pondělí 12. června 2017

Návrh nového železničního řádu ( 10.12.2017-8.12 2018) by přinesl Mělníku další noční spoje.


Byl jsem dnes upozorněný, že až se podívám na návrh nového jízdního řádu ČD, tak prý budu mile překvapený. Jde samozřejmě jen o návrh a neznamená to, že tomu tak skutečně bude, ale i tak je milé, když vidíme snahu přidávat další spoje, a to dokonce v neobvyklé noční hodiny.

 Mnohdy nám to připadá úsměvné, nebo i zbytečné, ale bývají v životě občas okamžiky, kdy si říkáme : ,, No jo, to je pěkné, že jede brzy nad ránem z Prahy do mnou vybraného letoviska expres, který je tam v krásných 9 hodin dopoledne, když na něj nemám přípoj."

A jeden praktický příklad za všechny. Rozhodnete se na konci června navštívit akci Plovárna ve Mšeně, která začíná v 15 hodin a samozřejmě chcete posedět, poslechnou hudbu a popít pivko. Nikdo nechce sedět při limonádě a jet v 18 hodin posledním vlakem do Mělníka ( nutno počítat i čas k nádraží). Ale, ve 20.29  hodin už by to smysl zřejmě mělo. Zkrátka, jsou chvíle, kdy i ti, kteří vůbec nikam jezdit povinně nemusí, tak jsou rádi za jakýkoliv spoj v neobvyklou hodinu, který nám může přinést zcela nové možnosti případného cestování.




Na prvním snímku je jistě nejzajímavější první víkendový spoj v 1.18 hodin do Prahy, který by umožnil přípoje na velmi časné ranní vlaky do vzdálených letovisek s odjezdy již kolem 3 hodiny ranní.

Druhý snímek je takovou novinkou, kdy právě poslední večerní spoj ze Mšena s odjezdem ve 20.29 hodin pokračuje přes Mělník do Všetat s návazným přípojem do Prahy.


Poslední obrázek trati 072 je dokladem, že i v půl třetí ráno lze z nějaké dálky, nebo z nočního života v Praze dorazit domů.

Na závěr jsem nechal ,,mšenskou lokálku", která opět hýří těmi pozdně večerními nápady  v obou směrech, avšak je otázkou, zda to někdy někdo zkusí :-).

Nápady to jsou jistě zajímavé, ovšem důležité je pochopitelně využití spojů, které nedělá pár lidí. Trochu mi to připomíná situaci ze 70. let 20. století, kdy jsme občas při víkendových návštěvách našich hradů a zámků konstatovali, že je kolem spíše mnohdy více slyšet němčina, než mateřský jazyk, ale situace se prý stále pozvolna mění.

 Návrhy jízdních řádů  najdete na stránkách SŽDC...http://www.szdc.cz/provozovani-drahy/navrh-jizdniho-radu-2018.html .

Žádné komentáře:

Okomentovat