neděle 21. února 2021

Nový nepěkný rekord za mělnickým zámkem v nádherném víkendovém počasí na fotografii. Mohou za to vládní nařízení ? Bojíte se smrti, nebo bolesti ? Čeká to i mladé ? Na prahu odpovědi.

 


Byl tu dnes po týdnu další nádherný víkendový den a lidé vyráželi na slunce za tolik potřebnou energií. Nebyl jsem vyjímkou, ale jak člověk vstával  celý týden do tmy a zimy, tak pro mě sobota začala tak pozdě, že to nebylo na víc, než asi na tři hodinky procházky po katastru města. Ostatně, ani se mi nikam dále z řady důvodů nechtělo a nějak to již ze zvyku patří k tomuto ročnímu období.


Nejzajímavější to bylo za mělnickým zámkem. Teď nemyslím ani mlhavý výhled, ani špatné podmínky pro zachycení dálkových muxu z Bavorska, ale samotné lidi, kterých tu bylo neustále plno. Ti si totiž možná stejně tak, jako loni na jaře řekli, že když máme od pondělí nařízeny respirátory, tak je na čase si udělat poslední rozvolnění a den tady si pěkně bez rozestupů a bez roušek užít.

Zejména mladší generace a rodiče s dětmi nevěří tomu, že by situace byla tak horká, jak nám cpou do hlavy média. Konečně, stačí se podívat na nějaké výměny názorů na Novinkách u téma covidu-19  a musí vám být jasné, jak je společnost i v tomto pěkně názorově rozdělená.

Je jasné, že žádná vláda, která tu byla před ANO nemusela řešit takovéto neprůhledné problémy, se kterými musí zápolit i jinde ve světě, ale různá nařízení, změny a brzdění mnoha podnikatelských činností již veřejnost  k pochopitelné radosti opozice pěkně nadzdvihují a předvolební  preference vládní strany padají.

Což je normální, aby si člověk v jednom supermarketu nemohl nějaké zboží koupit jenom proto, že je za červenobílou páskou ? Nebo, že nějaký malý soukromý krámek má mít zavřeno jen proto, že není supermarketem ? Nebo řešit nějakého PSA ? 

Na slunečních hodinách v našem městě se latinsky píše, že je život krásný. Dopsal bych tam, že je, ale musíte být zdraví, soběstační, volní i plni optimistických myšlenek a nesmí vám nic špatného zaplňovat hlavu. Co myslíte, bude se teď více umírat a i mezi mladými lidmi ? Informace z Chebska, či Trutnovska nám to tvrdí.

Jsme v takové zvláštní situaci. Někdo to zkrátka moc neprožívá, jiný má roušku, další ji nemá, ale v okamžiku míjení s protijdoucím, se trošku vzdálí a otočí hlavu na druhou stranu, nebo přestane navíc i chvíli dýchat. Jestli je to všechno k něčemu dobré, tak to nikdo neví.

 Teď nás po roce však čeká zřejmě nová a zatím neznámá éra, kdy máme někde nosit povinně respirátory, ale zase to bude na každém z nás, jak budeme přistupovat k těmto věcem na těch nepovinných místech třeba někde v přírodě.

Lidé jsou mnohdy již tak dlouhým a odlišným způsobem života oproti normálu otráveni, a což teprve ti mladí, kteří zvlášť touží po společenském životě tak, jako po užším fyzickém kontaktu.

Jsem tedy sám zvědavý, co se bude dále dít, protože se nyní o smrti mluví v médiích více, než kdykoliv v minulosti, pokud nešlo o válku. A nyní přichází z některých míst zprávy, že se to již netýká jenom seniorů, ale i mladších ročníků, nebo dokonce i těch nejmladších.

Obyčejně se smrtí zabývají lidé staří a nemocní, nebo ti, kteří se dostali do věku, kdy se již říká, že to může přijít kdykoliv. Pokud se zabije mladý člověk v autě, nebo ještě někdo nevinně s ním, tak se to obyčejně přičítá nedostatečné rodičovské osvětě a současnému  mediálnímu vyšinutí, které nutí mladé lidi riskovat život kvůli prapodivné slávě z naprosté nerozvážnosti a nevědomosti, že v případě přežití nemusí být celý život již soběstační.

Nyní tedy třeba také můžeme opravdu stát na prahu zcela nové situace, kdy si nemoc podle věku nevybírá tak, jak tomu občas v historii lidstva bylo.

Protože tedy smrt může opravdu udeřit, tak je dobré si shrnout, že lidé se obvykle bojí dvou věcí. Tou první je strach z bolesti a utrpení, a tou druhou je strach z neznáma a někdy i další starosti. Jak asi musí být mladé umírající ženě, která má ještě velmi malé děti ? Věda je dnes daleko a dokáže nám předložit pravděpodobné varianty toho, co je pro mnoho lidí neznámou oblastí.

Toto téma může být tedy dnes možná aktuálnější, než se zdá a do jisté míry vypadá zajímavě, ale tento článek mi připadá nyní už tak dlouhý, že to rád nechám i vzhledem k pozdní noční hodině na nějaké pokračování.

Pěknou víkendovou neděli !


Žádné komentáře:

Okomentovat