela odlišovala od běžných stanic, jaké známe z FM.

Samozřejmě, že mě již tehdy v roce 2014 muselo nutně napadnout, jaké by to asi bylo, kdyby stanice vysílala na FM, hrála třeba běžný střední proud a opravdu se soustředila hlavně na zpravodajství. Pravidelný posluchač by pak věděl, že prvních 5-10 minut každé hodiny budou informace z Kolína, pak přijdou Poděbrady, Nymburk, Lysá atd.

Spekulovat by se dalo i o hudební náplni. Regionální hudba se hodí spíše do samostatných pořadů a mezi vstupy je možná lepší běžný střední proud. To jsou však jen takové mé klasické snílkovské a v tomto případě posluchačské nápady, které jsou nyní aspoň v případě Rádia Patriot zbytečné.

Pepa Podolák vysílání zastavil a nějak mi to přijde, že myšlenka je zajímavá, ale aby měla naději na úspěch, tak by stanice musela být především zpravodajská a vysílat v pásmu DAB+/FM. Podobný model představila stanice Hlas Prahy, o které jsem tu nedávno psal.

Zde je zpráva o ukončení vysílání Rádia Patriot z 19. ledna 2021 ( asi 7. článek vpravo shora na FB:

https://www.facebook.com/radiopatriot/    Zajímavostí je, že v počátku měla stanice logo se znaky měst 

a až později vznikl nápad se siluetami věží měst na Labi, kde je ta naše zcela vpravo.

Na závěr téma se podívejte, kde zmíněné rádio sídlilo ....


Komentář k článku je od samotného Pepy Podoláka, který měl vlastně možnost najít inspiraci z Mělníka třeba právě na webu Soutoku tak, jako jsem já zase občas využíval informace Patriotu, neboť šlo svým způsobem vlastně také o region, který dobře spojoval vlak.


Kdysi dávno po sametové revoluci jsem často slýchal nářky, že se nám někam ztratily velké restaurace, nemáme žádné pivnice, žádná  příjemná venkovní posezení na pozemcích objektů typu Vinný dvůr ( i dnes zrušené  U Císaře) a později ani žádná posezení u řeky.

 Prostě prý jen malé hospůdky, kavárny, herny apod. Poznáte to nejvíce, když někde cestujete. Ovšem, občas přichází i příjemné zprávy, jak třeba i odtud víte, byť se doba změnila a štamgasti nám z města prakticky vymizeli. V těchto dnech je plno lidí doslova otrávených. Částečně za to může Covid- 19, částečně roční období s opravdu nepěkným počasím a částečně za to mohou různé pracovní situace.

Tak vám nevím, ale pokud dobře čtu nápis na budově ve Svatováclavské ulici, tak je tam malými písmeny napsáno slovo pivnice. Že by to opravdu mohlo za lepších časů platit ? Co znamená nápis třiadvacítka ? Snad ne stupňovitost piva :-).

Co si vůbec myslíte o všech těch opatřeních proti Covidu - 19 ? To by zase bylo téma. To by mohlo být určitým způsobem podobné článku ...


Zdánlivě to spolu tematicky vůbec nesouvisí a přesto vzniká  u obou téma otázka : ,, Co je lepší ?" Navíc se podle autora zdá, že mají lidé na Kanárech jasno, ale u Covidu tomu tak není.


Práce, práce, práce a pořád se to skloňuje a mluví se o ni. Covid - 19 nás dokonce naučil další takovou novinku, která se dosud moc neužívala a říká se jí lidově ,, být doma na 60 procentech mzdy." To se ví, že někomu se taková situace může i hodit a záleží na mnoha faktorech, jiný se obává, aby dopad takové odměny třeba moc nepocítil, ale pravdou je, že se současnou situací se musí všichni nějak vyrovnávat.

