neděle 24. listopadu 2013

Dnes je tomu 22 let, co odešel Pan zpěvák. Říkali mu Freddie Mercury.


Freddie Mercury se jmenoval pravým jménem Farrokh Bulsara a narodil se 6. září 1946 na Zanzibaru. Prý zde prožil údajně krásné dětství, ale jeho rodiče byli indští Pársové, jeho otec úředník v koloniální správě a tak se Freddie postupně stěhoval na chvíli do Indie a poté do Anglie.

Tak začíná můj loňský článek o největší hvězdě legendární kapely Queen. http://soutok.blogspot.cz/2012/11/pred-21-lety-skonal-freddie-mercury.html
Ovšem, nerad opisuji a mám tu článek jiný, dnešní a originální.

Kapela  Queen na sebe upozornila prvně hitem Seven seas of rhye v červenci 1973, což je rovných 40 let. Svět však začala dobývat až později svoji slavnou extravagantní Bohemian Rhapsody z roku 1975. Její hity We will rock you a We are the champios se staly sportovními hymnami. K nejznámnějším písním 70. let, pak patří například hity
 Killer Queen, Save me, či Bycicle race. Skupina pak uspěla zejména v USA v roce 1980 se skladbou. Another bitest the dust, ale v Evropě zabodoval prakticky ve všech hitparádách společný duet Freddieho a Davida Bowieho s názvem Under pressure ( 1981). Největší úspěchy Queen však měly teprve přijít. To album se jmenovalo The work a zejména skladby I want to break free, Radio Gaga a Hammer to fall se staly trháky.

To již Queen natočili své živáky z Ria, z Wembley a v Čechách patřil k nejoblíbenějším film Queen v Budapešti, který vlastně obsahoval devadesátiminutový konzert z roku 1986. Zde snad nechyběl jediný hit skupiny, byť i ve zkrácené verzi. A tak si pamětníci připoměli například třeba i majestátní písně Liar a In the laps of the gods. Skupina začínala konzert vždy fantastickou skladbou One vision a končila jej svojí upravenou britskou hymnou. Freddie se později vrhl i na své méně známé solové projekty a s operní španělskou divou Montserrat Caballé, pak nazpíval hymnu olympiády pro Barcelonu s názvem Barcelona.

Prakticky od roku 1986, se však již Queen stáhli z velkých konzertů a vrátili se ke studiové tvorbě. Album The Miracle v roce 1989 bylo opět po delší době společným trumfem Queen i Freddieho, které fanoušci náležitě opěvovali. Kdo by tehdy tušil něco o chorobě slavného zpěváka, který na videoklipech z Miracle vypadá ještě zcela zdráv, ovšem na těch z alba Innuendo ( 1991) je již patrné, že něco není asi v pořádku a zpěvák se doslova ztrácí před očima. I skladba The show must go on je již při pozorném poslechu vlastně procítěna loučením s publikem a vším, co měl zpěvák na modré planetě rád. Freddie zemřel doma v Londýně 24. listopadu 1991. Zbylí členi Queen, pak pořádali na jaře 1992 ještě konzert pocty tomuto zpěvákovi, kde v jejich doprovodu vystupovali slavní zpěváci a zpívali místo Freddieho jejich písně. Po smrti Freddieho, pak ještě vyšlo senzační album Made in heaven, které je plné posledních vynikajících zpěvákových písní na sklonku jeho života.

SŠ.



Žádné komentáře:

Okomentovat