pátek 30. června 2017

Rekonstrukce 100. výročí bitvy u Zborova. V RMM odstartovala prázdninová soutěž. Pár tipů k návštěvě a Jízdenka na léto.


Nestává se tak často, aby se rekonstrukce opravdových bitev konaly jen takový kousek od Mělníka. Bitva u Zborova  je navíc snad nejdůležitější bitvou v dějinách našeho národa, protože byla prvním a velice důležitým krokem ke vzniku samostatného Československého státu. Bez ní a bez našich udatných legionářů, bychom s největší pravděpodobností byli dodnes jen jakousi součástí tehdy poraženého mnohonárodnostního Rakouska.

Oslavy 100 let uplynutí od této události si sice připomínáme pietními i kulturními akcemi v mnoha městech i na mnoha místech již tento víkend, avšak tu pravou rekonstrukci bitvy shlédnou návštěvníci až příští sobotu 8.7. ve 14 hodin v Milovicích. Jistě již teď plánujete, jak v nejpříhodnějším ročním období utrhnout co nejvíce příjemných zážitků, a tak není vůbec od věci uvést akci takto s předstihem, abychom ji mohli případně zařadit do našich plánů.

Připomínám, že ten den bude v Milovicích na nádraží také legiovlak, který bude od 9.7. do 14.7. možné navštívit také v Lysé nad Labem, což bude letos nejblíže k našemu bydlišti. Fotografie legiovlaku tu už máme také ....http://soutok.blogspot.cz/2017/05/sobota-135-na-soutoku-para-do-msena.html


Nedávno jsem tu představil jednu aktualitu z muzea, a protože nám právě dnes odstartovala, tak není od věci přijít s článkem přímo z muzea.

V muzeu odstartovala první prázdninová soutěž!
Mělník, 30. 6. – 20. 8. 2017

Chceš mě? Ptá se legendární plechová beruška na klíček na nástěnce Regionálního muzea Mělník. „Jestli jo, tak soutěž! Od pátku 30. 6. muzeum vyhlásilo další ze svých oblíbených prázdninových soutěží. Na návštěvníky čekají tři záhadné bedýnky, které skrývají historické předměty. Soutěžící je musí poznat po hmatu.

 Ze všech správných odpovědí vylosuje muzeum 3 výherce, kteří obdrží plechové hračky od firmy Kovap a háčkované dárky z Ateliéru Dany Vrbové… Soutěž je jedním s doprovodných programů k právě probíhající výstavě Kam s ním? Do muzea! Muzeum připravuje i další prázdninové akce. Výstava historických her a stavebnic s herní zónou nejen pro děti, bude zahájena 13. 7. Doplní ji další soutěž, při které budou moci fanoušci vkládat fotky, jak hrají společenské hry na muzejní facebook.
Více informací o prázdninových akcích najdete na www.muzeum-melnik.cz.
-KrF-

A na závěr ještě pár prázdninových tipů ze směru Lysá nad Labem :

A nakonec dnes přikládám několik odkazů do oblasti Nymburska, kam se hravě a velmi levně v rámci PID dostanete za nějakých 30-45 minut rychlíkem. Vyjímku tvoří odkaz do skanzenu Řepora. Dále nezapomeňte, že v měsíci červenci a srpnu můžete zakoupit nejlepší jízdenku, jaká kdy v historii ČD vznikla. Ano, Jízdenka na léto. https://www.cd.cz/typy-jizdenek/vnitrostatni-jizdenky/-27872/

http://www.zoochleby.cz/

http://www.botanicus.cz/centrum-remesel/oteviraci-doba-and-vstupne

http://www.polabskemuzeum.cz/prerov-nad-labem/vystavy

https://www.mirakulum.cz/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Skanzen_%C5%98epora

http://ipodebrady.cz/kalendarium-2017

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lys%C3%A1_nad_Labem_(z%C3%A1mek)






Žádné komentáře:

Okomentovat