Vzpomeňte na článek o Pravoslavných Vánocích, který jsem tu začátkem ledna uvedl. Tak jistě, každý zaměstnavatel i potenciální zaměstnanec má jiné požadavky, každý potřebuje něco jiného. Někdo opravdu jen shání brigádu a někoho je opravdu těžké nějak odborněji zaměstnat, ne-li vůbec zaměstnat i jednoduchou činností, ale jak vidíte, tak reklamy v televizi i velké bilboardy prostě musí každého praštit přes oči. Pro mě je takový bilboard vítaným obrázkem pro webový článek do dnešní únorové nepohody, protože mám dvě možnosti.

Buď psát o něčem jiném a nebýt tak závislý na venkovních obrázcích ze současnosti, nebo dodat tímto stylem veřejnosti nějakou informaci.



Nakonec to vyjímečně popřu .-). Pokud půjdete z města na vlakové nádraží a budete mít aspoň trochu času na rozjímání, tak si možná uvědomíte, že tento strom tu již stojí celý váš život. Je krásný a takový majestátný s vyzvednutými kořeny, které jsou patrnější z pohledu od města. Mnohokrát jsem již přemýšlel, zda ho také jednou vyfotit a učinil jsem tak až dnes. Možná typ pro ty, kteří nám občas píší  na tabulky poblíž nich informace ohledně stáří, obvodu kmene a názvy takových stromů.

To je minimálně z první únorové soboty vše. Hezký víkend !



7 komentářů:

  1. Ahoj Stando, název pivnice Třiadvacítka je podle čísla popisného domu, ve kterém se nachází. A prý už byla otevřena loni v záři 2020. Ahoj Martin K.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Martine,
    to byl víceméně vtip.Ale,díky za komentář. Jestli už byla otevřena nevím,protože mediálně o ni nikdo nemluvil na rozdíl od Beníšků,ale fotil jsem před ní nedávno sněhuláka.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem to nevzdal a pokouším se o restart...
    Rádio Patriot žije :-)
    Pepa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jsem jen koukl na facebook a snad i z nostalgie na https://radiopatriot.cz/page/3/ ...., ale to je fakt neuvěřitelné :-)). Co honem říci ? Pomyslné poplácání po zádech a hodně štěstí !! Rád na skutečnost upozorním do konce týdne čtenáře.

      Vymazat
  4. Je to škoda, protože Patriot udělal spoustu práce pro místní lidi. :) Nicméně je super, že se tu najdou lidi, kteří to snaží restartovat. Teď jsem to zkoušel a stále to jede! To je fakt super! :) Děkuji a jdu ladit. Myslel jsem, že je už po něm. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michale, díky i podruhé ! K článku z 2.11.2014 ( komentář) jsem se tam už vyjádřil. Tak, když jsem ho poslouchal naposledy, tak jsem musel říci, že když se ty skladby trefí člověku do noty a mezitím nějaké ty zprávičky obvykle od Nymburka, tak se to dá poslouchat.

      Bohužel tato stanice není ani na FM, ani se nedá naladit na mém přenosném internetovém rádiu, stejně tak, jako tenkrát, takže musí být člověk doslova přišpendlený k PC se sluchátky na uších, do čehož se mi moc nechce. Nejsem tu sám.

      Ostatně už vím, jak by to dopadlo. Jako vždycky. Zadal bych youtube.com a už bych tam pral na objednávku Status Quo, The Sweet, nebo třeba i nějaké singly ze starého Laxíku. Ale, přivedl jsi mne na myšlenku, že si snad brzy ty sluchátka nasadím. Teď jsem si ale připravil venku drát pro SV, protože jsem spíše takový zkoumací typ a dlouho jsem je netestoval :-).

      Vymazat
  5. Tak jsem si nejprve sice pustil parádní kousky z youtube.com, a tentokrát například i nejslavnější fláky DEEP PURPLE z roku 1970, ale pak jsem naladil Rádio Patriot. Lze ho teď poslouchat i v mobilech. Jo, milá změna, hudba která se jinde neslyší, občas i zprávy z regionu. Dnes trošku folková nálada. Ale, jen kdyby to bylo na FM, nebo spíše v DAB+, kde jsou i zpravodajská slade show. Už mě ale štvou ta sluchátka, a také čekají další aktivity.

    OdpovědětVymazat